search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:23
MENU CLOSE

«Πρόβα εκλογών» με ανταλλαγή πυρών για Πρέσπες και σκάνδαλα

12.12.2018 07:27
«Πρόβα εκλογών» με ανταλλαγή πυρών για Πρέσπες και σκάνδαλα - Media

 

Με πρόβα εκλογών έμοιαζε χθες η Βουλή καθώς με αφορμή τη συζήτηση για την ψήφιση της ακύρωση των συντάξεων το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη για την οικονομία, τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα σκάνδαλα. 

Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ανταλλαγή του Σκοπιανού με τις συντάξεις, ότι δηλαδή υποχώρησε σε πτυχές του ζητήματος για να προχωρήσει η λύση με αντάλλαγμα τη μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων προκάλεσε τη βαθιά ενόχληση κι έκρηξη του πρωθυπουργού: «αφού με αυτόν τον νόμο εδώ φέρνουμε τη συναλλαγή και δεν μειώνουμε τις συντάξεις γιατί ξεπουλάμε τη Μακεδονία, γιατί εσείς ψηφίζετε αυτό τον νόμο, που είναι η συναλλαγή και το ξεπούλημα της Μακεδονίας; Γιατί τον ψηφίζετε; Δεν ντρέπεστε λιγάκι να τα λέτε αυτά τα πράγματα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο; Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε επιτέλους»;

Ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν έμεινε εκεί αλλά ετοιμάζεται να θέσει το θέμα στους ευρωπαίους την Πέμπτη στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Αποκαλυπτικός των προθέσεων η κυβέρνηση να μην αφήνει αναπάντητες τις προκλήσεις -εν προκειμένω τις κατηγορίες περί μειοδοσίας – αλλά και να εκθέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στους ευρωπαίους εταίρους ήταν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος  στη εκπομπή «Επόμενη μέρα»: «οφείλουμε να αναδείξουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ότι’ ο κ. Μητσοτάκης σας κατηγορεί ότι συναλλάσσεστε με την ελληνική κυβέρνηση, κατ’ αυτόν τον άθλιο τρόπο’» σημείωσε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «ο κ.. Μητσοτάκης θα κληθεί στο ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα να δώσει λογαριασμό». Επιπλέον, κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ να δεσμευτεί ότι εφόσον θεωρεί αυτή τη συμφωνία προδοτική και η συμφωνία ψηφιστεί στη Βουλή, ο ίδιος όταν γίνει πρωθυπουργός θα την καταργήσει. 

Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι θα περάσει με πλειοψηφία πάνω από 151 ψήφους, και απέκλεισε κάθε άλλο ενδεχόμενο αποφεύγοντας έτσι να απαντήσει για το αν η κυβέρνηση θα επιλέξει ή όχι να την περάσει με «σχετική πλειοψηφία στην περίπτωση που δεν συγκεντρώσει 151 βουλευτές.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της σκανδαλολογίας ο Αλέξης Τσίπρας αντιπαρήλθε των κατηγοριών Μητσοτάκη για τα «σκάνδαλα» της κυβέρνησης (εστίασε στη ΔΕΠΑ και την πρόσφατη «υπόθεση» Πετσίτη)λέγοντας ότι πρόκειται για fake news που η ΝΔ «επινοεί» με τη συνδρομή των πρωτοσέλιδων των ΜΜΕ του Βαγγέλη Μαρινάκη «συνέργεια» που απέδωσε στο ότι ο «υπόδικος για κακουργήματα» επιχειρηματίας και εφοπλιστής όπως τον χαρακτήρισε, «μάλλον κάτι θα περιμένει από εσάς -φαντάζομαι- σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των δικαστικών του υποθέσεων».

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός στην τριτολογία του κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης – με δεδομένη την παρέλευση του εξαμήνου από την προηγούμενη πρόταση, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής – προκειμένου να φανεί «πόσα απίδια πιάνει ο σάκος», ότι δηλαδή αυτή η κυβέρνηση διατηρεί την ψήφο εμπιστοσύνης σε αντίθεση με την εικόνα «αποδρομής» που επιχείρησε να παρουσιάσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επιπλέον και με αφορμή τη διαδικασία – το αν δηλαδή ο Κ. Μητσοτάκης δικαιούνταν να τριτολογήσει μετά την τριτολογία του πρωθυπουργού – ο Αλέξης Τσίπρας τον κάλεσε σε ντιμπέιτ προκειμένου να συνεχίσουν την αντιπαράθεση και έξω από τη Βουλή.
Η κίνηση αυτή συμπλήρωσε με πολύ γλαφυρό τρόπο το κλίμα έναρξης της προεκλογικής περιόδου, κλίμα το οποίο επισήμανε άλλωστε και ο πρόεδρος της Βουλής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:22