search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 05:06
MENU CLOSE

Πανηγυρικοί τόνοι για τις συντάξεις στη Βουλή

11.12.2018 08:46
4629578.jpg

 

Αν και στην κυβέρνηση υπολόγιζαν ότι ο Δεκέμβριος θα είναι «περίπατος» δεδομένου ότι στο πρώτο πλάνο της ατζέντας βρίσκεται η οικονομία μέσω του προϋπολογισμού του 2019 και των κοινωνικών παροχών, τελικώς η Συμφωνία των Πρεσπών επανήλθε στο προσκήνιο με πιεστικό τρόπο μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Ζαέφ.

Σήμερα πάντως το «μενού» κατά κύριο λόγο έχει οικονομία και συγκεκριμένα την ψήφιση της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει στην Ολομέλεια και η ομιλία του θα έχει πανηγυρικό τόνο από την άλλη θα εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άλλωστε εδώ και καιρό ο πρωθυπουργός κατηγορεί τη ΝΔ ότι το πραγματικό της πρόγραμμα είναι το 4ο μνημόνιο και βασιζόταν στο σενάριο της εφαρμογής του μέτρου μείωσης των συντάξεων, κάτι που τα ίδια τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης άθελά τους αποκάλυψαν όταν τους προηγούμενους μήνες στο πλαίσιο της επίσκεψης Μοσκοβισί εγκαλούσαν τον Επίτροπο Οικονομικών για το γεγονός ότι άφηνε ανοιχτή την ακύρωση του μέτρου.

Πιθανόν, ο πρωθυπουργός να αναφερθεί και στη Συμφωνία των Πρεσπών και τα σενάρια παρασκηνιακών συζητήσεων μεταξύ Σταύρου Θεοδωράκη και Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των 151 βουλευτών στην οποία πόνταρε η κυβέρνηση για την κύρωση της Συμφωνίας βασίζεται εν πολλοίς στους 4 από τους 6 βουλευτές του Ποταμιού, το Μαξίμου τα τελευταία εικοσιτετράωρα στρέφει την πίεση προς τον Σταύρο Θεοδωράκη και τους βουλευτές του. Το μήνυμα που στέλνουν Μαξίμου και Κουμουνδούρου είναι ότι αν ο Σταύρος Θεοδωράκης αλλάξει στάση, αυτό θα έχει χαρακτήρα συναλλαγής με γνώμονα το μικροπολιτικό συμφέρον κόντρα στο εθνικό συμφέρον για μια προοδευτική επίλυση του ζητήματος με τους βόρειους γείτονες.

Επίσης σενάρια που κυκλοφορούν περί πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία για την κύρωση της Συμφωνίας φαίνεται να αποσκοπούν να χρεώσουν προκαταβολικά στον Σταύρο Θεοδωράκη την πιθανή πτώση της κυβέρνησης και μάλιστα από συντηρητική και όχι από προοδευτική σκοπιά.

ΣΥΡΙΖΑ: η ΝΔ να καταδικάσει την αντισυγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Κατά τα λοιπά κόμμα και κυβέρνηση αφενός παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του Ζάεφ, αφετέρου ετοιμάζονται για την μεγάλη συγκέντρωση που θα γίνει την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη με ομιλητή τον Τσίπρα, με στόχο τη συγκράτηση του αρνητικού κλίματος μέσα από το κάλεσμα στη δημιουργία προοδευτικού δημοκρατικού μετώπου κόντρα στον εθνικισμό.

Χτες, με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τη διοργάνωση αντισυγκέντρωσης από εθνικιστικούς κύκλους και έκανε λόγο για «προσπάθεια αναβίωσης της σκοτεινής εποχής του Γκοτζαμάνη από ακροδεξιές οργανώσεις» που όμως «θα πέσει στο κενό». Κάλεσε δε τη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα και τους φορείς της περιοχής «να καταδικάσουν έμπρακτα αυτές τις αντισυγκεντρώσεις και να πάρουν αποστάσεις από το εθνικιστικό μίσος και την πατριδοκαπηλία».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33