search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:22
MENU CLOSE

ΕΚΤΑΣΙΣ: Είμαστε βιώσιμοι και μπορούμε να αποπληρώσουμε πιστωτές και προμηθευτές

11.12.2018 15:18
Σε δίκη παραπέμφθηκαν οι κτηνοτρόφοι για το γλέντι στο Βελεστίνο - Media

 

Κυρίαρχος της αγοράς εμπορικών ακινήτων κατά τη δεκαετία του ’90, το αντίπαλο δέος του άλλου μεγαλο-κατασκευαστή Μπάμπη Βωβού, ο Παναγιώτης Ευθυμίου, είδε εκείνη την «χρυσή» εποχή του real estate, την εταιρεία του να αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Η Ektasis Development, μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, μέσα από μεγάλα συμβόλαια που έκλεινε με μεγάλες εταιρείες για λογαριασμό των οποίων ανέπτυσσε σύγχρονα κτίρια γραφείων και πολυτελή καταστήματα στους πιο εμπορικούς δρόμους της Αττικής, έχτισε χαρτοφυλάκιο ακινήτων με αποτίμηση σε κάτι λιγότερο από €400εκ. και έφτασε να έχει έσοδα μόνο από ενοίκια άνω των €12εκ. ετησίως.

Η κρίση της Lehman Brothers, βρήκε την εταιρία με συμβόλαια πολυεθνικών για νέες επενδύσεις έτοιμα προς εκτέλεση,  πολλά εκ των οποίων ακυρώθηκαν. Τα οικόπεδα τα οποία είχαν αποκτηθεί έμειναν ανεκμετάλλευτα και οι τράπεζες σταμάτησαν τον δανεισμό, με αποτέλεσμα η Ektasis να βρεθεί σε πολύ δεινή θέση.

Η εταιρία, παρά την οικονομική συγκυρία, κατάφερε να μειώσει τον τραπεζικό δανεισμό από τα €210 εκ. σε λιγότερα από €110εκ. μέσω της αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου της.

Κρίσιμη θεωρείται πλέον για την Ektasis η διαδικασία που θα λάβει χώρα στις 18 Δεκεμβρίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και αφορά την εξέταση της αίτησης των πιστωτριών τραπεζών(Alpha, Eurobank και Πειραιώς), οι οποίες ζητούν να ενταχθεί η Ektasis σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης ώστε να εκποιηθούν μέσα σε 12 μήνες όπως προβλέπει ο νόμος, τα 31 ακίνητα που αποτελούν σήμερα το χαρτοφυλάκιό της, προκειμένου να ικανοποιηθεί μέρος των απαιτήσεών τους.

Αξίζει τα σημειωθεί ότι πριν από λίγους μήνες, τράπεζες και Ektasis είχαν καταλήξει σε συμφωνία βάση ενός πλάνου που εκπόνησε η PwC και το οποίο προέβλεπε αποπληρωμή του συνόλου του δανεισμού της Ektasis. Το πλάνο αυτό ματαιώθηκε όταν η μία από τις πιστώτριες τράπεζες υπαναχώρησε από την αρχική συμφωνία επικαλούμενη τεχνικούς λόγους που είχαν να κάνουν με την ορθότητα των προβλέψεων που είχε πάρει για την τρέχουσα οικονομική χρήση της. Έτσι κινήθηκε η διαδικασίας υπαγωγής της Ektasis σε καθεστώς αναγκαστικής  διαχείρισης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το χαρτοφυλάκιο της Ektasis, την οποία το 2007 η ICAP συμπεριέλαβε μεταξύ των 500 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, θα πωληθεί ίσως και κάτω από το μισό της αξίας του. Η Ektasis έχει αντιπροτείνει ένα business plan  βασισμένο στην πρόβλεψη ότι 8 από τα συνολικά 29 ακίνητά της είναι οικόπεδα σε προνομιακές τοποθεσίες, τα οποία σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία αν αναπτυχθούν φθάνουν για να ικανοποιήσουν το σύνολο των υποχρεώσεών της, στις Τράπεζες, το Δημόσιο και προμηθευτές, χωρίς να γίνει κανένα «κούρεμα» δανείων. Οι πιστώτριες τράπεζες δεν έχουν ακόμα εξετάσει αυτό το επενδυτικό πλάνο.

Η διοίκηση της Ektasis, παρουσίασε στις τράπεζες λίγους μήνες πριν, επίσημη επιστολή ενδιαφέροντος του Spinnaker Group Capital, μετόχου της Τράπεζας Πειραιώς, να  εξαγοράσει το σύνολο του δανεισμού της εταιρίας ή να αναχρηματοδοτήσει μέρος του. Με αυτό τον τρόπο  η Ektasis θα μπορούσε να αναπτύξει τα «φιλέτα» του χαρτοφυλακίου της, εξασφαλίζοντας όχι μόνο την εξυπηρέτηση του δανεισμού, αλλά και εξαιρετικά υψηλή κερδοφορία.

Μεταξύ των ακινήτων προς αξιοποίηση, περιλαμβάνεται οικόπεδο στο Μαρούσι περί τα 16.900 τ.μ. επί των οδών Χειμάρας, Λεωφόρου Αμαρουσίου – Χαλανδρίου και Γραβιάς, δύο όμορα οικόπεδα στη θέση Καλυφτάκη στην Κηφισιά στη συμβολή της λεωφόρου Κύμης με την Εθνική Οδό, συνολικής επιφάνειας 4.560 τ.μ. και επίσης στη Κηφισιά, στη θέση Νιοχώρι, δύο όμορα οικόπεδα, συνολικής έκτασης 2.650 τ.μ.

Στελέχη της Ektasis υποστηρίζουν ότι μόνο το οικόπεδο των 17 στρεμμάτων στο Κόμβο της Αττικής Οδού και Κηφισίας, στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί κτίριο γραφείων και το οποίο, από μόνο του, θα  μπορούσε να αποπληρώσει μεγάλο κομμάτι των οφειλών της εταιρίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:18