search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:12
MENU CLOSE

Θεσσαλονίκη: Διαδηλώσεις, κλειστοί δρόμοι και προσαγωγές στην ομιλία Τσίπρα (Video & Photos)

14.12.2018 15:26
Θεσσαλονίκη: Διαδηλώσεις, κλειστοί δρόμοι και προσαγωγές στην ομιλία Τσίπρα (Video & Photos) - Media

 

«Φρούριο» θύμιζε η Θεσσαλονίκη το βράδυ της Παρασκευής για την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Παλαί ντε Σπορ. Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας με 18 διμοιρίες ΜΑΤ (και τον Αίαντα) να βρίσκονται επί ποδός στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια στη διάρκεια των δύο συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας. Πολίτες είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από τον Λευκό Πύργο συμμετέχοντας στην προγραμματισμένη συγκέντρωση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 

 

Ένταση επικράτησε στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Βενιζέλου όπου διαδηλωτές δεν μπορούσαν να σπάσουν το μπλόκο των ΜΑΤ και έρχονταν σε σύγκρουση με την αστυνομία. Στη συνέχεια επιχείρησαν να κινηθούν ανάποδα προς τη φορά των αυτοκινήτων στην Τσιμισκή, με την αστυνομία να προχωρά σε περιορισμένη χρήση χημικών.

Οι συγκεντρωθέντες επιχείρησαν να κινηθούν μέσω της οδού Καρόλου Ντηλ, ενώ πετούσαν πέτρες και μπουκάλια προς τους αστυνομικούς.

Δείτε το βίντεο του Thestival:

 

Νωρίτερα, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, Γιώργο Τάτσιο, προσήγαγαν αστυνομικοί έξω από το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, στη Θεσσαλονίκη, εμποδίζοντάς τον να μπει στον χώρο του Παλαί Ντε Σπορ.

Μαζί του, η δικηγόρος Ειρήνη Μαρούπα, καθώς και άλλα δύο άτομα, τα οποία επίσης προσήχθησαν για τον ίδιο λόγο. Όπως δήλωσε ο κ. Τάτσιος στο Thestival, η προσαγωγή του έγινε χωρίς καμία δικαιολογία και αυτή την ώρα οδηγείται στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησαν προληπτικές προσαγωγές και άλλων ατόμων που κρίθηκαν ύποπτα για πρόκληση έντασης εντός του χώρου της εκδήλωσης, ενώ αυστηρός είναι ο έλεγχος για όσους περνούν μέσα στον χώρο του Παλαί Ντε Σπορ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο αποφυγής υψηλών εντάσεων στη ΔΕΘ, επιστρατεύτηκε και ο «Αίαντας» που πήρε θέση και είναι σε ετοιμότητα. Το υδροφόρο όχημα της αστυνομίας που εκτοξεύει νερό σε διαδηλωτές βρίσκεται ήδη στη βόρεια πύλη της ΔΕΘ.

Την ίδια στιγμή, κλειστοί είναι αρκετοί δρόμοι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αναλυτικά, η Λ. Νίκης και η Εγνατία προς ανατολικά στο Συντριβάνι, έχουν αποκλειστεί από τις Αστυνομικές δυνάμεις.

Να θυμίσουμε πως ανήμερα των ομιλιών του Αλέξη Τσίπρα αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη, δύο συγκεντρώσεις είχαν προγραμματιστεί στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το seleo.gr. Η πρώτη κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, στην πλατεία Λευκού Πύργου, ενώ την ίδια ώρα στην Καμαρά μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου θα πραγματοποιήσουν, αντικρατική – αντικαταπιλιστική συγκέντρωση.

Κλέινουν όλες τις εισόδους της ΔΕΘ – Η είσοδος θα γίνεται μόνο από την πύλη του παλέ ντεο σπόρ για την ομιλία του Τσίπρα

Tην ίδια ώρα έγινε γνωστό πως κλείνει και το ΑΠΘ υπό τον φόβο επεισοδίων.

Το ΑΠΘ με ανακοίνωση του γνωστοποιεί πως, δεν θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές λειτουργίες στα κτίρια της κεντρικής Πανεπιστημιούπολης μετά τις 17:00 το απόγευμα. Όλες οι είσοδοι των κτιρίων που γειτνιάζουν με τις οδούς Αγίου Δημητρίου, Εθνικής Αμύνης και Εγνατία, όπως και οι καγκελόπορτες της περίφραξης προς τις οδούς αυτές θα κλειδωθούν μετά τις 17:00 για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΠΘ, ‘«οι Κοσμήτορες των Σχολών των άλλων κτιρίων θα ανακοινώσουν σχετικά με την πρόσβαση στα υπόλοιπα κτίρια. Από την ίδια ώρα θα παραμείνει κλειστό και το φοιτητικό αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Όλα τα σταθμευμένα οχήματα, σε όλους τους χώρους της Πανεπιστημιούπολης θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί το αργότερο μέχρι τις 17.00».

Πορεία με σφυρίχτρες για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, φοιτητές της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ), του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού – Προπονητές και εκπαιδευτές – Ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων και άλλες διατάξεις».

Οι φοιτητές, φορώντας φόρμες και κρατώντας σφυρίχτρες, συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Μητροπόλεως και στη συνέχεια, διασχίζοντας τη παραλιακή λεωφόρο Νίκης, ολοκλήρωσαν την πορεία τους προς τον Λευκό Πύργο, όπου κύκλωσαν συμβολικά το μνημείο. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην πορεία ήταν “άκου το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά”, “ο αθλητισμός είναι επιστήμη δεν θα τον πουλήσουμε ό,τι και να γίνει” και “όχι στα πτυχία χωρίς αξία”.

Ο υποψήφιος διδάκτορας στο ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι “κάνουμε μια ειρηνική συνάντηση όλοι οι φοιτητές και οι απόφοιτοι με στόχο να θεσπίσουμε τα δικαιώματα μας, χωρίς κάποια κομματική σκέπη, δεν μας ενδιαφέρει καμία παράταξη, αυτό που θέλουμε είναι να γίνει τροποποίηση σε κάποια άρθρα του νομοσχεδίου, με στόχο να μη φθάνουν τα παιδιά ή οι ευπαθείς ομάδες να ασκούνται με άτομα τα οποία έχουν ελλιπή φοίτηση”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10