search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:22
MENU CLOSE

Η διευκρινιστική Καμμένου και τα μηνύματα στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ

14.12.2018 08:16
Η διευκρινιστική Καμμένου και τα μηνύματα στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ - Media

 

«Φρενίτιδα» προκάλεσε μια δήλωση του Καμμένου χθες το πρωί καθώς θεωρήθηκε ότι αλλάζει το «τάιμινγκ» ως προς την αποχώρησή του από το κυβερνητικό σχήμα πυροδοτώντας εκ νέου σενάρια εκλογών στις αρχές του χρόνου.

Ωστόσο, μάλλον όλο αυτό ήταν πολύ κακό για το τίποτα και αν ο Πάνος Καμμένος επιχείρησε χθες να στείλει μηνύματα αυτά δεν φαίνεται να είχαν αποδέκτη τον πρωθυπουργό αλλά το εσωτερικό του κόμματός του και ιδίως την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, καθώς δεν έχει διαψεύσει με κατηγορηματικό τρόπο πληροφορίες και σενάρια που τη θέλουν να τείνει προς υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ειδικότερα, χθες το πρωί ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε στο Στρατηγείο 1ης Στρατιάς στη Λάρισα κι εκεί δήλωσε: «Δήλωσα στα φυλάκια και στο προσωπικό που συνάντησα ότι αν συνεχίσει και ψηφιστεί η συνθήκη των Πρεσπών από την μεριά της ΠΓΔΜ εγώ θα παραιτηθώ από το υπ. Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνοντας και το βάρος αυτής της ευθύνης, θα αποσυρθώ από την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.

Η  δήλωση αυτή θεωρήθηκε ότι τοποθετεί την παραίτησή του και την απόσυρση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση στο χρόνο που θα ψηφιστεί η Συμφωνία στα Σκόπια, δηλαδή στα μέσα Ιανουαρίου.

Πάντως ο Πάνος Καμμένος είπε «αν» και όχι «όταν», παραπέμποντας και στην παλαιότερη εκτίμησή του ότι η Συμφωνία δύσκολα θα περάσει στα Σκόπια. Κατά τα λοιπά, ο κυβερνητικός εταίρος δεν είπε κάτι νέο, αλλά επανέλαβε τη θέση του ότι εφόσον η Συμφωνία περάσει στα Σκόπια και έρθει στην Αθήνα θα αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση. Κάτι που όπως έχει ήδη φανεί και τονίζεται και από πλευρά Μαξίμου, δεν σημαίνει τυπικά απόσυρση εμπιστοσύνης, απώλεια δεδηλωμένης, κλπ. Επιπλέον, οι δύο πλευρές έχουν αφήσει ανοιχτό ο Καμμένος και οι βουλευτές του (όσοι παραμείνουν στους ΑΝΕΛ) να συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση ψηφίζοντας τα κυβερνητικά νομοσχέδια. Σε κάθε περίπτωση ο Καμμένος συνεχίζει να διαβεβαιώνει ότι δε θα συνταχθεί με πιθανή πρόταση μομφής της ΝΔ.

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, το μεσημέρι (και ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στην 1η Στρατιά, το αρχηγείο της Τακτικής Αεροπορίας και την 11 Πτέρυγα Μάχης ο υπουργός  Άμυνας) επανήλθε με  διευκρινιστική ή «διορθωτική» δήλωση, επιλέγοντας μια πιο καθαρή διατύπωση: «Είναι δεδομένο ότι αν – ω μη γένοιτο – αυτή η συμφωνία φτάσει στη Βουλή, εγώ δεν θα συνεχίσω να είμαι Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ούτε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα συνεχίσουν να αποτελούν μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού».

«Καλό για την πατρίδα» οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας

Επίσης, δήλωσε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι οι εκλογές δεν πρέπει να γίνουν σύντομα αλλά και ότι το «καλό για την πατρίδα» είναι να γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Και πρόσθεσε: «Από τη δική μας πλευρά, θα κάνουμε ό,τι πρέπει για αυτό». Συνέχισε λέγοντας: «Από εκεί και πέρα, όμως, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία αποτελούν για εμάς ‘κόκκινη γραμμή’ και δεν μπορώ εγώ ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και λόγω της θέσης που δημόσια έχω πάρει από την αρχή της πολιτικής μου σταδιοδρομίας, να αποδεχθώ να παραμένω Υπουργός Εθνικής Άμυνας και παράλληλα να συνυπογράφω την παράδοση του όρου ‘Μακεδονία’». Εν ολίγοις παρέπεμψε στο σενάριο που περιγράφηκε παραπάνω.

Διαγραφή Κουίκ, μηνύματα σε Κουντουρά

Ωστόσο, ανεξάρτητα από ό,τι φαίνεται πώς έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, το πολιτικό πρόβλημα του Πάνου Καμμένου όσον αφορά το πολιτικό του ακροατήριο αλλά και τη διαχείριση του κόμματός του παραμένει. Έτσι χθες, δια του εκπροσώπου του κόμματος Θόδωρου Τοσουνίδη ανακοινώθηκε η διαγραφή του Τέρενς Κουίκ στο δελτίο ειδήσεων του Kontra Chanell (!).

Παράλληλα, μέσω τουίτερ ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος επιτέθηκε στην παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου του Open Έλλη Στάη   και τη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά γιατί τοποθέτησαν την Ελενα Κουντουρά σε αυτούς που φαίνεται να ψηφίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα, πάλι μέσω τουίτερ ο Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι αρνήθηκαν να βγάλουν στον αέρα την Κουντουρά η οποία ήθελε να διαψεύσει τα λεγόμενά τους. Άγνωστο, αν πράγματι η υπουργός Τουρισμού είχε τέτοια πρόθεση , ή ο υπουργός Άμυνας θέλησε με αυτό τον τρόπο να αντικρούσει το ρεπορτάζ και να στείλει μήνυμα στην ίδια την Έλενα Κουντουρά.

Το ερώτημα είναι αν θα «τριτώσει» καθώς ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος δηλώνει ανοιχτά και με κάθε ευκαιρία ότι θα ψηφίσει τη Συμφωνία και στη συνέχεια θα παραδώσει την έδρα του.

Η ανησυχία για Ζάεφ παραμένει

Στο Μαξίμου μπορεί χθες να προβληματίστηκαν αλλά γενικώς δεν θορυβούνται ιδιαίτερα από τις δηλώσεις Καμμένου αναγνωρίζοντας ως θεμιτό να επιχειρεί να διαχειριστεί το πολιτικό του πρόβλημα, εντός των συμφωνημένων ορίων βέβαια. Αυτό για το οποίο έχει χτυπήσει καμπανάκι στο Μαξίμου είναι οι δηλώσεις του Ζάεφ – ναι μεν αποδίδονται στην πιεστική πολιτική ανάγκη να ολοκληρώσει την κύρωση της Συμφωνίας, αλλά επιμένοντας στα ζητήματα ταυτότητας προκαλεί ανησυχίες ακόμη και στους βουλευτές του Ποταμιού που στηρίζουν τη Συμφωνία θεωρώντας την μια προοδευτική λύση στο ζήτημα του ονοματολογικού. Προς το παρόν, το Μαξίμου καθησυχάστηκε και καθησύχασε τους ανησυχούντες με την τροπολογία Ζάεφ που διόρθωσε σε «διασπορά» προηγούμενη διατύπωση που έκανε λόγο για «μέλη στο εξωτερικό» του μακεδονικού λαού . Ωστόσο, η ανησυχία για νέες δηλώσεις παραμένει.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:13