search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 05:01
MENU CLOSE

Χειμάρρα: Ταφόπλακα για τον ελληνισμό της Αλβανίας το σχέδιο του Έντι Ράμα

12.12.2018 12:41
Αλβανία: Αντιδρούν οι ομογενείς στην Χειμάρρα για το σχέδιο Ράμα που αφορά τις περιουσίες - Media

 

Έναντι ενός ευρώ υφαρπάζονται τεράστιας αξίας παραλιακές εκτάσεις που ανήκουν σε Έλληνες – Περισσότερα από 1.600 εκτάρια η συνολική έκταση

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ethnos.gr, ταφόπλακα για τον ελληνισμό της Αλβανίας και κυρίως γι’ αυτόν της ευρύτερης περιοχής της Χειμάρρας, η οποία κατοικείται στη συντριπτική πλειονότητά της από Έλληνες, αλλά δε συμπεριλαμβάνεται στις χαρακτηρισμένες ως μειονοτικές περιοχές, θα αποτελέσει η απόφαση της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας, που παραχωρεί όλες τις παραθαλάσσιες μη δομημένες εκτάσεις της νότιας Αλβανίας, από την Αυλώνα μέχρι τους Άγιους Σαράντα, στο αλβανικό Υπουργείο Τουρισμού για αξιοποίηση.

Συνολικά 46 εκτάσεις γης, συνολικού εμβαδού 1.614 εκταρίων, τις οποίες κληρονόμησαν Έλληνες μειονοτικοί από τους προγόνους τους, δίνονται χωρίς καμία αποζημίωση, έναντι μόλις ενός ευρώ, στο αλβανικό κράτος για τουριστική αξιοποίηση.

Ο αλβανικός νόμος κάνει λόγο για κρατικές περιουσίες, αφού στη γειτονική χώρα δεν υπάρχει κτηματολόγιο και κατά συνέπεια ούτε και οι απαραίτητοι- προερχόμενοι από- αυτό τίτλοι ιδιοκτησίας. Ωστόσο, πρόκειται για εξόφθαλμο σφετερισμό ιδιωτικών εκτάσεων και για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων ομογενών, αφού από τη δεκαετία του 1990, μετά την πτώση του καθεστώτος του Ραμίζ Αλία, στα αλβανικά αρχεία υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας οι οποίοι δόθηκαν σε Έλληνες μειονοτικούς.

Αφελληνίζεται ολόκληρη η παραλιακή ζώνη

Όπως υποστηρίζουν στο ethnos.gr εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, ο νόμος έχει ως ξεκάθαρο στόχο να διώξει τους Έλληνες από τη γειτονική χώρα. Οι εκτάσεις που υφαρπάζονται, αποτελούν παραλιακά «φιλέτα», ουσιαστικά τη μόνη ελπίδα που έχουν οι Έλληνες μειονοτικοί για να παραμείνουν στον τόπο τους αξιοποιώντας τες.

Τώρα δίνονται αυθαίρετα στο Υπουργείο Τουρισμού της Αλβανίας, προκειμένου να κατασκευάσει φαραωνικές ξενοδοχειακές μονάδες σε ολόκληρη τη «Ριβιέρα» της νότιας Αλβανίας και να καρπωθεί το κράτος τα τεράστια οικονομικά οφέλη. «Αν πρόκειται να μας κλέψουν υψηλής αξίας εκτάσεις και να μας κάνουν σερβιτόρους σε Αλβανούς επιχειρηματίες, δεν έχουμε καμία πιθανότητα να μείνουμε στον τόπο μας. Θα αναγκαστούμε και θα προτιμήσουμε να γίνουμε σερβιτόροι στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή σε κάποιο ελληνικό νησί», είπε στο ethnos.gr πρόεδρος του παραρτήματος Χειμάρρας της ελληνικής μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια», Φρέντυ Μπελέρης.

Οι περισσότερες εκτάσεις στη Χειμάρρα

Από τα 46 τεμάχια που υφαρπάζονται, τα 41 (1,377 εκτάρια) βρίσκονται στην παραλία της Χειμάρρας και στη γύρω από αυτήν παραθαλάσσια ζώνη. Άλλα πέντε τεμάχια, συνολικής έκτασης 237 εκταρίων, βρίσκονται στην περιοχή της Αυλώνας και στα Εξαμίλια, έξω από τους Αγίους Σαράντα.

Ειδικότερα, με βάση την υπουργική απόφαση στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Τουρισμού περνούν 92,46 εκτάρια της πανέμορφης παραλίας των Δρυμάδων, 78,87 εκτάρια του Βούνου (τόπος καταγωγής της μητέρας του Έντι Ράμα), 62,77 εκτάρια της Χειμάρρας και των γύρω από αυτήν οικισμών της, 60,1 εκτάρια του Παλέρμου, 4,48 εκτάρια του Πικερνίου, 24,48 εκτάρια του Λούκοβου, 46,46 εκτάρια του Αγίου Βασιλείου και 99,3 εκτάρια της Νίβιτσας.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει από το αλβανικό κοινοβούλιο  μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου και στην ελληνική μειονότητα έχει σημάνει «συναγερμός». «Θα κινηθούμε άμεσα δικαστικά. Ο ίδιος ο νόμος έχει συνταγματικά προβλήματα, αλλά δυστυχώς, στην Αλβανία δεν υπάρχει συνταγματικό δικαστήριο. Θα προσφύγουμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, θα ενημερώσουμε όλες τις ξένες πρεσβείες και τους διεθνείς οργανισμούς στην Αλβανία και σκοπεύουμε να φέρουμε το θέμα και στην Ευρωβουλή. Θέλουμε και τη βοήθεια του ελληνικού κράτους. Να φέρει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά να προχωρήσει και σε μεμονωμένες ενέργειες», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Μπελέρης.

Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι της μειονότητας, το σχέδιο κατεδάφισης ακινήτων που ανήκουν σε Έλληνες για την αξιοποίηση του κέντρου της Χειμάρρας, το οποίο επιχειρήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, αποτελεί «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά σε αυτό που προχωρεί τώρα η κυβέρνηση του Έντι Ράμα. Το σχέδιο για την αξιοποίηση του κέντρου της Χειμάρρας μπορεί να έχει αυτήν τη στιγμή «παγώσει» μετά τις μαζικές αντιδράσεις από την πλευρά των Ελλήνων μειονοτικών, ωστόσο ελληνικές περιουσίες εξακολουθούν να βρίσκονται στο «στόχαστρο» του αλβανικού κράτους.

Με το επιχείρημα ότι πρέπει να γκρεμιστούν αυλόγυροι, για να διαπλατυνθούν δρόμοι, μπουλντόζες εμφανίζονται στη Χειμάρρα και επιχειρούν να κατεδαφίσουν ακόμα και ολόκληρα κτίρια. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται εντάσεις και επεισόδια μεταξύ Ελλήνων μειονοτικών και αλβανικής αστυνομίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30