07/07/2020 22:44:06

Η σύλληψη του εκδότη του «Π» και των έξι διευθυντών εφημερίδων με τον «τρομονόμο» του Μητσοτάκη (Pics)

Η σύλληψη του εκδότη του «Π» και των έξι διευθυντών εφημερίδων με τον «τρομονόμο» του Μητσοτάκη (Pics) - Media

 

Δεκέμβρης του 1990. Η «17 Νοέμβρη» βρίσκεται «στα ντουζένια της», συνοδεύοντας κάθε χτύπημά της από προκήρυξη προς τον Τύπο, με ανάλυση της συγκυρίας με βάση την οπτική της οργάνωσης.

Σαν σήμερα, στις 13 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψηφίζει νόμο με τον οποίον απαγορεύει την δημοσιοποίηση προκηρύξεων της 17 Νοέμβρη, προβλέποντας βαριές ποινές για τους παραβάτες, συντάκτες και διοικητικά στελέχη εφημερίδων.

Έξι εφημερίδες, ανάμεσά τους και το «Ποντίκι», δεν υπακούουν. Λίγο μετά την ψήφιση του νόμου, μέσα στον Δεκέμβριο, δημοσιεύουν προκήρυξη της «17 Νοέμβρη» με την οποίαν η οργάνωση αναλάμβανε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες στα γραφεία της ΕΟΚ, στην Αθήνα.

Απόσπασμα από τη δημοσίευση της επίμαχης προκήρυξης της 17 Νοέμβρη στο Ποντίκι. 20 Δεκεμβρίου 1990.

 

Λίγες εβδομάδες αργότερα και οι έξι διευθυντές κάθονταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου σε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά χρονικά δίκη, ενώ εννέα μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 1991, οι έξι περνούσαν την πύλη του Κορυδαλλού, καταδικασθέντες σε ποινές φυλάκισης από 5 έως 10 μήνες.

Επρόκειτο για τους: Σεραφείμ Φυντανίδη (Ελευθεροτυπία), Χρήστο Θεοχαράτο (Έθνος), Δημήτρη Μαρούδα (Νίκη), Κώστα Κοντοπάνο (Αυριανή), Κώστα Γερονικολό (Δημοκρατικός Λόγος), Σπύρο Καρατζαφέρη (48 Ώρες) και βεβαίως τον Κώστα Παπαϊωάννου από το Ποντίκι.

Η φυλάκισή τους πυροδότησε ένα πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης, με προσωπικότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό να καταγγέλλουν την φίμωση του Τύπου. Τελικά οι εκδότες – δημοσιογράφοι αποφυλακίστηκαν μετά από 13 ημέρες, ενώ οι ποινές τους εξαγοράστηκαν από τις Ενώσεις Ιδιοκτητών και Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Ο τρομονόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη καταργήθηκε το 1993.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.