01/06/2020 05:56:21

Πούτιν: Να μην υποτιμάμε την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου

Πούτιν: Να μην υποτιμάμε την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου  - Media

«Δεν πρέπει να υποτιμηθεί η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί.

«Η μείωση του ελέγχου επί των όπλων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία παγκόσμια πυρηνική καταστροφή, και αυτό είναι καταστροφικό για την ανθρωπότητα» σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος δεν παρέλειψε να στιγματίσει τον κίνδυνο χρήσης των μη-πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων.

Ο Ρώσος πρόεδρος απαντάει σε δεκάδες ερωτήματα, σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων, από την οικονομία έως τις διεθνείς εξελίξεις.

Μάλιστα, η φετινή εκδήλωση χαρακτηρίζεται από ένα ρεκόρ, καθώς σ' αυτήν συμμετέχουν πάνω από 1.700 δημοσιογράφοι απ' όλο τον κόσμο.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου, στη Μόσχα, και μεταδίδεται τηλεοπτικά από τρία τηλεοπτικά κανάλια — Rossiya 1, Rossiya 24 και Pervy Kanal — αλλά και τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς — Mayak, Vesti FM and Radio Rossiyi.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φετινός αριθμός των δημοσιογράφων είναι ο μεγαλύτερος όλων των εποχών, καθώς υπερβαίνει τους 1.700, εκ των οποίων τα 2/3 προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ρωσίας.

Αισθητή είναι και η παρουσία των ξένων δημοσιογράφων, από διάφορες χώρες του πλανήτη, όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ουκρανία, η Ιαπωνία κ.α.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε «ικανοποιημένος σε γενικές γραμμές» με τη δουλειά του πρωθυπουργού, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, προσθέτοντας ότι το πλεόνασμα του προϋπολογισμού είναι ένδειξη της καλής δουλειάς της κυβέρνησης.

«Σε γενικές γραμμές, ναι» δήλωσε εκ νέου, ερωτηθείς για το αν είναι ικανοποιημένος με το υπουργικό συμβούλιο του Μεντβέντεφ.

«Το πλεόνασμα είναι ένας καλός δείκτης για τη δουλειά της κυβέρνησης. Και για πρώτη φορά από το 2011, έχουμε πλεόνασμα της τάξης του 2,1%» συνέχισε.

Όσον αφορά το μέλλον των Ουκρανών ναυτών, οι οποίοι παραβίασαν τα ρωσικά σύνορα, ο πρόεδρος Πούτιν εξήγησε ότι «η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη» και η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει μετά την ολοκλήρωσή της.

Ο Πούτιν τόνισε ότι «το Κίεβο έστειλε τους Ουκρανούς αξιωματούχους στο Στενό του Κερτς, ελπίζοντας ότι θα πεθάνουν». «Ευτυχώς, χάρη στο Θεό, αυτό δεν έγινε».

«Η Ρωσία είναι ικανή να καταστεί η 5η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, σε όρους ΑΕΠ, αλλά χρειάζεται ένα νέο "επίπεδο" σε όρους ποιότητας» υπογράμμισε ο Πούτιν. Τόνισε δε, ότι το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό αποτελεί μία καλή ένδειξη της δουλειάς της ρωσικής κυβέρνησης.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ράπερς, τονίζοντας ότι οι προσαγωγές δεν βοηθούν σε κάτι. Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη καταπολέμησης της προπαγάνδας υπέρ των ναρκωτικών.

«Εάν υπάρχουν τραγούδια με ορισμένες βρισιές, είμαι "οκ", ας τα αφήσουμε. Αλλά υπάρχουν και ορισμένα άλλα, τα οποία περιέχουν προπαγάνδα υπέρ των ναρκωτικών. Αυτά οδηγούν σε υποβάθμιση του έθνους μας, της νεολαίας μας».

«Η τάση υποβάθμισης της απειλής ενός πυρηνικού πολέμου, αυξάνεται» παρατήρησε ο Πούτιν, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μείωσης του ελέγχου χρήσης πυρηνικών όπλων.

«Η μείωση του ορίου χρήσης τέτοιων όπλων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία παγκόσμια πυρηνική καταστροφή» συνέχισε ο πρόεδρος, προτού προσθέσει:

«Αν συμβεί αυτό, τότε ο θεός να μας συγχωρέσει. Μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο όλου του πολιτισμού και ενδεχομένως, όλου του πλανήτη. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα».

Πάντως, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ανθρώπινο είδος έχει αρκετή «κοινή λογική» και αρκετό «αίσθημα αυτο-προστασίας» προκειμένου να μην οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα.

Ο πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκε και στην κράτηση της Μαρία Μπουτίνα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγο να βρίσκεται στην αμερικανική φυλακή. «Δεν καταλαβαίνω για ποιο πράγματα θα μπορούσε να δηλώσει ένοχη, καθώς δεν της είχε ανατεθεί καμία κυβερνητική εργασία» εξήγησε.

«Η Μπουτίνα και η δικηγόρος της, δίνουν μάχη για να βγει από τη φυλακή. Δεν υπάρχει λόγος να βρίσκεται εκεί» συνέχισε ο πρόεδρος Πούτιν. Τόνισε δε, ότι «η Μόσχα θα παρακολουθεί τη νομική διαμάχη για να δει τι θα συμβεί και να βοηθήσει τη Μπουτίνα, όπου είναι εφικτό».

Ο Πούτιν αναφέρθηκε και στις εξελίξεις γύρω από την ουκρανική εκκλησία, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις σχετίζονται με την πολιτική και τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία. «Δεν έχουν καμία σχέση με τη θρησκεία και τη θρησκευτική ελευθερία. Οι λόγοι είναι καθαρά πολιτικοί»

Τόνισε, παράλληλα, ότι υπήρξε «απευθείας κρατική παρέμβαση στις εκκλησιαστικές υποθέσεις στην Ουκρανία». «Αυτό έχει να συμβεί από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης».

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος Πούτιν εκτίμησε ότι «τα χρήματα και η αμερικανική ενθάρρυνση αποτέλεσαν κλειδί για την απόφαση του Βαρθολομαίου να στηρίξει την αυτοκεφαλία στην Ουκρανία».

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.