29/10/2020 10:22:56

Μέι: Μόνη επιλογή η δική μου συμφωνία - Κρίσιμη η ψηφοφορία της 11ης Δεκεμβρίου

Brexit: Η Μέι επιμένει ότι η Βρετανία φεύγει από την Ε.Ε., εκλιπαρεί τις Βρυξέλλες για εγγυήσεις - Media

 

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σημείωσε ενόψει της ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο για το Brexit ότι οι Βρετανοί βουλευτές έχουν να επιλέξουν μεταξύ της έγκρισης της συμφωνίας της για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και της αποχώρησης από αυτήν χωρίς συμφωνία ή της μη αποχώρησης.

Η Μέι σημείωσε ότι συζητάει με βουλευτές το θέμα της παραχώρησης στο κοινοβούλιο ενός μεγαλύτερου ρόλου σχετικά με το αν θα ενεργοποιηθεί το «δίχτυ ασφαλείας» για τη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Ορισμένοι στο κοινοβούλιο προσπαθούν να ματαιώσουν το Brexit, υπογράμμισε, σημειώνοντας επίσης ότι δεν πιστεύει πως ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit αποτελεί τον σωστό δρόμο.

«Υπάρχουν τρεις επιλογές: η μια είναι να φύγουμε από την ΕΕ με μια συμφωνία οι άλλες δύο είναι να φύγουμε χωρίς συμφωνία ή να μην προχωρήσουμε καθόλου στο Brexit», δήλωσε η Μέι στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC.
«Είναι σαφές ότι υπάρχουν αυτοί στην Βουλή των Κοινοτήτων που θέλουν να ματαιώσουν το Brexit και να ανατρέψουν την ψηφοφορία του βρετανικού λαού και αυτό δεν είναι σωστό», σημείωσε.

Η Μέι επανειλημμένως παρέκαμψε τις ερωτήσεις που αφορούσαν το αν θα καθυστερήσει την ψηφοφορία της 11ης Δεκεμβρίου, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξουν παραχωρήσεις όσον αφορά το «δίχτυ ασφαλείας» για τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Υπάρχουν ερωτήματα για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις όσον αφορά το αν θα προχωρήσουμε σε ένα δίχτυ ασφαλείας, επειδή αυτό δεν γίνεται αυτομάτως», σημείωσε. «Το ερώτημα είναι: προχωράμε σε ένα δίχτυ ασφαλείας; Επεκτείνουμε την όπως την ονομάζω εγώ περίοδο εφαρμογής;», πρόσθεσε.

Η Μέι απέφυγε εξάλλου να απαντήσει άμεσα στις ερωτήσεις που της έγιναν επανειλημμένως για το πιο είναι το «Plan B» που έχει για την περίπτωση που απορριφθεί η συμφωνία της με την ΕΕ για το Brexit.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα ότι θα εκδώσει την απόφασή του για το αν η Βρετανία μπορεί μονομερώς να ανακαλέσει την κίνησή της να αποχωρήσει από την ΕΕ τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου στις 10:00 ώρα Ελλάδος.

Η απόφαση αυτή, η οποία έλαβε έναν ασυνήθιστα επείγοντα χαρακτήρα, θα εκδοθεί την παραμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο για την έγκριση ή μη της συμφωνίας της Μέι με την ΕΕ για το Brexit.

Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έκρινε την Τρίτη για την υπόθεση αυτή ότι η Βρετανία θα μπορούσε απλώς να σταματήσει την αποχώρησή της χωρίς να χρειάζεται την έγκριση των άλλων χωρών μελών, ενισχύοντας τις ελπίδες αυτών που θέλουν να σταματήσει η διαδικασία. Οι δικαστές ακολουθούν συνήθως τις γνωμοδοτήσεις αυτές.
Τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι θα ηττηθεί στην ψηφοφορία της 11ης Δεκεμβρίου με αντικείμενο τη συμφωνία για το Brexit εξέφρασε ο Father of the House of Commons του Ηνωμένου Βασιλείου, Κένεθ Κλαρκ, τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη βρετανική σκηνή από εδώ και στο εξής.

Ο ίδιος απέρριψε την ιδέα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit. «Θα ήταν ένα καθαρό τζογάρισμα. Δεν πιστεύω ότι τα δημοψηφίσματα είναι ένας λογικός τρόπος να κάνεις πολιτική, ιδίως σε μια περίοδο με εξαιρετικά σύνθετα ζητήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κλαρκ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι στην πραγματικότητα καμία καμπάνια δεν είναι σε θέση να ανατρέψει το κύμα αμφισβήτησης «κατά των ελίτ, των ξένων, της Ευρώπης» που κυριαρχεί στη Βρετανία σε αυτήν τη φάση.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.