search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:49
MENU CLOSE

Ένταση σε όλα τα μέτωπα – Συγκρούσεις για Βούτση, για Σκόπια και για «σκάνδαλα» από τη Ν.Δ.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2052
20-12-2018
22.12.2018 04:00
mits-7.jpg
 
Δεν είναι λίγοι αυτοί που το τελευταίο διάστημα διαβλέπουν όλο και πιο έντονα ότι ο δρόμος προς τις κάλπες (ακόμα και αυτές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση) δεν θα είναι στρωμένος με… ροδοπέταλα. Μάλιστα προβλέπουν ότι η μάχη της ατάκας και των ιδιαίτερα υψηλών τόνων θα δοθεί με κάθε ευκαιρία και με όσο το δυνατό μεγαλύτερο ακροατήριο.
«Φωτιά στα τόπια» έβαλε ο άγριος καυγάς μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2019.
 
Όλο αυτό το καζάνι που… μπήκε στη φωτιά στην Ολομέλεια της Βουλής προς το παρόν έχει δώσει μια σκληρή απάντηση από την Πειραιώς στη «ρελάνς» Βούτση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου της Βουλής.
Μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται κάποια… έκρηξη, ωστόσο, με δεδομένο τον υψηλό θεσμικό ρόλο του Νίκου Βούτση, η φράση «μην ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη», που χρησιμοποιήθηκε από πηγές της Πειραιώς, δεν πέρασε απαρατήρητη. «Ο κ. Βούτσης έλαβε χθες ένα σαφές μήνυμα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι πράξεις του θα δείξουν αν το κατάλαβε» σημείωναν οι ίδιες πηγές.
 
«Μεροληπτικός»
Οι «γαλάζιοι» υποστηρίζουν πως ο Νίκος Βούτσης συμπεριφέρεται συστηματικά με τρόπο εξόφθαλμα μεροληπτικό εις βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραβιάζοντας προκλητικά τη θεσμική κοινοβουλευτική παράδοση των ίσων αποστάσεων. Πηγές της Ν.Δ. επικαλούνταν μάλιστα τέσσερα χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν, όπως έλεγαν, «ότι ο κ. Βούτσης πολύ συχνά συγχέει τον ρόλο του βαρόνου του ΣΥΡΙΖΑ με του πρόεδρου του Βουλής».
 
Όπως σημείωναν από την Πειραιώς, ο πρόεδρος της Βουλής:
● Αρνείται να προγραμματίσει τις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις για το προσφυγικό και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που έχει ζητήσει εδώ και μήνες η Ν.Δ.
● Ανέχεται τη συστηματική απουσία των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ από τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου και αδιαφορεί όταν το επισημαίνει η Ν.Δ.
● Μεροληπτεί προκλητικά εις βάρος δικαιωμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως η κλήτευση μαρτύρων στις εξεταστικές επιτροπές. Αρνείται κατ’ επανάληψη την κλήτευση προσώπων στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής παραβιάζοντας κατάφωρα τα δικαιώματα της μειοψηφίας.
 
Στελέχη από το «γαλάζιο» επιτελείο… «κύκλωσαν» μάλιστα την καταληκτική φράση του Νίκου Βούτση που είπε στον πρόεδρο της Ν.Δ. περί του αιτήματος των εκλογών. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στην Πειραιώς, και μόνον αυτή η φράση δικαίωσε πλήρως την κριτική που του άσκησε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλαδή πως συμπεριφέρεται ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως πρόεδρος του Κοινοβουλίου.
 
«Καταψηφίζουμε»
Ένα άλλο που δεν έχει περάσει απαρατήρητο είναι η στρατηγική της Ν.Δ. να κηλιδώσει το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.
● «Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των απαράδεκτων εθνικών υποχωρήσεων, των σκανδάλων και της διαπλοκής, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛΛ και ό,τι αυτοί συμβολίζουν» είπε στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δήλωσε ότι καταψηφίζει, διά της καταψήφισης του προϋπολογισμού, συνολικά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.
● «Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση του ψεύδους, της εξαπάτησης, της αλαζονείας και του κυνισμού» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. τονίζοντας πως «στις εκλογές που έρχονται, θα κλείσει οριστικά ο θλιβερός κύκλος της χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης».
 
«Το κακό έχει ήδη γίνει»
Στο μέτωπο του ονοματολογικού των Σκοπίων η Ν.Δ., απαντώντας στις κυβερνητικές πηγές για τις τροπολογίες στο σύνταγμα των Σκοπίων, ανέφερε:
«Δυστυχώς το κακό έχει ήδη γίνει και καμία τροπολογία δεν μπορεί να αλλάξει όσα υπέγραψαν οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς. Αν μπορούσε, ο κ. Ζάεφ και οι Σκοπιανοί συμπολίτες του δεν θα πανηγύριζαν ήδη ότι τους αναγνωρίστηκε η δήθεν μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Για όσους έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι η συμφωνία των Πρεσπών υποδαυλίζει τον σκοπιανό αλυτρωτισμό, ας ρίξουν μια ματιά στο προοίμιο του Σκοπιανού Συντάγματος και στο άρθρο 36, το οποίο αναφέρεται ακόμη και σε “μακεδονικό” κράτος».
 
Μάλιστα ο Μητσοτάκης επέκρινε, στην ομιλία του στη Βουλή, τον Αλέξη Τσίπρα για την επιλογή του να ανηφορίσει στη Θεσσαλονίκη και, παράλληλα, αναφέρθηκε στην απαράδεκτη, όπως τη χαρακτήρισε, υφαρπαγή των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας από το αλβανικό κράτος. «Και θα στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στα Τίρανα. Εάν η Αλβανία δεν σεβαστεί έμπρακτα τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας, μπορεί να ξεχάσει τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Επιδόματα στήριξης
Με κεντρικό στόχο να αναδείξει την πρόταση του κόμματος για τις προτεραιότητες της Ν.Δ. την «επόμενη ημέρα» ολοκληρώθηκε το 12ο Συνέδριο της «γαλάζιας» παράταξης, ενώ δεν πέρασαν απαρατήρητες οι δυο δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Μητσοτάκης ανακοινώνοντας μέτρα επιδοματικού χαρακτήρα στήριξης κοινωνικών τάξεων.
 
Όπως είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., στον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταθέσει, θα υπάρξει βοήθεια 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται στο εξής στην Ελλάδα και, παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη για αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ν.Δ. ανακοίνωσε την ένταξη στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη.
«Αποφάσισα να ανταποκριθώ στο κάλεσμα του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη προς τις κεντρώες δυνάμεις και να συστρατευθώ στον αγώνα του» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Θεοχάρης μετά τη συνάντηση που είχε με τον «γαλάζιο» πρόεδρο.
 
Από την Πειραιώς ανέφεραν πως οι δυο άνδρες συναντήθηκαν «και συζήτησαν τις πολιτικές εξελίξεις μετά και τις δηλώσεις του κ. Θεοχάρη ότι οι απόψεις του ταυτίζονται με αυτές του προέδρου της Ν.Δ. τόσο για την ανάταξη της οικονομίας όσο και για την ανάγκη συγκρότησης ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού μετώπου».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:48