22/10/2019 03:24:07
8.12.2018 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2050 στις 06/12/2018

Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου

Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου  - Media

Η νομοθετική ρύθμιση για τη μη περικοπή συντάξεων δεν αναιρεί περικοπές που έχουν γίνει, λέει το ΚΚΕ 

«Όσο διατηρείται ο νόμος - λαιμητόμος Κατρούγκαλου, που έχει ήδη μειώσει τις συντάξεις των νέων συνταξιούχων, καμία τέτοια ρύθμιση, που διατηρεί άθικτο όλο αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο, δεν διασφαλίζει σε μόνιμη βάση τους συνταξιούχους» τονίζει το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση για τη μη περικοπή των συντάξεων.

Σύμφωνα με τον Περισσό η διάταξη για τις συντάξεις δεν καταργεί περικοπές που έχουν γίνει, αλλά απλώς δεν εφαρμόζει το περαιτέρω τσεκούρωμα – που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου – μόνο για τους παλιούς συνταξιούχους. «Χώρια που έρχεται μια ακόμη περικοπή με την κατάργηση του ΕΚΑΣ» προσθέτει ο Περισσός.

Γι’ αυτό το ΚΚΕ προτείνει να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου και καλεί τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους να διεκδικήσουν την ανάκτηση των απωλειών που σωρευτικά υπέστησαν απ’ τις κυβερνήσεις Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Σε κοινοβουλευτικό, μάλιστα, επίπεδο το ΚΚΕ προχώρησε στην κατάθεση τροπολογίας η οποία προβλέπει την κατάργηση σειράς αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων, την επαναφορά των απωλειών στις συντάξεις και την αποκατάσταση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων.

 

«Σπέρματα αλυτρωτισμού»

Σε ένα άλλο ζήτημα, αυτό της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ, το ΚΚΕ σχολίασε με επικριτική γλώσσα τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ τονίζοντας πως «οι δηλώσεις Ζάεφ περί “μακεδονικής γλώσσας” επιβεβαιώνουν ότι τα σπέρματα του αλυτρωτισμού παραμένουν στη συμφωνία των Πρεσπών, γιατί αυτό βολεύει τα σχέδια των εμπνευστών της – των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. – προκειμένου να διαιρούν τους λαούς».

Σύμφωνα με τον Περισσό «τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ όσο όμως και τα άλλα κόμματα, που από κοινού κρύβουν την αμερικανοΝΑΤΟϊκή προέλευση της συμφωνίας, έχουν τεράστιες ευθύνες για την αύξηση ενός αλληλοτροφοδοτούμενου, απ’ όλες τις πλευρές, εθνικισμού - αλυτρωτισμού».

 

«Αόριστες αναφορές»

Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα πάντως «υποδέχθηκε» το ΚΚΕ τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για τις γερμανικές αποζημιώσεις αναφέροντας πως η μόνη περίοδος που ο πρωθυπουργός τις θυμάται είναι η προεκλογική, σημειώνοντας παράλληλα ότι επί μια τετραετία δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για να τις διεκδικήσει.

«Κι όχι μόνο αυτό, αλλά φροντίζει κάθε φορά να αποδυναμώνει αυτό το ιστορικό αίτημα είτε με αόριστες αναφορές για κάποιες πρωτοβουλίες σε κατάλληλο χρόνο και σε συμφωνία με την άλλη πλευρά, είτε φέρνοντας ουσιαστικά σε αντιπαράθεση την ηθική διάσταση των γερμανικών αποζημιώσεων με την πραγματική οικονομική οφειλή» υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

Ο Περισσός μάλιστα υποστηρίζει πως «το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ, στα βήματα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, δεν πρόκειται να διεκδικήσει ποτέ από τη γερμανική κυβέρνηση τις αποζημιώσεις, για να μην διαταραχθούν οι συμμαχίες του ελληνικού κεφαλαίου. Άλλωστε και στο πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών δεν γίνεται καμιά αναφορά σε ρητή δέσμευση της κυβέρνησης να διεκδικήσει ενιαία και το σύνολό τους».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.