search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:48
MENU CLOSE

Ομιλία Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη: «Καρφώνει» Μητσοτάκη στους Ευρωπαίους – Δεν εφησυχάζει για Ζάεφ, Ποτάμι

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2051
13-12-2018
13.12.2018 04:00
Ομιλία Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη: «Καρφώνει» Μητσοτάκη στους Ευρωπαίους - Δεν εφησυχάζει για Ζάεφ, Ποτάμι - Media

 

«Καρφώνει» Μητσοτάκη στους Ευρωπαίους, δεν εφησυχάζει για Ζάεφ, Ποτάμι

Μετά την αντιπαράθεση που προηγήθηκε τις προηγούμενες μέρες για τη συμφωνία των Πρεσπών με αποκορύφωμα τη συζήτηση στη Βουλή, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ στρέφουν το βλέμμα στην αυριανή εκδήλωση στο Παλέ ντε Σπορ στη Θεσσαλονίκη με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα.

Η εκδήλωση έχει στόχο να συσπειρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα προοδευτικό κομμάτι απέναντι στον εθνικισμό και τον διχασμό, όπως είπε και ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα ανέβηκε για την αναγγελία και προετοιμασία της εκδήλωσης. Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ και το Μαξίμου με αυτό τον τρόπο θέλουν να υπογραμμίσουν ότι δεν φοβούνται να ανέβουν στη Θεσσαλονίκη και δεν «παραχωρούν» τη Βόρεια Ελλάδα στους ακροδεξιάς κοπής μακεδονομάχους.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει τα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση και ενδεχομένως, επιστρέφοντας από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, να έχει πετύχει και μια δήλωση επιβεβαίωσης από τους εταίρους ότι ουδέποτε υπήρξε συναλλαγή για το ζήτημα των Σκοπίων με αντάλλαγμα τις συντάξεις.

«Θα λογοδοτήσει στο ΕΛΚ»

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να θέσει το θέμα στους Ευρωπαίους εταίρους, «καρφώνοντας» τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σχετική αναφορά στη Βουλή, στους Ευρωπαίους ηγέτες και ακόμη στους συνομιλητές του και ομοϊδεάτες του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

«Θα δώσει λογαριασμό στο ΕΛΚ» για την ακροδεξιά στροφή ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος την Τρίτη («Επόμενη μέρα», ΕΡΤ), ενώ χθες το Μαξίμου επανήλθε με ανακοίνωσή του και κάλεσε τον Μητσοτάκη να δώσει στοιχεία και ονόματα – ποιοι ήταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συναλλάχθηκαν με τον πρωθυπουργό για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό ζήτημα –, αλλιώς να ανακαλέσει.

Προχθές, σε μια τακτική κίνηση, για να αναδείξει την αντίφαση της Ν.Δ., ο Τσίπρας από το βήμα της Βουλής επιχείρησε να στριμώξει τον Μητσοτάκη διερωτώμενος: «Αφού με αυτόν τον νόμο εδώ φέρνουμε τη συναλλαγή και δεν μειώνουμε τις συντάξεις, γιατί ξεπουλάμε τη Μακεδονία, γιατί εσείς ψηφίζετε αυτόν τον νόμο, που είναι η συναλλαγή και το ξεπούλημα της Μακεδονίας;».

Κόντρα με τη Ν.Δ.

Το Μαξίμου θεωρεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση με τη στάση της συντηρεί και τροφοδοτεί το κλίμα κατά της συμφωνίας και κατ’ επέκταση κατά της κυβέρνησης. Ως εκ τούτου την κατηγορεί ευθέως ότι «χαϊδεύει» τους κάθε λογής ακραίους για να ψαρέψει στα θολά νερά του εθνικισμού και ότι αρνείται να καταδικάσει από το σύνθημα των χρυσαυγιτών για τη «Δημοκρατία που ξεπούλησε τη Μακεδονία» έως την αντισυγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη απέναντι στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόσο ο Τσίπρας από τη Βουλή όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοινώσεις κατήγγειλαν την αντισυγκέντρωση κάνοντας λόγο για νέους «Γκοτζαμάνηδες» και κάλεσαν τον Μητσοτάκη να τοποθετηθεί.

Βέβαια οι καταγγελίες αυτές και οι πολύ υψηλοί τόνοι στη Βουλή – και από τον πρωθυπουργό – στόχο είχαν και την κομματική συσπείρωση εν όψει της Παρασκευής. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ως αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη τη μετατόπιση της ατζέντας από την οικονομία και τις συντάξεις (που ήταν και το τυπικό αντικείμενο της συνεδρίασης) στη συμφωνία των Πρεσπών, εν τούτοις σήκωσε και το γάντι και τους τόνους με εκτενείς αναφορές.

Μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση

Όμως η δυσφορία του Μαξίμου δεν αφορά μόνο τη στάση της Ν.Δ., αλλά και αυτή του Ζόραν Ζάεφ. Ως εκ τούτου, ο Τσίπρας δεν παρέλειψε να απευθύνει μήνυμα και προς αυτή την κατεύθυνση από τη Βουλή:

Η ΠΓΔΜ, είπε, «τόσο με τις συνταγματικές της τροπολογίες (…) όσο όμως και με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της οφείλει να τηρεί το πνεύμα και το γράμμα της συνθήκης των Πρεσπών. Αν αυτό δεν γίνει, έχουμε δηλώσει και στους ίδιους, αλλά και σε όλους τους τόνους δημόσια, ότι δεν θα προχωρήσει ούτε η συμφωνία ούτε η ένταξη της γειτονικής χώρας σε διεθνείς οργανισμούς».

Παρά το μήνυμα – προειδοποίηση προς τα Σκόπια ότι η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, ενώπιον του εσωτερικού ακροατηρίου η κυβέρνηση υποβαθμίζει το ζήτημα των δηλώσεων Ζάεφ και τις αποδίδει στις πολιτικές ανάγκες που υπάρχουν στη γείτονα καθώς πλησιάζει η τελευταία ψηφοφορία.

Παράλληλα υποβαθμίζει την επίδρασή τους στους βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ – κυρίως από το Ποτάμι – που τις προηγούμενες μέρες φάνηκε να κλονίζονται μπροστά στο ενδεχόμενο η άλλη πλευρά να διολισθήσει σε μια αλυτρωτική ρητορική, επιβεβαιώνοντας ανησυχίες ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ασφαλιστικές δικλίδες, σε αντίθεση με τη θέση της κυβέρνησης ότι είναι η ίδια η συμφωνία που, νομικά τουλάχιστον, τερματίζει τον αλυτρωτισμό.

Από την κυβέρνηση απέδωσαν την ανακίνηση της «αριθμητικής» της συμφωνίας (αν πιάνει ή όχι τις 151 ψήφους για να περάσει η κύρωση) στις πολιτικές σκοπιμότητες της Ν.Δ. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «παραφιλολογία» τα περί αμφιταλάντευσης του Ποταμιού, η οποία «διασκεδάστηκε» μετά τις (καθησυχαστικές) δηλώσεις των βουλευτών του Ποταμιού που είναι θετικοί προς τη συμφωνία (Θεοδωράκης, Δανέλλης, Λυκούδης, Μαυρωτάς).

Πάντως, παρά το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν δημοσίως ικανοποίηση για τις παραπάνω καθησυχαστικές δηλώσεις και κηρύσσουν «λήξη συναγερμού», το Ποτάμι μάλλον τίθεται υπό στενή παρακολούθηση του Μαξίμου.

Πιθανώς στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι δηλώσεις Ζάεφ δεν θα σταματήσουν, αλλά μέχρι στιγμής θεωρούν διαχειρίσιμο το πρόβλημα που δημιουργούν εδώ. Υπ’ αυτήν την έννοια δύσκολα μπορεί να πει κανείς ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει «κλειδώσει» αυτή τη στιγμή, καθώς μεσολαβούν δύο πιθανότατα πολιτικά πυκνοί μήνες μέχρι να έρθει η συμφωνία στην ελληνική Βουλή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως στην προχθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ επέμεινε ότι η συμφωνία θα περάσει, καθώς θα συγκεντρώσει πάνω από 151 ψήφους (σύμφωνα με πληροφορίες τις υπολογίζουν σε 152 – 153), ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί για το αν υπάρχει Plan B, δηλαδή αν θα επιλέξει – αν δεν συμπληρώνονται 151 ψήφοι – να την περάσει με τη σχετική πλειοψηφία (κάτω των 150). Στο μεταξύ η στάση Καμμένου αυτή τη στιγμή δεν απασχολεί το Μαξίμου και οι όποιες δηλώσεις κάνει ο κυβερνητικός εταίρος φαίνεται να κινούνται εντός συμφωνημένου πλαισίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:48