search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:42
MENU CLOSE

Πήγε για μπύρα στα Εξάρχεια και βρέθηκε προφυλακισμένος επ’ αόριστον στον Αυλώνα!

13.12.2018 14:53
Επιστολή σε Παυλόπουλο-Τσίπρα από τη μητέρα του 19χρονου που προφυλακίστηκε για… μια μπύρα στα Εξάρχεια  - Media

 

Στη φυλακή εδώ και έξι μήνες, χωρίς να έχει υπάρξει καταδικαστική απόφαση αλλά με το μέτρο της προσωρινής κράτησης, βρίσκεται ένας 19χρονος που συνελήφθη «στο σωρό», όπως καταγγέλλεται, σε επιχείρηση των ΜΑΤ στα Εξάρχεια.

Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΠΡΙΝ, πρόκειται για περιστατικό που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου, μετά από ανθρωποκυνηγητό των ΜΑΤ για τον εντοπισμό ατόμων που νωρίτερα είχαν προχωρήσει σε επίθεση κατά διμοιρίας στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Προφυλακισμένος στις φυλακές του Αυλώνα βρίσκεται από τον Ιούνιο του 2018 ο 19χρονος Θ. Κ., ο οποίος συνελήφθη «στο σωρό» μαζί με άλλα 7 άτομα στα Εξάρχεια τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου, μετά από ανθρωποκυνηγητό των ΜΑΤ για τον εντοπισμό ατόμων που νωρίτερα είχαν προχωρήσει σε επίθεση κατά διμοιρίας στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Ο 19χρονος μαζί με έναν φίλο του έπινε μπύρα στην πλατεία Εξαρχείων όταν είδε άτομα να τρέχουν και τη διμοιρία να κινείται προς το μέρος του. Αιφνιδιασμένος, ο ίδιος όπως και άλλα άτομα κατέφυγαν σε παρακείμενο κατάστημα για να προστατευθούν. Το μαγαζί όμως μετατράπηκε σε παγίδα, καθώς η διμοιρία τους εγκλώβισε στο εσωτερικό του και λίγο αργότερα τους συνέλαβε και τους οδήγησε στη ΓΑΔΑ. Με μόνη τη -λειψή, πέραν των άλλων- μαρτυρία των ΜΑΤ στους συλληφθέντες αποδόθηκαν βαρύτατες κατηγορίες, ακόμα και κακουργηματικού χαρακτήρα, και με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα προφυλακίστηκαν! Ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίον ενήργησαν τα ΜΑΤ είναι ότι συνελήφθη ακόμα και υπάλληλος του καταστήματος στο οποίο κατέφυγαν!

«Δεν υπήρξαν ευρήματα στο κατάστημα ούτε πραγματοποιήθηκε κάποια εργαστηριακή εξέταση», τονίζει στο Πριν η Άννυ Παπαρρούσου, δικηγόρος του 19χρονου και ενός ακόμη συλληφθέντος. «Δεν υπήρξε καν εξατομικευμένη αναγνώριση των συλληφθέντων από τους άνδρες των ΜΑΤ. Οι ίδιοι οι αστυνομικοί εξάλλου παραδέχονται ότι κατά την καταδίωξη κάποια από τα άτομα που τους επιτέθηκαν διέφυγαν στα στενά».

«Το παιδί είναι σε άθλια ψυχολογική κατάσταση», λέει στο Πριν η μητέρα του 19χρονου. «Έχασε την τρίτη Λυκείου ενώ καθυστερεί το φανταρικό. Μου λέει, ”έχω σαπίσει”». Με οργή προσθέτει ότι είναι απαράδεκτο οι δικαστικές αρχές να εξαντλούν την αυστηρότητά τους σε 19χρονους που μάλιστα συνελήφθησαν στο σωρό, χωρίς να υπάρχουν καν ενδείξεις για συμμετοχή σε επεισόδια. Χρόνια άνεργη η ίδια, επί μήνες πηγαινοέρχεται τακτικά στον Αυλώνα, μαζί με άλλες μητέρες προφυλακισθέντων.

Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου το συμβούλιο πλημμελειοδικών, το αρμόδιο όργανο για την εξέταση ενδεχόμενης άρσης της προφυλάκισης του Θ.Κ. και των υπολοίπων προφυλακισθέντων, αποφάσισε την παράταση της κράτησης για τουλάχιστον έξι μήνες ακόμα, χωρίς βέβαια να έχει οριστεί τακτική δικάσιμος.

«Στην πραγματικότητα δεν τηρείται ο νόμος ως τις προϋποθέσεις που θέτει για την προφυλάκιση», ξεκαθαρίζει σχετικά με την απόφαση η κα Παπαρρούσου. «Τα παιδιά εξαρχής δεν είχαν τους όρους για να κρατηθούν. Τώρα το συμβούλιο επικυρώνει μια πολύ στρεβλή ρύθμιση που έγινε γι’ αυτούς και διατηρεί μια κατάσταση η οποία δεν συμβαδίζει με τα νόμιμα δεδομένα και τις προϋποθέσεις για την προσωρινή κράτηση».

Εξάλλου, ως προς τον λόγο που εξαρχής οι δικαστικές αρχές προέβησαν σε τέτοια επίδειξη δύναμης κατά των 8, η Άννυ Παπαρρούσου εκτιμά ότι, προκειμένου να υπάρξει απάντηση για όσα κατά καιρούς συμβαίνουν στα Εξάρχεια, επιχειρείται να επιβληθεί μία παραδειγματική τιμωρία προκαταβολικά. «Το περιρρέον κλίμα επιβάλλει την μεταχείριση με συγκεκριμένο τρόπο αντίστοιχων περιστατικών», λέει, ξεκαθαρίζοντας ότι ωστόσο «το κλίμα αυτό δημιουργείται από συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές».

Πηγή: prin.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:42