search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:56
MENU CLOSE

Προεκλογικοί τόνοι από Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη: Δριμείς χαρακτηρισμοί για ΝΔ, υπεράσπιση των πεπραγμένων της κυβέρνησης

14.12.2018 17:25
Προεκλογικοί τόνοι από Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη: Δριμείς χαρακτηρισμοί για ΝΔ, υπεράσπιση των πεπραγμένων της κυβέρνησης - Media

 

Σε έντονα προεκλογικό ύφος, σε υψηλούς τόνους και με οξείς χαρακτηρισμούς για την αξιωματική αντιπολίτευση κινήθηκε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης. Επίσης, με τον πλέον επίσημο τρόπο ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου για το Δήμο Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντάς την ως μια εκπρόσωπο της νέας γενιάς που μπορεί να μπει στο τιμόνι της Πόλης ώστε να μην επιτρέψει την επιστροφή στο παρελθόν ή να πέσει στα χέρια των απογόνων Ψωμιάδη και Παπαγεωργόπουλου.

Βασικοί άξονες της ομιλίας του πρωθυπουργού ήταν:

  • η υπεράσπιση των πεπραγμένων της κυβέρνησης από το 2015 αλλά και το πολιτικό του πρόγραμμα από εδώ και στο εξής με απτό δείγμα τις πρώτες 100 μέρες εκτός μνημονίου.
  • Η υπεράσπιση της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και του πατριωτικού αισθήματος της κυβέρνησης στην προσέγγιση της λύσης σε ένα ζήτημα που με την ευθύνη των προηγούμενων είχε «κακοφορμίσει».
  • Η σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση με οικοδόμηση της αντιπαράθεσης πάνω στο δίπολο προοδευτικοί-δημοκράτες / εθνικόφρονες- διεφθαρμένοι

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός παρέθεσε τις δεσμεύσεις της ΔΕΘ που υλοποιήθηκαν μέσα στις πρώτες 100 ημέρες από την έξοδο αλλά και αυτές που προστέθηκαν όπως το κοινωνικό μέρισμα, τα αναδρομικά και ασφαλώς η διάσωση των συντάξεων. Απαντώντας στις κατηγορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κυβερνά μόνο τις τελευταίες 100 μέρες υπογράμμισε ότι «Κυβερνάμε από το 15 και αυτή είναι η αιτία που ζούμε την έξοδο από τα μνημόνια, τις τελευταίες μέρες. Αν κυβερνάγανε αυτοί, σήμερα δε θα είχαμε βγει. Γιατί η έξοδος από τα μνημόνια, δεν είναι μια στιγμή. Εναι μια μακρά πορεία παρεμβάσεων, ακόμα και μέσα στο πιο ασφυκτικό πλαίσιο».

«Πολιτικοί απατεώνες, παριστάνουν τους υπερπατριώτες»

Πάντως καθ’όλη τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός εξαπέλυε επιθέσεις και χαρακτηρισμούς κατά της ΝΔ.

«Δε θα επιτρέψουμε στους απατεώνες της πολιτικής που λεηλάτησαν τη πατρίδα μας και την έριξαν στα βράχια της χρεοκοπίας, να ντύνονται σήμερα με χλαμίδες και περικεφαλαίες και να παριστάνουν τους υπερπατριώτες, χέρι χέρι με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής» ανέφερε χαρακτηριστικά στην έναρξη της ομιλίας του.

«Δε θα επιτρέψουμε άλλο στους κληρονόμους, στους πολιτικούς γόνους και στους χορηγούμενους της Ζίμενς και της Νοβάρτις, να παριστάνουν του υπερπατριώτες και να αποκαλούν την Αριστερά, τη δημοκρατική παράταξη των μεγάλων αγώνων, τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες προδότες και μειοδότες».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών τελειώνει οριστικά τον αλυτρωτισμό»

Σε ό,τι αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αποτελεί «το επισφράγισμα όλης αυτής της μεγάλης προσπάθειας μας στην εξωτερική πολιτική».

«Εκεί που για 25 ολόκληρα χρόνια, οι εθνικισμοί και στις δύο πλευρές των συνόρων, δυναμίτιζαν κάθε προσπάθεια επίλυσης» και «εκεί που έχτισαν πολιτικές καριέρες, διάφοροι πατριδοκάπηλοι, κήρυκες του μίσους» ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε λύση προς όφελος της χώρας, της Μακεδονίας, της ειρήνης, της συνεργασίας και της συνανάπτυξης στην περιοχή των Βαλκανίων.

Όσον αφορά το περιεχόμενο της Συμφωνίας επανέλαβε ότι

«Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα,

  • τη προσβλητική οικειοποίηση της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας.
  • τη παραδοξολογία του αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ, με τρόπο σαφή και καθαρό ο οποίος από εδώ και στο εξής θα αποτυπώνεται και στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.
  • το παράθυρο που άνοιξε η εθνικά ανεύθυνη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων, που οδήγησε στο να αναγνωριστεί παγκοσμίως η γειτονική μας χώρα, με τη σημερινή συνταγματική της ονομασία, δηλαδή ως δημοκρατία της Μακεδονίας».

Διαβεβαίωσε ότι Η ΠΓΔΜ όταν και μόνο όταν ολοκληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεων της που ορίζει η συμφωνία, θα ενταχθεί στους διεθνείς θεσμούς και θα αναγνωρίζεται παγκόσμια με τη νέα της ονομασία.

Επιπλέον χρησιμοποίησε ουκ ολίγες ιστορικές αναφορές και αναγωγές (αναφέρθηκε στο ΕΑΜ, τον Λαμπράκη,το Πολυτεχνείο, την εισβολή στην Κύπρο) για να καταδείξει τον πατριωτισμό αλλά και την υπεροχή της Αριστεράς, απέναντι στους εθνικόφρονες «πατριδοκάπηλους» και για να απαντήσει στα συνθήματα που πρόσφτα διακίνησε η Χρυσή Αυγή, στις μαθητικές καταλήψεις ότι η «Δημοκρατία πούλησε την Μακεδονία».

«Η Αριστερά» είπε «σε όλες τις στιγμές της Ιστορίας, και με όλες της τις εκφράσεις» έχει αποδείξει την αγάπη της για την πατρίδα «με αγώνες και με θυσίες, όχι με τραμπουκισμούς και με τρίκυκλα». «Δεν πουλάει, λοιπόν, η αριστερά τη Μακεδονία. Σώζει η αριστερά τη πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας» είπε και συνέχισε: «Δεν θα επιτρέψουμε λοιπόν σε κανέναν έμπορο της πατρίδας, να κουνάει το δάχτυλο στη παράταξη της αριστεράς. Αρκετά με τους κερδοσκόπους του μίσους».

Προσκλητήριο στις δημοκρατικές δυνάμεις

Στον αντίποδα εκείνων που «δήλωναν εθνικόφρονες και έβαλαν την Ελλάδα στο γύψο «αλλά και των σημερινών απογόνων του, απεύθυνε προσκλητήριο στους δημοκρατικούς πολίτες και τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου να βάλουν «φραγμό στην ανάδυση της ακροδεξιάς και του φασισμού».

Ο Μητσοτάκης, η «ακροδεξιά σέχτα» και ο Φύρερ

Όπως ήταν αναμενόμενο δεν έλειψε το σφυροκόπημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόσο για το πολιτικό του πρόγραμμα, το 4ο μνημόνιο, κόσο και για το ότι «μετατρέπει με τις ευλογίες Σαμαρά, Βορίδη και Γεωργιάδη, την ιστορική παράταξη της κεντροδεξιάς, σε ακροδεξιά σέχτα».

Τον παρακολουθεί καθημερινά όλη η Ελλάδ «να αναπαράγει τις αισχρότητες διάφορων περιθωριακών ακροδεξιών, περί προδοσίας και συναλλαγής», «να ξεπλένει τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, υιοθετώντας τις δικές της θέσεις». Γραμμή που όπως είπε μεταξύ άλλων αποθρασύνε «τον Φύρερ της Χρυσής Αυγής», ώστε «να απευθύνει δημόσια, πρόσκληση κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:56