search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:24
MENU CLOSE

Μπλερ: Έρχεται η ώρα για δεύτερο δημοψήφισμα

14.12.2018 09:26
Μπλερ: Έρχεται η ώρα για δεύτερο δημοψήφισμα  - Media

 

Για δεύτερο δημοψήφισμα – και όχι για no deal – πρέπει να προετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, προτρέπει τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

Προεξοφλώντας και αυτός ότι η συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών για το Brexit θα καταψηφιστεί από τη βρετανική βουλή, τον Ιανουάριο, ο Μπλερ επιμένει ότι ο λαός θα κληθεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, μία άποψη την οποία έχει διατυπώσει και άλλες φορές στο παρελθόν.

Ήδη σε συνάντηση που είχε με τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες, ο πρώην πρωθυπουργός τους προέτρεψε να προβούν στις απαραίτητες εκείνες μεταρρυθμίσεις στην Ένωση ώστε να την καταστήσουν πιο «ελκυστική» για τους Βρετανούς.

Λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν από το προαναγγελθέν διαζύγιο της Βρετανίας από την Ε.Ε., στις 29 Μαρτίου του 2019, η Μέι προσπαθεί να πείσει τους Βρετανούς βουλευτές για τη συμφωνία αποχώρησης.

Γνωρίζοντας ότι η πρώτη απόπειρα – της 11ης Δεκεμβρίου – ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία, ανέβαλε την ψηφοφορία επί της συμφωνίας για τον Ιανουάριο.

Γνωρίζοντας επίσης ότι περιθώριο διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες δεν υπάρχει η Μέι προσπαθεί αν μη τι άλλο να εξασφαλίσει νομικές εγγυήσεις για το backstop (το δίχτυ ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα), με την ελπίδα ότι θα κάμψει τις αντιρρήσεις των Βορειοϊρλανδών.

«Τώρα πρέπει να είναι η ώρα της προετοιμασίας. Η βουλή να είναι σίγουρη ότι μπορεί να συγκεντρώσει τις επιλογές με λογικό τρόπο, μία προς μία, ώστε να φθάσει σε συμφωνία για κάποια επιλογή ή για δημοψήφισμα.

Και η Ευρώπη να διαβεβαιώσει ότι εάν η Βρετανία είναι έτοιμη να ξανασκεφτεί, το ίδιο είναι και αυτή», αναμένεται να δηλώσει ο Μπλερ σε ομιλία του σήμερα, Παρασκευή, αποσπάσματα της οποία δόθηκαν νωρίτερα στη δημοσιότητα.

Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας έχει επανειλημμένως μιλήσει για ανατροπή του Brexit εκτιμώντας ότι η χώρα μπορεί ακόμη να αλλάξει γνώμη.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15