search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:15
MENU CLOSE

Προσπάθεια να λιώσουν οι πάγοι στη συνάντηση Τσίπρα με Πούτιν

07.12.2018 06:23
Κορωνοϊός: Το τούνελ του Πούτιν – Για να δει κάποιος τον Ρώσο πρόεδρο πρέπει να περάσει από μέσα του και να τον ψεκάσουν (Video) - Media
 
Η αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων είναι η βασική στόχευση της επίσκεψης εργασίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, το επίσημο πρόγραμμα της οποίας αρχίζει στις 10.30 το πρωί με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη και ολοκληρώνεται με τη κοινή συνέντευξη Τύπου Τσίπρα- Πούτιν μετά τις 3 το μεσημέρι.
 
Επιδίωξη του έλληνα πρωθυπουργού είναι να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία και τον Πούτιν ώστε οι δίαυλοι να παραμένουν ανοιχτοί για λόγους τόσο στρατηγικούς όσο και εμπορικούς.
 
Είναι σαφές ότι η στενή ελληνοαμερικανική συνεργασία και η προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων έχουν δυσαρεστήσει τη Μόσχα και έχουν μειώσει τις προσδοκίες της για το βάθος της συνεργασίας με την Ελλάδα στο πεδίο των ενεργειακών και των στρατηγικών επενδύσεων.
 
Με άλλα λόγια σε αυτή τη φάση είναι φανερό πως δεν μπορούν να οικοδομηθούν ιδιαίτερα στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο, καθώς οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν εντείνει τη ρωσική καχυποψία κι επιπλέον, η έντονη αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα και την Κύπρο έχει περιορίσει τα περιθώρια κινήσεων για τους Ρώσους στη περιοχή.
 
Εν τω μεταξύ η προειδοποίηση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα στη Λευκωσία για τις αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις της περαιτέρω στρατιωτικοποίησης και ανάμιξης του νησιού στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, θεωρείται ότι είχε αποδέκτη και τον Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν την επίσκεψη. Ήταν δε ενδεικτική του κλίματος επιφύλαξης που επικρατεί στη ρωσική πλευρά.
 
Ωστόσο ο πρωθυπουργός κάθε άλλο παρά επιθυμεί να καταργηθούν οι (παραδοσιακά καλές) σχέσεις και τα όποια προσχήματα των ίσων αποστάσεων μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας και να έχει τη Μόσχα απέναντι σε κρίσιμα θέματα όπως το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στην παρούσα συγκυρία δε θέλει να ρισκάρει και το ενδεχόμενο εχθρικής στάσης της Μόσχας στη Συμφωνία των Πρεσπών – η Ρωσία έχει απειλήσει με βέτο στο ΟΗΕ καθώς θεωρεί ότι πρωταρχική της στόχευση είναι η διεύρυνση της αμερικανικής επιρροής στα Βαλκάνια.
Μάλιστα σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον ρώσο δημοσιογράφο Μικαίλ Γκουσμάν χτες κι ενόψει των σημερινών επαφών, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι η Συμφωνία είναι ένα ιστορικό βήμα «που σε ό,τι αφορά την Ελλάδα καθόλου δεν έχει να κάνει με τις επιλογές των γειτόνων μας αν θα μπουν σε κάποιον διεθνή οργανισμό ή όχι (σ.σ. ΝΑΤΟ), αλλά έχει να κάνει με την επίλυση μιας ιστορικής εκκρεμότητας σε ό,τι αφορά την ονομασία της γείτονος».
 
Επιχειρεί να βγει από πάνω ο Κοτζιάς για το επεισόδιο του Ιουλίου
 
Η επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων ουσιαστικά ξεκίνησε μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και κυρίως με το ξεπάγωμα του «μακεδονικού», κίνηση που ολοκληρώθηκε με την Συμφωνία των Πρεσπών. Κορυφώθηκε με το διπλωματικό επεισόδιο του περασμένου Ιουλίου – τις ημέρες εκείνες στις Βρυξέλλες διεξαγόταν η Σύνοδος του ΝΑΤΟ – όταν αποφασίστηκε η απέλαση δύο ρώσων διπλωματών, ενώ ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απέσυρε και τον Έλληνα Πρέσβη από τη Μόσχα.
 
Οι χειρισμοί Κοτζιά σε αυτή την υπόθεση φαίνεται πως ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτηση του πρώην υπουργού τον περασμένο Σεπτέμβριο.
 
Στο μεταξύ η ρωσική πλευρά ήδη εξέφραζε την έντονη δυσαρέσκειά της για τον πρώην ΥΠΕΞ και διέρρεε ότι είχε διαμηνύσει στον έλληνα πρωθυπουργό ότι δεν επιθυμεί την παρουσία Κοτζιά στη Μόσχα στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας.
 
Προχθές, ο πρώην ΥΠΕΞ, ο οποίος πλέον επιχειρεί να εμφανιστεί ως μεμονωμένος πολιτικός παίκτης και όχι ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, θέλησε να αποσείσει τις ευθύνες για την ρηγμάτωση που προκλήθηκε στις ελληνορωσικές σχέσεις: με συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 χρέωσε εξ ολοκλήρου την απόφαση για την απέλαση των ρώσων διπλωματών στον πρωθυπουργό – το Μαξίμου ωστόσο καθώς ακολουθεί τακτική χαμηλών τόνων απέναντι στον πρώην υπουργό δεν απάντησε.
 
Το πρόγραμμα
 
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα ο πρωθυπουργός μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη στον Κήπο του Αλεξάνδρου θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην πρωθυπουργική κατοικία (11.30 -12.30). Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κρεμλίνο όπου θα έχει συνάντηση μισής ώρας με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτν (13:00-13:30). Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και υπογραφή διμερών συμφωνιών και στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών.
Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται στην επίσκεψή του από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Γιάννη Μπράχο και από υπηρεσιακούς παράγοντες.
 
 
 
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15