search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:01
MENU CLOSE

Η Ν.Δ. επιχειρεί να πνίξει στις… Πρέσπες τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την οικονομία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2051
13-12-2018
14.12.2018 04:00
Σύνοδος Κορυφής: Χωρίς αναφορά σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας – «Τυράκια» στην Άγκυρα για παύση των προκλήσεων - Media

Η Ν.Δ. επιχειρεί να πνίξει στις… Πρέσπες τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς

Η αντιπαράθεση για το «παλιό και το νέο» ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη έδωσε τον τόνο στην εφ’ όλης της ύλης και ιδιαίτερα σκληρή σύγκρουση, με επίκεντρο τη συμφωνία των Πρεσπών, στη Βουλή. Μια μετωπική σύγκρουση με ξεκάθαρο προεκλογικό χαρακτήρα, όπως εξελίχθηκε, ενώ σκιαγράφησε, ταυτόχρονα, με ποιον τρόπο θα διανυθεί ο δρόμος προς τις κάλπες.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας «για να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος», με υψηλόβαθμα «γαλάζια» στελέχη να απαντούν, στον απόηχο της σφοδρής κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης των δυο πολιτικών αρχηγών, πως όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα είναι στο τραπέζι προκειμένου «να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών».

«Ανταλλάξατε το Σκοπιανό με τις μειώσεις των συντάξεων. Ανταλλάξατε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχετε ψηφίσει με μια μείζονα εθνική υποχώρηση» κατηγόρησε ο Μητσοτάκης τον Τσίπρα στη διάρκεια της τοποθέτησής του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση της μείωσης των συντάξεων. Αναφορά η οποία ξεσήκωσε τους «γαλάζιους» βουλευτές, που σηκώθηκαν όρθιοι από τα έδρανα της Ολομέλειας χειροκροτώντας θερμά τον πρόεδρο της Ν.Δ.

«Αυτό ήταν το εισιτήριο, κ. Τσίπρα, με το οποίο ταξιδέψατε από τις Πρέσπες στην Ιθάκη, στις Πρέσπες όπου εκχωρήσατε τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνότητα και στην Ιθάκη όπου σκηνοθετήσατε την υποτιθέμενη έξοδο από τα μνημόνια. Μόνο που έτσι δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της χώρας. Εξυπηρετούνται ξένα συμφέροντα», είπε ο Μητσοτάκης, επιχειρώντας να «πνίξει» στα νερά της λίμνης των Πρεσπών το κυβερνητικό αφήγημα περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια.

Τον τόνο για το πού θα περιστραφεί η συζήτηση έδωσε ο Μητσοτάκης με την έναρξη της ομιλίας του λέγοντας πως «έχετε καταπιεί τη φωνή σας. Έχετε να μας πείτε κάτι, κ. Τσίπρα, για όσα πρόσφατα μας είπε ο κ. Ζάεφ για Μακεδόνες του Αιγαίου, για Μακεδόνες της Ελλάδος και για τα μακεδονικά, τα οποία πρέπει να διδάσκονται στη χώρα μας;».

Μάλιστα προσωποποίησε τον υπεύθυνο για την εθνική ήττα, όπως τη χαρακτηρίζει η Ν.Δ., στρεφόμενος προς τον πρωθυπουργό και λέγοντας: «Ο κ. Ζάεφ πανηγυρίζει και διαφημίζει τη συμφωνία, ενώ εσείς, όλοι εσείς, έχετε καταπιεί το αμίλητο νερό, γιατί πολύ απλά ο κ. Ζάεφ κέρδισε αυτό που δεν του είχε εκχωρήσει καμία ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν, μακεδονική γλώσσα και μακεδονική εθνότητα».

«Στυγερές δεσμεύσεις»

Για «μύθο της δήθεν καθαρής εξόδου» έκανε λόγο ο Μητσοτάκης όταν αναφέρθηκε στα ζητήματα της οικονομίας, αναφέροντας πως το μέτρο της κυβερνητικής πολιτικής είναι πάντα η ίδια η πραγματικότητα και περιέγραψε το άτυπο τέταρτο μνημόνιο για το οποίο μιλά συνεχώς το «γαλάζιο» στρατόπεδο. «Η Ελλάδα παραμένει ακόμη εκτός αγορών, κάτι που δεν ισχύει για άλλες χώρες που έζησαν μνημόνια και επανήλθαν στην κανονικότητα» υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ασκώντας δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό για τα οικονομικά ζητήματα, και με ιδιαίτερες αναφορές στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Μητσοτάκης τόνισε πως «ο κ. Τσίπρας συμφώνησε σε ένα φύλλο πορείας για τα δημοσιονομικά – το οποίο, δυστυχώς για τη χώρα, είναι γραμμένο σε μάρμαρο – με στυγερές δεσμεύσεις, με υπερβολικά υψηλά πλεονάσματα και – να μην το ξεχνάμε – με όλον τον δημόσιο πλούτο της χώρας ως ενέχυρο. Όλα αυτά, με βάση τις δικές σας δεσμεύσεις, θα ισχύσουν για δεκαετίες. Αυτό είναι το άτυπο τέταρτο μνημόνιο για το οποίο σας μιλάμε».

«Νέο ΠΑΣΟΚ»

Ως μια απάντηση στη συνεχόμενη κριτική του κυβερνητικού στρατοπέδου για βηματισμό «τέρμα δεξιά», με κεντρικό άξονα τη «γαλάζια» στάση στο ονοματολογικό των Σκοπίων, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέλεξε να ασκήσει αντιπολίτευση μέσω… Χαριλάου Τρικούπη, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι το νέο ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, ο πρωθυπουργός «χάρισε» στη Ν.Δ. τα «απολειφάδια», όπως χαρακτηριστικά είπε, που πέρασαν από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, μια έμμεση αναφορά στον Πέτρο Τατσόπουλο.

Ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε ονομαστικά σε μια σειρά από βουλευτές και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από στελέχη της Ν.Δ. που βρίσκονται στις τάξεις των ΑΝΕΛΛ.

«Την επόμενη φορά, λοιπόν, κ. Τσίπρα, που θα μιλήσετε για το παλιό και το νέο, για κοιταχτείτε λίγο στα υπουργικά έδρανα και στην κοινοβουλευτική σας ομάδα. Διότι, όταν πρόκειται για τις ψήφους και για πολλά στελέχη του παλιού ΠΑΣΟΚ, καλοδεχούμενοι είναι, αλλά, όταν πρόκειται να βάζετε ψεύτικα διλήμματα για το ποιος είναι παλιός και ποιος είναι νέος, σας βολεύει αυτό το αφήγημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ.

«Γαλάζιο» συνέδριο

Με βασικό σύνθημα «Ελλάδα μπορούμε» ξεκινά την Παρασκευή το 12ο τακτικό συνέδριο της Ν.Δ., που θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή. Βασική επιδίωξη των στελεχών της είναι η ανάδειξη των μέτρων που πρόκειται να υλοποιηθούν άμεσα στην περίπτωση που η Ν.Δ. αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας αλλά και όλα εκείνα που προγραμματίζονται να γίνουν πράξη μέσα στη «γαλάζια» τετραετία.

Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών, εκτός από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, θα μιλήσουν ο πρόεδρος του «γαλάζιου» συνεδρίου Ευάγγελος Μεϊμαράκης αλλά και ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:00