search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:50
MENU CLOSE

«Έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2050
6-12-2018
09.12.2018 04:00
gennimata-5.jpg

 Σκληρή επίθεση κατά Τσίπρα από το Κίνημα Αλλαγής για τις δηλώσεις Ζάεφ

Πατώντας επάνω στην αμετακίνητη θέση που έχει πάρει απέναντι στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ και η οποία αναφέρει ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία όποτε και αν αυτή έρθει στη Βουλή, με μια ολιγόλογη αλλά αρκούντως καυστική δήλωση η Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τις τελευταίες αναφορές του Σκοπιανού πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας.

«Άρχισαν τα όργανα… Κατά τον κ. Ζάεφ σε λίγο θα διδάσκουμε τη δήθεν μακεδονική γλώσσα στα ελληνικά σχολεία. Μεγάλη επιτυχία, κ. Τσίπρα. “Ιστορική” η συμφωνία σας» δήλωσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, βάζοντας στο στόχαστρό της τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θέλοντας να καταδείξει μελλοντικές συνέπειες της συμφωνίας των Πρεσπών.

Στο ίδιο, σκληρό τέμπο ευθύνες στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό επέρριψε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος σε τηλεοπτικές δηλώσεις του, αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι «έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου». Ο Χρηστίδης τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής είχε επιστήσει εγκαίρως την προσοχή, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας σιώπησε αγνοώντας, όπως είπε χαρακτηριστικά, το μέλλον της χώρας και των επόμενων γενεών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής υπενθύμισε μάλιστα ότι η Χαριλάου Τρικούπη από πολύ νωρίς είχε προτείνει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να διαφαλιστεί η εθνική γραμμή, ωστόσο, όπως τόνισε, ο Τσίπρας διαπραγματεύτηκε μόνος του. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γεννηματά πρώτη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το «Μακεδονία του Ίλιντεν» που αποτελούσε την επιτομή του αλυτρωτισμού και σημείωσε ότι η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επιβεβαιώθηκε μετά τις δηλώσεις του Ζάεφ περί «μακεδονικής» γλώσσας.

Εθνική συνεννόηση

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο η Γεννηματά ζήτησε να έρθει άμεσα στη Βουλή το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις προκειμένου να συζητηθεί στην Ολομέλεια και να μπουν οι βάσεις για μια διακομματική τακτική. Για την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής «η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα για την Ελλάδα, που απαιτεί την ευρύτερη δυνατή εθνική συνεννόηση», καθώς αποτελεί «πράξη ηθικής, έμπρακτης δικαίωσης των θυσιών του ελληνικού λαού», όπως δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την Επιτροπή Γερμανικών Αποζημιώσεων.

Η Γεννηματά ζήτησε να γίνει το επόμενο βήμα μετά τη ρηματική διακοίνωση του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κάρολου Παπούλια το 1995 και τις σχετικές ενέργειες της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο ζήτημα δεν «χωράει» στο ανεύθυνο, δημαγωγικό πλαίσιο μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και έστρεψε τα βέλη της τόσο προς την πλευρά του πρωθυπουργού όσο και προς εκείνη της Ν.Δ.

Βάζοντας στο στόχαστρό της τον πρωθυπουργό η Γεννηματά τόνισε στη δήλωσή της: «Όπως έκανε ο κ. Τσίπρας που το ενέταξε με απαράδεκτα τυχοδιωκτικό τρόπο στην αντιμνημονιακή ατζέντα ως αντιπολίτευση για να το εγκαταλείψει επί τρία χρόνια ως κυβέρνηση. Σήμερα δήθεν το επαναφέρει με προφανείς μικροπολιτικές στοχεύσεις για εκλογικούς λόγους ξανά». Σύμφωνα όμως με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, «πολιτικά απαράδεκτη είναι και η αμυντική, ενοχική θέση που διαχρονικά εκφράζει η Ν.Δ., θέση που υπαγόρευσε την αρνητική της θέση και στην πρόσφατη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:49