search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:24
MENU CLOSE

Εκπαιδευτική ρομποτική: Πολύ περισσότερο από παιχνίδι (Photos – Video)

18.12.2018 15:31
Έφηβοι: Τι ανησυχεί περισσότερο τους γονείς εν μέσω πανδημίας και lockdown - Media

 

Στα μάτια όσων έχουν ζήσει τα παιδικά τους χρόνια στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές των ’90s, η ρομποτική ενδεχομένως να μοιάζει με αχαρτογράφητα νερά στα όρια της επιστημονικής φαντασίας.

Ωστόσο, η οπτική ματιά της νεότερης γενιάς έχει αλλάξει για την ρομποτική, καθώς οι νεότεροι άνθρωποι πλέον ζουν από πρώτο χέρι την εξέλιξή της μέσα από την ενασχόλησή τους με την εκπαιδευτική ρομποτική. 

Έτσι, η COSMOTE επιθυμεί να στηρίξει τους νέους σε αυτή την προσπάθειά τους και επενδύει στην εκπαιδευτική ρομποτική την τελευταία πενταετία, καθώς όλο και περισσότερα παιδιά εμπλέκονται στο ανερχόμενο αυτό εκπαιδευτικό πεδίο προσφέροντας σημαντικές διακρίσεις στη χώρα μας, ακόμα και σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Η εκπαιδευτική ρομποτική βοηθά τους μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα τις βασικές αρχές των επιστημών, των μαθηματικών, του προγραμματισμού, της μηχανικής. Κι όλα αυτά, παίζοντας.

Κάθε χρόνο, στην Ελλάδα, χιλιάδες μαθητές, κάθε ηλικίας, αγόρια και κορίτσια παίρνουν μέρος στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που διοργανώνει ο Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης, WRO Hellas. με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η COSMOTE επενδύει στην εκπαιδευτική ρομποτική, καθώς πιστεύει σε έναν καλύτερο κόσμο με αφετηρία τα παιδιά.

Mέχρι σήμερα, πάνω από 12.000 παιδιά από όλη την Ελλάδα έλαβαν μέρος στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Ρομποτικής και στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Ανάμεσά τους η Ελένη Κουγιουμτζή, ο Τάσος Σύρης και ο Σπύρος Καμπιώτης, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ζουν στους ρυθμούς της εκπαιδευτικής ρομποτικής. Και οι τρεις έχουν μια διαφορετική ιστορία να διηγηθούν για το πώς πήραν την απόφαση να ασχοληθούν με αυτόν τον τομέα.

Το «κόλλημα» με την εκπαιδευτική ρομποτική

«Πήγαινα στη Β’ Γυμνασίου και ξεκίνησα να ασχολούμαι με την εκπαιδευτική ρομποτική μέσω του σχολείου μου. Ο καθηγητής, και προπονητής μου από τότε, κ. Γιάννης Τούρλος έκανε οντισιόν σε μαθητές προκειμένου να φτιάξει τη νέα ομάδα ρομποτικής, ήρθε, μας μίλησε, μας εξήγησε τι είναι όλο αυτό και μας έκανε μια επίδειξη με ρομπότ. Μου φάνηκε πολύ ωραίο και αποφάσισα να δηλώσω συμμετοχή» είπε η Ελένη Κουγιουμτζή, που σήμερα σπουδάζει πληροφορική.

Ελένη Κουγιουμτζή

Ο 14χρονος μαθητής της Γ’ Γυμνασίου, Τάσος Σύρης, που ασχολείται πέντε χρόνια με την εκπαιδευτική ρομποτική, αποκάλύψε ότι αποφάσισε να ασχοληθεί με τη ρομποτική όταν «ένας όμιλος ρομποτικής μας έκανε μια επίδειξη στο σχολείο όταν πήγαινα στο δημοτικό. Δεν είχα δει ξανά κάτι τέτοιο και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον. Άλλωστε μου άρεσαν πάντα οι υπολογιστές και τα βίντεο με ρομπότ, άρα ήταν μια καλή ευκαιρία».

Τάσος Σύρης

Έτσι συνέβη και με τον 15χρονο μαθητή της Α’ Λυκείου, Σπύρο Καμπιώτη, ο οποίος δήλωσε ότι πήγαινε στην Ε’ Δημοτικού όταν είχε την πρώτη του επαφή με την ρομποτική. «Μια ομάδα μας έκανε επίδειξη στο σχολείο, μου άρεσε και αποφάσισα να ασχοληθώ και εγώ», πρόσθεσε. Αυτό που του τράβηξε την προσοχή και το ενδιαφέρον είναι η επίλυση των προβλημάτων: «Μου αρέσει που για να βρεις λύση σε ένα πρόβλημα πρέπει να καθίσω και να ανακαλύψω πράγματα που δεν γνώριζα μέχρι τότε. Αυτός ο δημιουργικός συνδυασμός γνώσης και φαντασίας είναι που μου αρέσει πολύ».

Σπύρος Καμπιώτης

Πόσο χρόνο απαιτεί

Πρόκειται για μια ενασχόληση που απαιτεί χρόνο, δεν είναι ένα απλό χόμπι η εκπαιδευτική ρομποτική.

«Ιδιαίτερα πριν τους διαγωνισμούς πρέπει να θυσιάσεις αρκετά πράγματα. Είναι η περίοδος που θα ασχολείσαι με τη ρομποτική μέχρι και 12 ώρες την ημέρα» τονίζει ο Τάσος, ενώ σύμφωνα με τον Σπύρο: «Πριν από τους διαγωνισμούς οι ώρες του σχολείου δεν φτάνουν. Πρέπει μετά να ασχοληθείς και μόνος σου με την ρομποτική στον ελεύθερό σου χρόνο. Αλλά δεν είναι κάτι που με ενοχλεί, αντίθετα το ευχαριστιέμαι γιατί είναι κάτι που μου αρέσει». «Ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα πριν από έναν διαγωνισμό ασχολείσαι μόνο με αυτό. Περνάς πολλές ώρες πάνω από αυτό το κομμάτι ώστε να γίνεις καλύτερος», αναφέρει και η Ελένη Κουγιουμτζή.

Αυτό το διάστημα τα “Robokids” προετοιμάζονται για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019, που θα γίνει τέλος Φεβρουαρίου. Οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν ξεκινήσει στο  www.wrohellas.gr και θα συνεχιστούν μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2019.

Μάλιστα, τα παιδιά επισκέφτηκαν πρόσφατα το εργαστήριο καινοτομίας της COSMOTE, που ειδικεύεται στο πώς εφαρμόζονται οι νέες τεχνολογίες στην καθημερινότητά μας. Εκεί, «συνάντησαν» τον DINNO, το ρομπότ που αποτελεί το νέο μέλος της ομάδας IT Digitalization & Innovation, κι εκπαιδεύεται χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής να μιλάει ελληνικά κ να αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους.

Δεν είναι παιχνίδι

Η αφοσίωση που δείχνουν όσοι συμμετέχουν τους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, όπως και στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ίσως να είναι και ένας από τους λόγους που ο τομέας αυτός παρουσιάζει συνεχόμενη άνοδο στη χώρα μας. «Όσο περνάει ο καιρός η εκπαιδευτική ρομποτική στην Ελλάδα βρίσκεται και σε καλύτερο επίπεδο, κάτι που φαίνεται και από τους διαγωνισμούς καθώς βλέπεις ωραίες και πρωτότυπες ιδέες» λέει ο Σπύρος, για να συμπληρώσει η Ελένη: «Η ρομποτική έχει εξελιχθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Έχει γίνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα και το καταλαβαίνεις από τις ομάδες που έρχονται από κάθε μέρος της χώρας.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι δύο παιδιά που στον υπόλοιπό τους χρόνο κάνουν ότι και τα άλλα παιδιά της ηλικίας τους: πάνε σε πάρτι, βλέπουν σινεμά, κάνουν παρέα με τους φίλους τους. Αλήθεια, τι λένε οι φίλοι τους για αυτή την ενασχόληση; «Οι πολύ στενοί μου φίλοι έχουν καταλάβει ότι δεν είναι ένα παιχνίδι. Το βλέπουν σαν ένα άθλημα και το αντιμετωπίζουν σοβαρά» λέει ο Τάσος, ενώ ο Σπύρος τονίζει ότι «οι περισσότεροι ενθουσιάζονται με αυτά που βλέπουν».

Όσο για την Ελένη; «Όταν δεν συμμετέχω σε κάποιον διαγωνισμό, στον ελεύθερό μου χρόνο κάνω πράγματα που μου αρέσουν. Πέρσι για παράδειγμα έπαιζα τένις, ενώ μου αρέσει να βγαίνω με τους φίλους μου» τονίζει, η οποία τον περασμένο Νοέμβριο πήρε μέρος στην τελευταία της -λόγω ηλικίας- Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι έπεσαν και οι τίτλοι τέλους στη σχέση της με την ρομποτική. «Θα μου άρεσε να ασχοληθώ στο μέλλον με αυτόν τον τομέα» παραδέχεται η Ελένη Κουγιουμτζή. Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που έχει πάει σε σχολή πληροφορικής. Μια άποψη την οποία συμμερίζονται τόσο ο Τάσος Σύρης όσο και ο Σπύρος Καμπιώτης.

«Τι θα ήθελα να κάνω όταν μεγαλώσω; Σίγουρα κάτι που θα πλησιάζει στη ρομποτική. Σίγουρα θα ακολουθήσω θετικές επιστήμες» λέει με τη βεβαιότητα ενός κατασταλαγμένου ενήλικα ο Τάσος, ενώ ο Σπύρος τονίζει: «Ψάχνομαι ακόμα. Μου αρέσει η μηχανική, αλλά και η αρχαιολογία. Όμως θέλω να εντάξω την ρομποτική σε αυτό που θα αποφασίσω να κάνω. Έστω κι ως χόμπι».

Η ιστορία της «ROBOGIRL»

Ιστορίες, πορείες και εμπειρίες σαν αυτές που σύντομα θα κάνουν την εμφάνισή τους στην ταινία μυθοπλασίας «ROBOGIRL»,  ένα φιλμ που καταγράφει την εμπειρία των παιδιών που δουλεύουν ομαδικά για την εκπαιδευτική ρομποτική και τα οφέλη που αποκομίζουν από τη δραστηριότητα αυτή.

Το «ROBOGIRL» είναι μία οικογενειακή κωμωδία για τις περιπέτειες ενός νεαρού κοριτσιού, που, ενώ δεν έχει καμία σχέση με τις θετικές επιστήμες, μια σειρά απρόσμενων εξελίξεων την αναγκάζουν να ασχοληθεί με τη ρομποτική.

Η ταινία, σε σενάριο Μυρτώς Κοντοβά και σκηνοθεσία Βαρδή Μαρινάκη κάνει πρεμιέρα στις 18 Δεκεμβρίου  στο κανάλι της COSMOTE στο YouTube.

Η COSMOTE στηρίζει την εκπαιδευτική ρομποτική, τα τελευταία 5 χρόνια, ως στρατηγικός συνεργάτης του WRO Hellas. Μέσα από μια σειρά ή ένα πλήθος δράσεων, συμβάλλει σε έναν καλύτερο κόσμο για όλους, ενισχύοντας  την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και τον τεχνολογικό προσανατολισμό των νέων, καθώς και τη διάδοση της εκπαιδευτικής μεθόδου STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics) στη χώρα μας. Με αφετηρία τα παιδιά η COSMOTE επενδύει σε έναν κόσμο καλύτερο για όλους.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:23