search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 13:35
MENU CLOSE

Ξεκίνησε το συνέδριο του CDU, το οποίο θα εκλέξει τον διάδοχο της Μέρκελ

06.12.2018 14:46
Γερμανία: Θα συνεχίσουμε τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας  - Media

 

Ξεκίνησε σήμερα στο Αμβούργο της Γερμανίας το κρίσιμο συνέδριο του γερμανικού συντηρητικού κόμματος CDU, στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να οριστεί το πρόσωπο που θα διαδεχθεί την Άγγελα Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος επικεφαλής του κόμματος.

Η ένταση αυξήθηκε σήμερα σχετικά με την πορεία που πρέπει να επιλεγεί μετά την προβλεπόμενη αποχώρηση της Μέρκελ, η οποία υποχρεώθηκε να αποσυρθεί από την προεδρία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης μετά τις εκλογικές ήττες του φθινοπώρου, πρώτος σταθμός της εξόδου της από την εξουσία που προβλέπεται κατ’ αρχήν να πραγματοποιηθεί το 2021.

Οι 1.001 αντιπρόσωποι, που θα συνεδριάζουν μέχρι το Σάββατο, πρόκειται να ορίσουν τον νέο πρόεδρο του κόμματος μεταξύ τριών υποψηφίων, δύο από τους οποίους – οι Φρίντριχ Μερτς και Γενς Σπαν – σκοπεύουν να προχωρήσουν σε ρήξη με την κεντρώα γραμμή της Άνγκελα Μέρκελ και προτείνουν μια στροφή προς τα δεξιά.

Η έκβαση παραμένει πολύ αβέβαιη, ιδιαίτερα μεταξύ του Μερτς και της Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία παραμένει πιστή στην καγκελάριο.

Ενώ οι «βαρόνοι» του κόμματος είχαν μέχρι τώρα αποφύγει να ταχθούν υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου για να μην σπείρουν τη διχόνοια, η ανακωχή έσπασε ξαφνικά την παραμονή του συνεδρίου.

Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, στενός συνεργάτης της καγκελαρίου, κατηγόρησε σήμερα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρόεδρο της Βουλής και ιστορική φυσιογνωμία της CDU, ότι ανακοίνωσε χθες την υποστήριξή του προς τον 63χρονο Φρίντριχ Μερτς.

Ο Αλτμάιερ επωφελήθηκε παράλληλα της ευκαιρίας για να επισημοποιήσει τη δική του υποστήριξη προς την αντίπαλο του Μερτς, την Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

«Αφού ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπασε τώρα το φράγμα, μπορώ να το πω: είμαι πεπεισμένος πως με την Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ έχουμε την καλύτερη ευκαιρία να ενώσουμε την CDU και να κερδίσουμε τις εκλογές», δήλωσε ο Αλτμάιερ σε συνέντευξή του στην περιφερειακή εφημερίδα Rheinische Post.

Ο Σόιμπλε ανακοίνωσε την υποστήριξή του προς τον αντίπαλο της Μέρκελ, επικρίνοντας έμμεσα, αλλά σκληρά, την πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα από την καγκελάριο.

Ο Μερτς είναι ένας πολιτικός «που στέλνει ξεκάθαρα σήματα με ξεκάθαρες έννοιες, που έχει το θάρρος να μην αρκείται να περιμένει το τέλος μιας συζήτησης» για να πάρει θέση, «αλλά να την προσανατολίζει», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ επιχείρησε σήμερα να εκτονώσει αυτή την πολεμική λέγοντας πως «είναι δικαίωμα» του Σόιμπλε να προσφέρει δημόσια την υποστήριξή του στον Μερτς.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 13:34