10/07/2020 12:55:50

Στην τελική ευθεία η παράταση στον εξωδικαστικό

Στην τελική ευθεία η παράταση στον εξωδικαστικό - Media

 

Εντός των ημερών θα νομοθετηθεί η παράταση κατά ένα έτος του εξωδικαστικού μηχανισμού, καθώς υπάρχει ήδη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς, ενώ στα σχέδια της κυβέρνησης είναι μια μόνιμη ρύθμιση για τα χρέη των ιδιωτών μεγάλης διάρκειας.

Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, επιβεβαιώνοντας το σχετικό δημοσίευμα της «Ν» στις 12 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Κουρμούσης προσθέτει ότι τους τελευταίους μήνες έχει επιταχυνθεί η ένταξη οφειλετών στον εξωδικαστικό μηχανισμό, μετά την κατάργηση δικαιολογητικών και τη βελτίωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ειδικότερα ο κ. Κουρμούσης δηλώνει πως «αποφασίστηκε η παράταση σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για 1 έτος, ήτοι μέχρι 31/12/2019 και θα ψηφιστεί εντός των επόμενων ημερών». Ωστόσο προσθέτει ότι «ο νόμος για τον εξωδικαστικό αποτέλεσε προϊόν της οικονομικής κρίσης και κάποια στιγμή θα τεθεί η λήξη του. Για το σκοπό αυτό, η βούλησή μας είναι να θεσπιστεί στη χώρα μας ένα μόνιμο πλαίσιο ρυθμίσεων, όλων των οφειλών και όλων των οφειλετών.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι σχετικές δημοσιεύσεις σχετικά με τις 120 δόσεις προς το δημόσιο».

Ο κ. Κουρμούσης διευκρινίζει ότι «δεν θα υπάρξει ξανά μια ρύθμιση οφειλών σε δόσεις, χωρίς την ύπαρξη αυστηρών κριτηρίων εισοδημάτων και περιουσίας. Η ρύθμιση σε δόσεις και ειδικά η διαγραφή (“κούρεμα”) χρέους αποτελούν ευνοϊκά μέτρα που θα παρέχονται μόνο σε όσους έχουν πραγματική οικονομική αδυναμία. Συνεπώς κάθε ρύθμιση θα συνοδεύεται από ειδικές ρήτρες, έτσι ώστε να μη γίνεται κατάχρηση από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα χρέη τους, αλλά το αποφεύγουν με δόλια μέσα».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.