24/03/2019 18:45:30

Η νέα μανία των πλούσιων είναι τα πολύτιμα… μπουκάλια – Τι συλλέγουν αντί για έργα τέχνης και γιατί

Η νέα μανία των πλούσιων είναι τα πολύτιμα… μπουκάλια – Τι συλλέγουν αντί για έργα τέχνης και γιατί - Media

 

Με τις τιμές του να φθάνουν τα εξαψήφια και τα επταψήφια νούμερα οι πλούσιοι του πλανήτη έχουν αρχίσει να στρέφουν την προσοχή τους και σε αυτή την κατηγορία πολυτελείας. Ολοένα και περισσότεροι αντιμετωπίζουν τα σπάνια ποτά, και συγκεκριμένα ουϊσκι, σαν συλλεκτικά είδη αλλά και εναλλακτικές επενδύσεις, όπως ακριβώς κάνουν εδώ και χρόνια με τα έργα τέχνης.

Στις 29 Νοεμβρίου ένα μπουκάλι Macallan που έμεινε για έξι δεκαετίες σε μια ξύλινη θήκη πωλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 1,2 εκατομμυρίων λιρών σε δημοπρασία του Οίκου Christie’s στο Λονδίνο. Ένα ακόμη σπάνιο μπουκάλι Macallan 60 ετών «έπιασε» 1,01 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία του οίκου Bonhams στο Χονγκ Κονγκ τον Μάιο. Και τα δύο πωλήθηκαν σε τιμή διπλάσια από τον αναμενόμενη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι τιμές των πιο σπάνιων ουίσκι έχουν αυξηθεί κατά 140% τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον δείκτη Vintage 50 του Rare Whisky 101. Στον Δείκτη παρακολουθούνται οι τιμές των 50 πιο παλαιών και σπάνιων Single Malt που κυκλοφορούν. Μεταξύ αυτών βρίσκονται αρκετά Bowmore, Glenlivet, Macallan kai Talisker.

Τα σπάνια μπουκάλια ουίσκι, ακριβώς όπως ένα έργο τέχνης ή ένα ακριβό κόσμημα, πωλούνται ακριβά και βέβαια ασφαλίζονται. «Οι συλλέκτες ουίσκι πλησιάζουν τους 1.000 παγκοσμίως», αναφέρει ο Ρον Φιάμα επικεφαλής συλλογών του ασφαλιστικού γίγαντα American International Group (AIG) που πλέον ασφαλίζει και ουίσκι. «Όταν οι οίκοι δημοπρασιών πραγματοποιούν δύο με τρεις δημοπρασίες ουίσκι τη χρονιά και ένα μπουκάλι μπορεί να πωληθεί για μισό ή και για ένα εκατομμύριο δολάρια τότε είναι ένας τομέας που τραβάει την προσοχή».

Η στροφή στο ουίσκι είναι το τελευταίο σημάδι μιας γενικής αλλαγής στις προτιμήσεις των πλουσίων σε ότι αφορά τα συλλεκτικά αντικείμενα ως εναλλακτικές επενδύσεις. Τα έργα τέχνης και τα κοσμήματα παραμένουν στην κορυφή αλλά ολοένα και περισσότεροι προτιμούν το ουίσκι, τα ρολόγια και τα αυτοκίνητα.

«Οι 90χρόνοι που φεύγουν από τη ζωή μπορεί να αφήνουν στα παιδιά τους μια συλλογή ασημικών ή κάποια κοσμήματα. Τα παιδιά τους τα πουλάνε και αγοράζουν ουίσκι, όμορφα ρολόγια και Ferrari», σημειώνει στο Bloomberg o Φιάμα.

Πηγή: insider

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.