search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:49
MENU CLOSE

Αλβανία: Στα άκρα οι σχέσεις με το Ιράν μετά από εντολή του «Θείου Σαμ» – Ο ρόλος των Μουτζαχεντίν

20.12.2018 09:23
Αλβανία: Στα άκρα οι σχέσεις με το Ιράν μετά από εντολή του «Θείου Σαμ» - Ο ρόλος των Μουτζαχεντίν - Media

 

Ο πρεσβευτής του Ιράν στα Τίρανα και ακόμη ένας ιρανός διπλωμάτης αποφασίστηκε να απελαθούν, διότι επιδόθηκαν σε «δραστηριότητες βλαπτικές για την (εθνική) ασφάλεια» της Αλβανίας, γνωστοποίησαν την Τετάρτη αξιωματούχοι της αλβανικής κυβέρνησης, αλλά και αυτής των ΗΠΑ.

 «Η δραστηριότητα των ιρανών διπλωματών αντίκειται προς τη διπλωματική τους ιδιότητα και η απόφαση να κηρυχθούν personae non gratae ελήφθη έπειτα από διαβουλεύσεις με συμμαχικές χώρες», δήλωσε στον Τύπο η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Εντλίρα Πρέντι.

Δεν δόθηκε καμιά πληροφορία από τα Τίρανα για τη «δραστηριότητα» που προσάπτουν στους δύο διπλωμάτες. Το υπουργείο απέφυγε εξάλλου να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των δύο διπλωματών ή τις θέσεις τους.

Ωστόσο ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Μπόλτον, ανέφερε μέσω Twitter ότι ο ένας από τους δύο διπλωμάτες είναι ο πρεσβευτής του Ιράν.

 «Ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα μόλις απέλασε τον πρεσβευτή του Ιράν, για να στείλει το μήνυμα στους ηγέτες του Ιράν ότι η υποστήριξη της τρομοκρατίας από πλευράς τους δεν θα γίνει ανεκτή», διαβάζει κανείς στην ανάρτηση του Μπόλτον. «Στέκουμε στο πλευρό του πρωθυπουργού Ράμα και του αλβανικού λαού καθώς αντιστέκονται στην επικίνδυνη συμπεριφορά του Ιράν στην Ευρώπη και σε ολόκληρη την υφήλιο», πρόσθεσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαιρέτισε την απόφαση του επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης να απελάσει «δύο ιρανούς πράκτορες οι οποίοι προετοίμαζαν μια τρομοκρατική επίθεση στην Αλβανία»

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Αλβανία και το Ιράν χαρακτηρίζονταν μέχρι σήμερα «σωστές» από τα Τίρανα. Ο αλβανός ΥΠΕΞ Ντιτμίρ Μπουσάτι επισκέφθηκε τον Ιανουάριο του 2017 την Τεχεράνη και, κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του, οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους.

Οι Μουτζαχεντίν

Αγκάθι για τη σχέση αυτή θεωρείται όμως το γεγονός ότι κατόπιν αιτήματος των< ΗΠΑ και του ΟΗΕ, η Αλβανία υποδέχθηκε από το 2013 περίπου 3.000 μέλη της οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν, που βρίσκονταν στο Ιράκ.

Το τρέχον διάστημα, ζουν σε έναν καταυλισμό στη βορειοδυτική Αλβανία.

Οι Μουτζαχεντίν, μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 1965, αρχικά με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος του σάχη, κατόπιν του καθεστώτος των αγιατολάδων μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, εκδιώχθηκαν από το Ιράν τη δεκαετία του 1980 και τους φιλοξενούσε για μεγάλο διάστημα το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν στο Ιράκ.

Η τελευταία ομάδα τους που απέμενε αποχώρησε από το Ιράκ τον Σεπτέμβριο του 2016.

Τόσο ο Τζον Μπόλτον, όσο και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, σήμερα προσωπικός δικηγόρος του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έχουν επισκεφθεί τα μέλη της οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν στην Αλβανία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:48