17/02/2020 20:30:31

Λονδίνο: Τον Ιανουάριο η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για το Brexit

Λονδίνο: Τον Ιανουάριο η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για το Brexit - Media

 

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει επί της συμφωνίας του Brexit τον Ιανουάριο, μετά την αναβολή της ψηφοφορίας η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Κατά συνέπεια, η ψηφοφορία θα γίνει μετά την ανάπαυλα του βρετανικού κοινοβουλίου για την εορταστική περίοδο.

Το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει στις 7 Ιανουαρίου και η ψηφοφορία θα πρέπει να διεξαχθεί μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, καταληκτική ημερομηνία που έχει τεθεί από την βρετανική κυβέρνηση.

Πολλοί βουλευτές ζητούσαν η ψηφοφορία για την συμφωνία του Brexit να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, πριν από τις διακοπές, αλλά τέτοια διαδικασία δεν έχει προβλεφθεί στην ημερήσια διάταξη που δημοσιεύθηκε στο Twitter από την υπουργό αρμόδια για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Άντρεα Λίντσομ.

Απέναντι στην προοπτική συντριπτικής ήττας, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την Δευτέρα, την τελευταία στιγμή, την αναβολή της ψηφοφορίας και υποσχέθηκε ότι θα θέσει την συμφωνία υπό την έγκριση των βουλευτών μέχρι τις 21 Ιανουαρίου.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επιβίωσε στη χθεσινή αναμέτρηση με τους εσωκομματικούς της αντιπάλους, διασφαλίζοντας προσωρινά την θέση της στην ηγεσία του κόμματος και της χώρας, ωστόσο αυτό είναι ένα μικρό μόλις βήμα μπροστά στον μακρύ δρόμο που έχει να διανύσει απέναντι σε μία σειρά από νέες προκλήσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, με κυρίαρχη την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για την έγκριση ή όχι της συμφωνίας της για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Οι ελπίδες της να κάνει νόμο την συμφωνία της για την αποχώρηση εξαρτώνται όχι μόνο από την υποστήριξη που θα λάβει από τους βουλευτές του κόμματός της - καθώς δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει κατά πολύ τα αριθμητικά δεδομένα, μετά την χθεσινή ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής - αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η Τερέζα Μέι θα πρέπει να επιδείξει μεγάλη ευελιξία στην πολιτική της προσέγγιση για να πετύχει διακομματική συμφωνία υπέρ της συμφωνίας της για το Brexit.

Για να εγκριθεί η συμφωνία στη Βουλή των Κοινοτήτων απαιτούνται 320 ψήφοι. Το βορειο-ιρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), που στηρίζει την κυβέρνηση της Μέι, με δέκα ψήφους, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την συμφωνία της Μέι, εάν δεν γίνουν πρώτα ουσιαστικές νομικές αλλαγές στο κείμενο.

Οι συντηρητικοί βουλευτές, οπαδοί του Leave, έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν επίσης την συμφωνία της, ενώ υπάρχουν κάποιοι από τους υποστηρικτές της φιλο-ευρωπαϊστές, που όμως στρέφονται περισσότερο στην λύση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Ο αριθμός των δύο αυτών παρατάξεων μέσα στο κόμμα της Μέι ανέρχεται σε περίπου 90.

Οι πιστοί οπαδοί του κόμματός της, που την στήριξαν και στην πρόταση μομφής, είναι λίγο περισσότεροι από 200. Ακόμη και με την υποστήριξη ορισμένων από τους αντάρτες βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, η Τ.Μέι μετά βίας ξεπερνά, μέχρι στιγμής, τους 240 βουλευτές, που θα στήριζαν την συμφωνία για το Brexit.

Αυτό που αναμένεται εάν τελικά το κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία, εξ ορισμού είναι η αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Ωστόσο, η κυβέρνηση θα έχει 21 μέρες περιθώριο να προτείνει έναν άλλο δρόμο, συμπεριλαμβανομένης της λύσης να φέρει τη συμφωνία για δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή.

Στην περίπτωση της μη συμφωνίας δεν υπάρχει βεβαιότητα για το τι μπορεί να ακολουθήσει, μετά τις 29 Μαρτίου.

Ενδεχομένως να υπάρξει παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης ή η Βρετανία να ακυρώσει το Brexit συνολικά, χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των άλλων κρατών - μελών της ΕΕ.

Η περίπτωση της μη συμφωνίας, θα σήμαινε ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος μετά τις 29 Μαρτίου και ότι οι νόμοι της ΕΕ θα σταματήσουν να εφαρμόζονται στη χώρα άμεσα.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να επικρατήσει αυτή η έκβαση - της αποχώρησης χωρίς συμφωνία - υπάρχει η άποψη ότι η Τ.Μέι, πιθανόν να επιλέξει την παράταση του άρθρου 50 κατά μερικούς μήνες για να ολοκληρώσει τη διαδικασία, είτε «με διαχειρίσιμη μη συμφωνία» είτε με «έξοδο με τάξη», επιλογές που, όμως, δεν θα δώσουν λύση στο πρόβλημα των ιρλανδικών συνόρων.

Σε ό,τι αφορά το σενάριο του δημοψηφίσματος, η βρετανίδα πρωθυπουργός έχει κατηγορηματικά αντιταχθεί, ενώ και ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δεν υποστηρίζει προς το παρόν αυτή την ιδέα, αντίθετα ζητά τη διεξαγωγή εκλογών.

Ωστόσο, ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός βουλευτών του Εργατικού Κόμματος επιθυμούν το δημοψήφισμα, όπως επίσης και μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Μέι, ως διέξοδο στον «λαβύρινθο» του Brexit.

 

Βοήθεια από την Ε.Ε.

Τη βοήθεια των Ευρωπαίων ηγετών αναμένεται να ζητήσει σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, μία ημέρα αφότου εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης του κόμματός της παραμένοντας στην ηγεσία της χώρας.

Παρόλα αυτά, η Ε.Ε. δεν αναμένεται να προσφέρει και πολλά τουλάχιστον άμεσα, όπως προκύπτει τουλάχιστον από το προσχέδιο του κειμένου που οι ηγέτες της Ε.Ε. ετοιμάζονται να παραδώσουν στη Μέι, στο οποίο θα κάνουν λόγο μόνο για την ετοιμότητα «να εξετάσουν κατά πόσο μπορούν να δοθούν επιπλέον διαβεβαιώσεις» όσον αφορά το «δίχτυ ασφαλείας» (backstop) για τη Βόρεια Ιρλανδία και την συμφωνία με τη Βρετανία για την σχεδιαζόμενη αποχώρησή της από την EΕ.

Στο προσχέδιο, ένα έγγραφο έξι σημείων, το οποίο εξασφάλισε το Reuters, επισημαίνεται ωστόσο ότι οποιεσδήποτε τέτοιες διαβεβαιώσεις δεν θα «αλλάζουν ή αντιβαίνουν» στην συμφωνία.

Χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ μιλώντας στο γερμανικό κανάλι SWR είπε πως η Ε.Ε. είναι ανοιχτή σε διευκρινίσεις αλλά όχι σε επιπλέον διαπραγματεύσεις.

«Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρους κανόνες για τους πολίτες και τα αγαθά στα σύνορα της Ιρλανδίας, τη Βόρεια Ιρλανδία, το Μπέλφαστ και το Δουβλίνο», ανέφερε.

Τα άλλα 27 κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για μεγάλο μέρος του κειμένου και διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι ιδιαίτερα η παράγραφος που αφορά την πρόθεση της ΕΕ να προσφέρει περισσότερες διαβεβαιώσεις στη Βρετανία είναι πιθανό να αλλάξει αργότερα σήμερα λόγω της αντίθεσης της Ιρλανδίας όπως και άλλων χωρών μελών της ΕΕ.

Η εκπρόσωπος της Μέι δήλωσε ότι στόχος της πρωθυπουργού είναι να εξηγήσει στους 27 ηγέτες τη σημασία του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι δεν προτίθενται να αλλάξουν τη συμφωνία.

Αυτή η προσέγγιση θεωρείται απίθανο ότι θα καταπνίξει το κύμα οργής στο Λονδίνο όπου οι διαμάχες μεταξύ μελών του Συντηρητικού κόμματος έχουν ενταθεί.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.