search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:19
MENU CLOSE

Deutsche Bank: Επιτάχυνση της μείωσης των NPLs των ελληνικών τραπεζών στο δ’ τρίμηνο

11.12.2018 15:57
Deutsche Bank: Επιτάχυνση της μείωσης των NPLs των ελληνικών τραπεζών στο δ
 
Τους υψηλότερους δείκτες NPLs στην Ευρώπη, εξακολουθούν να έχουν οι ελληνικές τράπεζες, σημειώνει σε νέα της έκθεση η Deutsche Bank. Η οργανική μείωση των NPLs ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη αν και βελτιώθηκε έναντι του β’ τριμήνου, σημειώνει ωστόσο, η Deutsche Bank, τονίζοντας πως περιμένει πρόσθετες βελτιώσεις στο τελευταίο τρίμηνο του έτους (δ’). Μετά την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναμένει επίσης επιτάχυνση των στόχων μείωσης για το 2019-2021.
 
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 4% σε τριμηνιαία βάση στο γ’ τρίμηνο με το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης να σημειώνεται από την Alpha Bank η οποία πώλησε δύο χαρτοφυλακία NPLs, το Jupiter ύψους 1 δισ. ευρώ και το Mercury 1,3 δισ. ευρώ.
 
Πιο αναλυτικά:
 
Στο γ’ τρίμηνο του 2018, ο δείκτης NPLs των ελληνικών τραπεζών ήταν στο 49%, με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν μειώσει το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων assets κατά 4% σε τριμηνιαία βάση και κατά 15% σε ετήσια βάση. Σε όρους τριμηνιαίων επιδόσεων, η Alpha Bank ήταν η τράπεζα που μείωσε το μεγαλύτερο μέρος των NPLs στο γ’ τρίμηνο και κατά 8% σε τριμηνιαία βάση και ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς που μείωσε τα NPLs κατά 3%.
 
Ο βασικός παράγοντας μείωσης ήταν οι εκκαθαρίσεις και οι πωλήσεις. Όλες οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει πωλήσεις χαρτοφυλακίου, και είτε έχουν ολοκληρωθεί όπως στην περίπτωση της Alpha Bank σε αυτό το τρίμηνο, είτε θα ολοκληρωθούν όπως στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας στο α’ εξάμηνο του 2019.
 
Η Deutsche Bank εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επιταχύνουν τη μείωση των NPLs το δ’ τρίμηνο κάνοντας περισσότερες εκκαθαρίσεις.
 
Για την τριετία 2019 – 2021 οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει νέους στόχους για μείωση των NPLs με στόχο να μειώσουν τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανειων το 15% με 17%. Όπως σημειώνει ωστόσο η DB η μεγαλύτερη είδηση αφορούσε στην ΤτΕ και το σχέδιο που παρουσίασε για την αποφασιστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τη χρήση αναβαλλόμενων φόρων (DTC).
 
To σχέδιο της ΤτΕ, το οποίο πρέπει να εγκριθεί από τον SSM και άλλους πιστωτές, όπως επισημαίνει η DB, θα επιταχύνει τη μείωση των κόκκινων δανείων χειρότερης ποιότητας με τη μεταφορά των DTCs και επακόλουθα θα βοηθήσει στην ταχύτερη μείωση των NPLs γενικότερα.
 
Η τράπεζα η οποία θα επωφεληθεί περισσότερο από το σχέδιο της ΤτΕ θα είναι η Αlpha Bank, καθώς θα μειώσει το απόθεμα των NPLs ταχύτερα δεδομένου οτι διαθέτει τους υψηλότερους κεφαλαιακούς δείκτες σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες (CET-1 στο 15,2%).
 
Πηγή: economy365.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:19