search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:49
MENU CLOSE

Βουλιαγμένη – Το νέο Βατοπέδι; 

14.12.2018 09:15
Βουλιαγμένη - Το νέο Βατοπέδι;  - Media

 

Εντός των ορίων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης βρίσκεται το μεγάλο «φιλέτο» της εκκλησιαστικής περιουσίας και συγκεκριμένα 1.800 στρέμματα από τη Λίμνη Βουλιαγμένης μέχρι τη Βάρκιζα, μαζί με τα Λιμανάκια. 

Μέσα σε αυτή την έκταση υπάρχουν 4 οικοδομικά τετράγωνα, που βρίσκονται εντός Σχεδίου Πόλεως από το 1955. Πρόκειται για 250 στρέμματα οικοδομήσιμα τα οποία όμως έχουν συντελεστή δόμησης 0,002 μετά από ενέργειες του πρώην Δημάρχου Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κασιδόκωστα που εισακούστηκαν από την τότε Κυβέρνηση καθώς και 302 στρέμματα δεσμευμένα  εντός του οικιστικού ιστού της Βουλιαγμένης.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο σε συνέντευξη του σε τοπική εφημερίδα της περιοχής, ο Επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος, Γενικός Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών δήλωσε πως η εκκλησία προτίθεται να αξιοποιήσει τις εκτάσεις αυτές, ζητώντας από το Δήμο να αυξήσει τον συντελεστή δόμησης και αποκάλυψε πως υπάρχουν ήδη προτάσεις εξαγοράς από Ρώσους και Άραβες επενδυτές. 

Ένα μήνα αργότερα επήλθε η συμφωνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο η οποία εκτός των άλλων προβλέπει την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και σηματοδοτεί  προσπάθειες να γίνουν παρεμβάσεις στα πολεοδομικά δεδομένα της Βουλιαγμένης. 

Τα πιθανά σχέδια της εκκλησίας και της κυβέρνησης συνάντησαν τη σφοδρή αντίδραση της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου ο οποίος ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή πως οποιαδήποτε μορφή αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας εντός των ορίων του Δήμου που θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της πόλης δεν μπορεί ούτε καν να συζητηθεί καταλήγοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις του να δεχτεί οποιοδήποτε αίτημα ή προσπάθεια της Εκκλησίας της Ελλάδας προς αυτή την κατεύθυνση. 

Η στάση της σημερινής Δημοτικής Αρχής ταυτίζεται απόλυτα με την πολιτική του πρώην Δημάρχου Γρηγόρη Κασιδόκωστα ο οποίος είχε συνδέσει τη πολυετή θητεία του με την προστασία της πόλης από την άναρχη τσιμεντοποίηση των οικοπέδων της εκκλησίας.

Η προοπτική αξιοποίησης της τεράστιας περιουσίας στη Βουλιαγμένη αλλά και η αντίσταση του σημερινού Δημάρχου, προφανώς «θορύβησε» κάποιους κύκλους που ενδιαφέρονται ή έχουν συμφέροντα στην περιοχή και τις τελευταίες μέρες ακούγεται έντονα στην πόλη ότι προτίθεται να είναι υποψήφιος Δήμαρχος της πόλης ο πρ. Υφυπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεων  ΝΔ κ. Πέτρος Δούκας.

Ο  Π. Δούκας δεν είναι κάτοικος της πόλης, δεν έχει δείξει στον παρελθόν κανένα ενδιαφέρον για τα τοπικά δρώμενα. Ο Πέτρος Δούκας είχε εμπλοκή στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου είναι παλιός γνώριμος της Εκκλησίας της Ελλάδας και προφανώς είχε δώσει απτά δείγματα γραφής όταν κλήθηκε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Εκκλησίας και όχι του Δημοσίου στα θέματα της ακίνητης περιουσίας που διαχειρίστηκε. 

Αναρωτιέται κανείς λοιπόν οι προσπάθειες κάποιων να θέσει υποψηφιότητα ο κ. Δούκας στο Δήμο -που φιλοξενεί το μεγαλύτερο κομμάτι της εκκλησιαστικής περιουσίας -αποτελεί απλή σύμπτωση ή αν δικαιώνει την πρόβλεψη που είχε γίνει σε ανύποπτο χρόνο πως η Βουλιαγμένη θα είναι το νέο Βατοπέδι; 

O ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι εκπροσωπεί fund αράβων επενδυτών.

Πάντως, πηγές της ΝΔ έλεγαν στο «Π» ότι η ηγεσία της ΝΔ δεν βλέπει με καλό μάτι μια εμπλοκή του Πέτρου Δούκα στα αυτοδιοικητικά της Βουλιαγμένης γιατί δεν επιθυμεί να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου για θέματα που τα έχει πληρώσει πολιτικά η ΝΔ. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:48