search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:27
MENU CLOSE

Σαν σήμερα πριν από 38 χρόνια έγινε στάχτη το Μινιόν (Photos)

19.12.2018 10:24
Σαν σήμερα πριν από 38 χρόνια έγινε στάχτη το Μινιόν  (Photos)  - Media

 

Πριν από 38 χρόνια, τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου του 1980, σε δύο από τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα της Αθήνας, στο Μινιόν και στον Κατράντζο, ξεσπά πυρκαγιά ταυτόχρονα.

Προφανώς πρόκειται για εμπρησμό, που θα μεταβάλει το κέντρο της Αθήνας, και μάλιστα την ευρύτερη περιοχή της Ομονοίας σε μια κόλαση, καθώς τα πολυώροφα πολυκαταστήματα, κατάφωτα και κατάφορτα από εμπορεύματα στην ακμή της εορταστικής περιόδου, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, καίγονται σαν πελώριες λαμπάδες.

Η ζημιά είναι τρομακτική. Η Πυροσβεστική, που έσπευσε αμέσως με 38 οχήματα και 170 άντρες με κύριο μέλημα την αποτροπή της επέκτασης της φωτιάς στα παρακείμενα κτίρια, υπολόγισε τις ζημιές σε δύο δισεκατομμύρια δραχμές, ποσό μυθικό για την εποχή.

Τα δύο πολυκαταστήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από την πρωτοφανή ένταση της φωτιάς: ο Κατράντζος κατέρρευσε, ενώ από το Μινιόν απέμεινε μόνο ο σκελετός.

Ο ιδιοκτήτης του Μινιόν, ο Γιάννης Γεωργακάς (που ξεκίνησε την επιχειρηματική του καριέρα ως περιπτεράς) υπολόγισε πως μόνο το εμπόρευμα που χάθηκε στη φωτιά άξιζε δύο δισεκατομμύρια δραχμές, όταν το κατάστημα ήταν ασφαλισμένο για 200 εκατομμύρια δραχμές μόνο.

Το τόσο αγαπητο σε όλους Μινιόν καταστρέφεται ολοσχερώς.

«Μην στεναχωριέστε κύριε Γιάννη, θα σπάσω τον κουμπαρά μου, να σας δώσω τα χρήματά μου για να ξαναφτιάξουμε το Μινιόν», γράφει ένα από τα συγκινητικά γράμματα που λαμβάνει ο Γιάννης Γεωργακάς, «πατέρας» του Μινιόν, ύστερα από την καταστροφή…

Μια καταστροφή τέτοιας έκτασης όπως ήταν φυσικό πυροδότησε μια πολιτική θύελλα.

Με δηλώσεις του ο Ανδρέας Παπανδρέου, που σε ένα χρόνο θα κέρδιζε τις εκλογές, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι «επιτρέπει σε παρακρατικά και εγκληματικά στοιχεία να επιδίδονται σε καταστροφές που θίγουν επαγγελματίες και εργαζόμενους, καθώς και τη γαλήνη του κόσμου».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα έκανε λόγο για «σκοτεινή υπόθεση», ενώ ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για «εκμετάλλευση του τραγικού γεγονότος».

Την ευθύνη για τον εμπρησμό ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης ‘80», η οποια υποτίθεται πως ήταν ένα παρακλάδι του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα, που αποχώρησε από τις τάξεις του – πάντως ο ΕΛΑ άσκησε κριτική στο διπλό χτύπημα.

Το ίδιο έκανε και η οργάνωση 17 Νοέμβρη με προκήρυξή της τον Ιούλιο του 1981, στην οποία χαρακτήριζε τις εμπρηστικές επιθέσεις στο Μινιόν και στον Κατράντζο «επιχειρησιακά ασυντόνιστες, όχι κατάλληλα προετοιμασμένες και πολιτικά επιβλαβείς».

Η Αστυνομία έκανε κάποιες συλλήψεις, τριών ατόμων από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, αλλά όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος τους.

Οι δράστες των εμπρησμών δεν βρέθηκαν ποτέ – γεγονός είναι πάντως πως αυτή η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη, η «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης ‘80» δεν ξαναεμφανίστηκε ποτέ.

Από αυτό το γεγονός, κάποιοι θεώρησαν πως οι εμπρησμοί του Μινιόν και του Κατράντζου δεν ήταν τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά σχετίζονταν με πόλεμο οικονομικών συμφερόντων και ασφαλιστικές απάτες.

Το Μινιόν αναγεννιέται από τις στάχτες του και το 1983 ανοίγει ξανά τις πόρτες του στο κοινό, έχοντας περάσει στα χέρια τού κράτους, ενώ το 1991 -και για ένα μόλις χρόνο- επιστρέφει στην ιδιοκτησία του ιδρυτή του, Γιάννη Γεωργακά.

Για μικρό χρονικό διάστημα λειτουργεί σε ένα πολύ μικρότερο χώρο, στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου 8-10.

Το πολυκατάστημα πρότυπο κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή της Ομόνοιας το 1934 ως… περίπτερο από τον οξυδερκή επιχειρηματία Γιάννη Γεωργακά και το συνέταιρό του Άγγελο Σεραφειμίδη.

Ο Γεωργακάς, επαρχιωτόπουλο και από πολύ φτωχή οικογένεια, πετυχαίνει να δημιουργήσει το πρώτο και μεγαλύτερο πολυκατάστημα στην Ελλάδα και παράλληλα το 11ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Η ευρωπαϊκή βιτρίνα της Ελλάδας βρίσκεται στη γωνία των οδών 28ης Οκτωβρίου -τη γνωστή Πατησίων και Δώρου και αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες από κάθε σημείο της Ελλάδας.

Την περίοδο της ακμής του, τις δεκαετίες του ’70 και ’80, το Μινιόν απασχολεί 1.000 άτομα προσωπικό και διαθέτει πάνω από 120.000 είδη εμπορεύματος.

Στους ορόφους του μπορούσε κανείς να βρεί, σύμφωνα με τις διαφημίσεις της εποχής, «από μια καρφίτσα ένας ένα αυτοκινητο».

Ο φωτισμένος ιδρυτής του οραματίζεται τα ψώνια στο Μινιόν ως μια γιορτή -κάτι σαν happening- και το υλοποιεί!

Το πολυκατάστημα συνδέεται άρρηκτα με την περίοδο των Χριστουγέννων, αποτελώντας «τόπο προσκυνήματος» για το κόσμο που συρρέει κατά χιλιάδες δημιουργώντας ουρές δεκάδων μέτρων έξω από την είσοδό του.

Ο 8ος -και τελευταίος- όροφος του Μινιόν ανοίγει μόνο κάθε 1η έως 31η Δεκεμβρίου, το καφέ-εστιατόριο του 7ου ορόφου, αποτελούσε ακόμα μια καινοτομία του πρωτοποριακού καταστήματος.

Το Μινιόν είναι το πρώτο που κάνει προσφορές και καθιερώνει τις ετήσιες εκπτώσεις, τη λίστα γάμου, τις διαφημίσεις σε τηλεόραση και ραδιόφωνο, τη συλλογή επώνυμου σχεδιαστή και συγκεκριμένα τη συλλογή ρούχων, υφασμάτων, λευκών ειδών Tseklenis, εγκαθιστά air-condition, κάνει χρήση υπολογιστή και εντός του χώρου λειτουργεί κομμωτήριο, ταξιδιωτικό γραφείο και τμήμα μικρών ζώων συντροφιάς!

To 1998 τα φώτα του Μινιόν σβήνουν οριστικά, οι στολισμένες βιτρίνες αδειάζουν, οι κυλιόμενες σκάλες σταματούν να λειτουργούν και το πάλαι ποτέ υπέρλαμπρο κτίριο μέχρι σήμερα παραμένει ένα εγκαταλελειμμένο και άδειο κουφάρι, παρά τις κατά καιρούς φήμες επαναλειτουργίας του.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:21