search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:20
MENU CLOSE

Εκτονώθηκε η κατάσταση στα Εξάρχεια μετά τα επεισόδια – 35 προσαγωγές και τραυματίες (Photos)

06.12.2018 15:50
Περιστέρι: 32 κρούσματα κορωνοϊού σε οίκο ευγηρίας στο Περιστέρι  - Media

 

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν στα Εξάρχεια το βράδυ της Πέμπτης, μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης διαδήλωσης για τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Οδοφράγματα στήθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της περιοχής ενώ οδομαχίες σημειώθηκαν στις οδούς Στουρνάρη και Τοσίτσα. Διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες και βεγγαλικά προς τις ιδιαίτερα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν κυκλώσει από νωρίς τα Εξάρχεια, οι οποίες απάντησαν κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, προκαλώντας μεταξύ άλλων ασφυκτική ατμόσφαιρα και στις πολυκατοικίες που βρίσκονταν γύρω από την εστία των επεισοδίων.

Αίσθηση προκάλεσε η πρωτοφανής, για τα ελληνικά δεδομένα, χρησιμοποίηση σε μεγάλη κλίμακα των υδροφόρων οχημάτων της ΕΛΑΣ. Δύο οχήματα κινούμενα παράλληλα από Στουρνάρη και Τοσίτσα επιχείρησαν να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους εκτοξεύοντας νερό υπό πίεση, ενώ το ένα εξ αυτών χρησιμοποιήθηκε για να διαλύσει οδόφραγμα επί της Τοσίτσα, στο ύψος της Νοταρά. Ακολούθησε έφοδος διμοιριών των ΜΑΤ στην πλατεία Εξαρχείων, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε πολλές προσαγωγές, κάποιες εκ των οποίων ιδιαιτέρως βίαιες.

Είχε προηγηθεί μαζική διαδήλωση στην οποίαν καλούσαν οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, με προσυγκέντρωση στις 18:00 στα Προπύλαια. Με συνθήματα ενάντια στην αστυνομική καταστολή αλλά και για τον μέχρι θανάτου ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου, κινήθηκαν προς το Σύνταγμα, από όπου και επέστρεψαν στα Προπύλαια. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρακολουθούσαν από απόσταση τη διαδήλωση, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί κάποια ένταση.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε πορεία μαθητών, στο περιθώριο της οποίας ξέσπασαν συγκρούσεις με την αστυνομία στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, που επικαλείται πηγές της ΕΛΑΣ, στις 35 είχαν φτάσει ως αργά το βράδυ της Πέμπτης οι προσαγωγές ατόμων για τα επεισόδια που έγιναν το μεσημέρι στο μαθητικό φοιτητικό συλλαλητήριο και για τα επεισόδια το απόγευμα στα Εξάρχεια. Το ΑΠΕ, εξάλλου, αναφέρει ότι κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να παραλάβει τραυματία από τα Εξάρχεια. Άλλες πληροφορίες λίγο πριν από τα μεσάνυχτα έκαναν λόγο για τέσσερις τραυματίες.

Όλο το χρονικό 

Εκατοντάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου για διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητής Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκωνέα.

Γύρω στις 21:30, με συντονισμένη επιχείρηση τα ΜΑΤ έφτασαν σταδιακά μέχρι τη πλατεία Εξαρχείων όπου και φαίνεται να προχώρησαν και σε νέες προσαγωγές αντιεξουσιαστών, με τον αριθμό να ξεπερνά τις 27 συνολικά!

Νωρίτερα υπήρξε μεγάλη ένταση στην οδό Στουρνάρη, στο οδόφραγμα που είχε στηθεί κοντά στην πλατεία Εξαρχείων, αλλά και στην οδό Τοσιτσα. Παράλληλα ένα Ι.Χ. είχε παραδοθεί στις φλόγες. 

Διαδηλωτές πετούσαν βόμβες μολότοφ αλλά και διάφορα αντικείμενα, ενώ από την άλλη πλευρά οι αστυνομικές δυνάμεις “απάντησαν” με σποραδικές εφόδους και ρίξη χημικών.

Εν τω μεταξύ, χρησιμοποιήθηκε κάποια στιγμή μεγάλης έντασης και το υδροφόρο όχημα «Αίαντας», στο ύψος της Τοσίτσα και Νοταρά με σκοπό να απομακρύνει τους διαδηλωτές. Θυμίζουμε πως το συγκεκριμένο όχημα είχε χρησιμοποιηθεί και στα επεισόδια της 17 Νοέμβρη.

Ο μόνος κεντρικός δρόμος που παραμένει κλειστός, είναι η οδός Πατησίων από το ύψος της Λ. Αλεξάνδρας έως την Πανεπιστημίου. Παράλληλα, στη διάθεση του επιβατικού κοινού, είναι οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο».

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 18.00 το από στα Προπύλαια και με συνθήματα ενάντια στην αστυνομική καταστολή, μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα, από όπου και έφτασαν ξανά στα Προπύλαια.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρακολουθούσαν από κοντινή απόσταση τη διαδήλωση, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί κάποια ένταση.

Νωρίτερα, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε μαζικό προληπτικό έλεγχο στοιχείων ατόμων που κατευθύνονταν προς την συγκέντρωση, χωρίς να πραγματοποιηθεί κάποια προσαγωγή εκείνη τη στιγμή.

Οδοφράγματα έχουν στηθεί σε σημεία των Εξαρχείων ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται πέριξ της περιοχής. Συγκεκριμένα, έχει υψωθεί οδόφραγμα και στο ύψος της Νοταρά με τη Πατησίων. Αξίζει να αναφερθεί, ότι με απόφαση των πρυτανικών αρχών κλειστό παραμένει το κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στην οδό Πατησίων.

 

 Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Λαϊκή Ενότητα, η αναρχοσυνδικαλιστική πρωτοβουλία Ροσινάντε, το ΕΕΚ, τα ΚΚΕ-ΜΛ και μλ-ΚΚΕ, καθώς και άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες καλούν σε διαδήλωση σημειώνοντας ότι «απέναντι σε ένα σύστημα που το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι σφαίρες στη νεολαία και λεφτά στις τράπεζες και τους πολεμικούς εξοπλισμούς, η νεολαία, οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν συμφέρον και μπορούν να παλέψουν για τη ζωή και το μέλλον που τους αξίζουν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Το πρωί πολλοί μαθητές συμμετείχαν στην αντίστοιχη μαθητική κινητοποίηση, στο περιθώριο της οποίας σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια και συγκρούσεις με δυνάμεις των ΜΑΤ.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:20