search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 08:38
MENU CLOSE

Είναι οριστικό: Η Μέι ανέβαλε την ψηφοφορία της Τρίτης για το Brexit (Video)

10.12.2018 15:49
Brexit: Η Μέι ανακοίνωσε την ημερομηνία ψήφου στο Κοινοβούλιο - Media

 

Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε επίσημα ότι αναβάλλεται η συνεδρίαση και ψηφοφορία της Τρίτης, επί του σχεδίου της κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

 

Η Τερέζα Μέι ανέφερε ότι ο λόγος για την αναβολή είναι η αδυναμία να εξευρεθεί μια λύση με τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ώστε να αποφευχθεί να είναι «σκληρά» σύνορα.

Ωστόσο, η Βρετανή πρωθυπουργός απευθύνθηκε κυρίως στους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος καλώντας τους να αποφασίσουν τι επιθυμούν να γίνει με το Brexit και υπογραμμίζοντας ότι ένα νέο δημοψήφισμα θα δίχαζε τη χώρα, ενώ ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα είχε δραματικές συνέπειες για το λαό της χώρας.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι αν η Βρετανία αποδεχθεί να παραμείνει μέλος της τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε., αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται κατηγορηματικά οι περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών από και προς τη χώρα.

Τέλος, τόνισε ότι, παρότι ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε, η ίδια ανέλαβε να υλοποιήσει το Brexit, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα γίνει με τρόπο που θα προστατεύει τις δουλειές και την ασφάλεια της χώρας.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, επιτέθηκε με σφοδρότητα στην Μέι, λέγοντας ότι η συμφωνία που θα φέρει είναι κακή και ότι αν δεν μπορεί να την επαναδιαπραγματευτεί, τότε θα πρέπει να αποχωρήσει.

Πρώτα διαβεβαιώσεις, μετά ψηφοφορία

Μετά το τέλος της συζήτησης στη Βουλή εκπρόσωπος της Μέι δήλωσε ότι η ημερομηνία για νέα κοινοβουλευτική ψηφοφορία για συμφωνία Brexit της Τερέζα Μέι, θα εξαρτηθεί από το πότε η βρετανίδα πρωθυπουργός λάβει τις διαβεβαιώσεις που χρειάζεται για να ικανοποιήσει τους βουλευτές.

Η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να καθυστερήσει το Brexit, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Μέι δεν θα ακολουθούσε τη διαδικασία να προσπαθήσει να εξασφαλίσει επιπλέον εγγυήσεις από την ΕΕ αν δεν πίστευε ότι μπορεί να της λάβει.
 
«Δεν πιστεύω ότι η πρωθυπουργός έχει ορίσει ημερομηνία (για τη ψηφοφορία)…πιστεύω ότι αυτό που είναι σημαντικό, όπως έχει πει σε αρκετές περιπτώσεις, είναι να λάβει τις διαβεβαιώσεις που η Βουλή των Κοινοτήτων χρειάζεται, οπότε η διαδικασία θα μας καθοδηγήσει», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν «ορθό» να δοθεί στους βουλευτές η δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα αναβληθεί ή όχι η προγραμματισμένη για αύριο ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit.

Η δήλωση αυτή του Τζον Μπέρκοου έγινε λίγα λεπτά αφού η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία αναβάλλεται. «Σε κάθε πολιτισμένο και ώριμο περιβάλλον που σέβεται τους άλλους, το να επιτρέπεται στη Βουλή να έχει λόγο θα ήταν η σωστή και, τολμώ να πω, η προφανής πορεία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί», είπε ο Μπέρκοου μιλώντας στο κοινοβούλιο.
 
Ο πρόεδρος πρόσθεσε πάντως ότι μολονότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει μονομερώς την ψηφοφορία, ο ίδιος με μεγάλη του χαρά θα διευκόλυνε τη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας για το θέμα αυτό.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 08:24