22/10/2019 13:45:19

«Πρόβα εκλογών» με ανταλλαγή πυρών για Πρέσπες και σκάνδαλα

«Πρόβα εκλογών» με ανταλλαγή πυρών για Πρέσπες και σκάνδαλα - Media

 

Με πρόβα εκλογών έμοιαζε χθες η Βουλή καθώς με αφορμή τη συζήτηση για την ψήφιση της ακύρωση των συντάξεων το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη για την οικονομία, τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα σκάνδαλα. 

Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ανταλλαγή του Σκοπιανού με τις συντάξεις, ότι δηλαδή υποχώρησε σε πτυχές του ζητήματος για να προχωρήσει η λύση με αντάλλαγμα τη μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων προκάλεσε τη βαθιά ενόχληση κι έκρηξη του πρωθυπουργού: «αφού με αυτόν τον νόμο εδώ φέρνουμε τη συναλλαγή και δεν μειώνουμε τις συντάξεις γιατί ξεπουλάμε τη Μακεδονία, γιατί εσείς ψηφίζετε αυτό τον νόμο, που είναι η συναλλαγή και το ξεπούλημα της Μακεδονίας; Γιατί τον ψηφίζετε; Δεν ντρέπεστε λιγάκι να τα λέτε αυτά τα πράγματα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο; Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε επιτέλους»;

Ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν έμεινε εκεί αλλά ετοιμάζεται να θέσει το θέμα στους ευρωπαίους την Πέμπτη στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Αποκαλυπτικός των προθέσεων η κυβέρνηση να μην αφήνει αναπάντητες τις προκλήσεις -εν προκειμένω τις κατηγορίες περί μειοδοσίας - αλλά και να εκθέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στους ευρωπαίους εταίρους ήταν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος  στη εκπομπή «Επόμενη μέρα»: «οφείλουμε να αναδείξουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ότι’ ο κ. Μητσοτάκης σας κατηγορεί ότι συναλλάσσεστε με την ελληνική κυβέρνηση, κατ’ αυτόν τον άθλιο τρόπο’» σημείωσε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «ο κ.. Μητσοτάκης θα κληθεί στο ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα να δώσει λογαριασμό». Επιπλέον, κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ να δεσμευτεί ότι εφόσον θεωρεί αυτή τη συμφωνία προδοτική και η συμφωνία ψηφιστεί στη Βουλή, ο ίδιος όταν γίνει πρωθυπουργός θα την καταργήσει. 

Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι θα περάσει με πλειοψηφία πάνω από 151 ψήφους, και απέκλεισε κάθε άλλο ενδεχόμενο αποφεύγοντας έτσι να απαντήσει για το αν η κυβέρνηση θα επιλέξει ή όχι να την περάσει με «σχετική πλειοψηφία στην περίπτωση που δεν συγκεντρώσει 151 βουλευτές.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της σκανδαλολογίας ο Αλέξης Τσίπρας αντιπαρήλθε των κατηγοριών Μητσοτάκη για τα «σκάνδαλα» της κυβέρνησης (εστίασε στη ΔΕΠΑ και την πρόσφατη «υπόθεση» Πετσίτη)λέγοντας ότι πρόκειται για fake news που η ΝΔ «επινοεί» με τη συνδρομή των πρωτοσέλιδων των ΜΜΕ του Βαγγέλη Μαρινάκη «συνέργεια» που απέδωσε στο ότι ο «υπόδικος για κακουργήματα» επιχειρηματίας και εφοπλιστής όπως τον χαρακτήρισε, «μάλλον κάτι θα περιμένει από εσάς -φαντάζομαι- σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των δικαστικών του υποθέσεων».

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός στην τριτολογία του κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης - με δεδομένη την παρέλευση του εξαμήνου από την προηγούμενη πρόταση, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής - προκειμένου να φανεί «πόσα απίδια πιάνει ο σάκος», ότι δηλαδή αυτή η κυβέρνηση διατηρεί την ψήφο εμπιστοσύνης σε αντίθεση με την εικόνα «αποδρομής» που επιχείρησε να παρουσιάσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επιπλέον και με αφορμή τη διαδικασία - το αν δηλαδή ο Κ. Μητσοτάκης δικαιούνταν να τριτολογήσει μετά την τριτολογία του πρωθυπουργού - ο Αλέξης Τσίπρας τον κάλεσε σε ντιμπέιτ προκειμένου να συνεχίσουν την αντιπαράθεση και έξω από τη Βουλή.
Η κίνηση αυτή συμπλήρωσε με πολύ γλαφυρό τρόπο το κλίμα έναρξης της προεκλογικής περιόδου, κλίμα το οποίο επισήμανε άλλωστε και ο πρόεδρος της Βουλής.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.