24/10/2020 23:44:57

Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ για «εγκατάλειψη» 50 Κέντρων Υγείας

Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ για «εγκατάλειψη» 50 Κέντρων Υγείας - Media
 
Για μείζονες ελλείψεις σε 50 κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου ανά τη χώρα κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ σε σχετική έρευνα που δημοσιεύει.
 
Μάλιστα η ομοσπονδία μιλά για «απόλυτη εγκατάλειψη» σε κέντρα Υγείας που βρίσκονται ακόμη και σε χειμερινά τουριστικά θέρετρα με μεγάλη επισκεψιμότητα στις εορτές των Χριστουγέννων.
 
Επισημαίνει ότι ««βαπτίζουν οικογενειακό γιατρό τους λειψούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας» επισημαίνοντας ότι για «έναν ολόκληρο δήμο 5.000 κατοίκων υπάρχει ένας γιατρός ο οποίος βρίσκεται εκεί ένα πρωινό την εβδομάδα».
 
Ταυτόχρονα υπογραμμίζει τις «τραγικές ελλείψεις ιατρών, νοσηλευτών, πληρώματα ασθενοφόρων και λοιπού προσωπικού, για εργαστήρια που δεν λειτουργούν, για δάπεδα στρωμένα με κατεστραμμένο αμίαντο, για ταβάνια που στάζουν νερά στις βροχές, για επιθέσεις στο προσωπικό και για Κέντρα Υγείας μέσα στο χιόνι χωρίς θέρμανση, χωρίς ιματισμό και υγειονομικό υλικό».
 
Αναλυτικά, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ η κατάσταση στα 50 Κέντρα Υγείας έχει ως εξής:
 
ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΑΧΑΪΑΣ – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
ΓΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ: Αν και υπάρχει το Χιονοδρομικό Κέντρο είναι χωρίς ορθοπεδικό και χωρίς πλήρης κάλυψη με Ασθενοφόρο. Πάρα πολλές φορές καλούν βοήθεια από Κ.Υ. Κλειτορίας, Κ.Υ. Ακράτας ή Γ.Ν. Αιγίου και εάν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες θα φθάσει. Σε καλές όμως ημέρες λόγω της δύσβατης οδού φθάνει το ασθενοφόρο σε 1 με 1,5 ώρα εάν και εφόσον δεν είναι σε άλλο περιστατικό.
Κ.Υ. ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ: Με ένα ασθενοφόρο που όταν είναι σε αποστολή και σε βοήθεια στα Καλάβρυτα, αφήνει μία δύσβατη περιοχή με 30 και πλέον χωριά ακάλυπτη. Θέρμανση δεν υπάρχει, καλύπτεται με δύο air-condition που έβαλε η Περιφέρεια. Χωρίς συντήρηση επί αρκετά χρόνια. Παράθυρα σπασμένα που μπάζουν κρύο, που παρά τις δεσμεύσεις της 6ης ΥΠΕ δεν αντικαταστάθηκαν. Πολλές φορές μένει ακάλυπτο από γιατρούς γιατί οι γιατροί καλούνται για κάλυψη εφημεριών στο Νοσοκομείο Καλαβρύτων.
Κ.Υ. ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ: Δεν έχει ασθενοφόρα και καλύπτεται από τον Πύργο που απέχει 63 χλμ δρόμος που διανύεται λόγω της βατότητας σε 1,5 ώρα. Δεν εφημερεύει καθόλου 3 Σαββατοκύριακα. Θέρμανση ελλιπέστατη.
 
ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – ΠΗΛΙΟ
Κ.Υ ΑΡΓΑΛΑΣΤΗΣ: Μικροβιολογικό δεν έχει καθόλου. Μία παιδίατρος που δεν φθάνει. Η 2η θέση παιδίατρος του Κ.Υ. καλύφθηκε μέσα στο 2016. Τώρα η 2ης παιδίατρος βρίσκεται με μετακίνηση στο ΓΝ Βόλου. Πληρώματα ασθενοφόρων λειψά 1 μόνιμος, 1 Επικουρικός και 2 συμβασιούχοι ΟΑΕΔ. Δεν καλύπτονται οι βάρδιες. Κανένας συντηρητής. Χωρίς Διοικητικό υπάλληλο από το 2012. 1 Διοικητικός υπάλληλος με πρόγραμμα ΟΑΕΔ.
Κ.Υ. ΖΑΓΟΡΑΣ: Μικροβιολογικό δεν έχει καθόλου. Δεν έχει παιδίατρο. Πληρώματα ασθενοφόρων λειψά μόνιμοι και 1 επικουρικός. Δεν καλύπτονται οι βάρδιες. Κανένας συντηρητής. Δεν έχει Διοικητικό υπάλληλο.
Κ.Υ. ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ: Μικροβιολογικό δεν έχει καθόλου. Δεν έχει καθόλου παιδίατρο. Έχει οδοντίατρο δύο φορές την εβδομάδα με μετακίνηση. Πληρώματα ασθενοφόρου λειψά 2 και 1 με απόσπαση από ΕΚΑΒ η οποία δουλεύει πλήρωμα και δεν καλύπτει βάρδια. Δεν καλύπτονται οι βάρδιες. Έγινε δωρεά ενός καινούργιου ασθενοφόρου από επιχείρηση της περιοχής. Ένας συντηρητής.
Κ.Υ. ΑΛΜΥΡΟΥ: Γίνονται μόνο βιοχημικά. Δεν έχει καθόλου παιδίατρο. Πληρώματα ασθενοφόρων λειψά 4 μόνιμοι και 1 απόσπαση από ΕΚΑΒ. Δεν καλύπτονται οι βάρδιες. Το ασθενοφόρο είναι δωρεά ενός εργοστασίου της περιοχής. 1 συντηρητής.
Κ.Υ. ΣΚΙΑΘΟΥ: Γίνονται μόνο βιοχημικά. Ελλείψεις προσωπικού. Υπηρετούν 2 Γ. Ιατροί, 1 αποσπασμένος, 3 Αγροτικοί και 1 Παιδίατρος, μία Μαία με συνυπηρέτηση, 2 Νοσηλεύτριες ΔΕ μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ και μία Επισκέπτρια Υγείας με μετακίνηση. Ακτινολογικό δεν λειτουργεί καθόλου. Ακτινολογικό λόγω μη ανανέωσης σύμβασης της ιατρού στο ΚΥ Βελεστίνου από 1/1/2019 δε θα λειτουργήσει. Πληρώματα ασθενοφόρου 1 Επικουρικός και το προηγούμενο διάστημα πήρα 1 Επικουρικό ακόμα. Πολλές βάρδιες ακάλυπτες. Κανένας συντηρητής.
Κ.Υ. ΣΚΟΠΕΛΟΥ: Μικροβιολογικό δεν λειτουργεί καθόλου. Δεν έχει παιδίατρο. Υπηρετεί μόνο 1 Γ. Ιατρός και 4 αγροτικοί. Από τις 5 οργανικές θέσεις του ΚΥ Σκοπέλου, Γ. Ιατρών και Παθολόγων είναι καλυμμένοι μόνο η μία, αυτή του Διευθυντού. Δεν υπάρχει Ακτινολογικό στη Σκόπελο προς το παρόν, λόγω μετακίνησης του υπαλλήλου. Μετακινείται από Αλόννησο… η συμβασιούχος. Πληρώματα ασθενοφόρων 3 μόνιμοι 1 Επικουρικός. Δεν καλύπτονται οι βάρδιες. Κανένας συντηρητής. Δεν έχει Διοικητικό υπάλληλο.
Κ.Υ. ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ: Δεν έχει καθόλου παιδίατρο. Στον οργανισμό υπάρχει θέση 1 Γεν. Ιατρού, 1 παιδιάτρου και 1 οδοντιάτρου. Είναι όλες κενές. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο 1 αγροτικός ιατρός και 1 οπλίτης. Επίσης υπάρχει 1 θέση Νοσηλευτικής μέσω ΟΑΕΔ. 1 θέση ΔΕ Χειριστών Εμφανιστών, 1 θέση ΔΕ Οδηγών. Μετακίνηση από άλλα Κ.Υ. ιατρού Γ. Ιατρικής.
Επίσης όλα τα Περιφερειακά Ιατρεία όλων των Κ.Υ. της Περιφέρειας Ν. Μαγνησίας είναι καλυμμένα με αγροτικούς ιατρούς ή Γ. Ιατρούς Επιμ. Β’ . Μεγάλο πρόβλημα με τη μη ανανέωση των συμβάσεων στους ιατρούς από 1/1/2019.
 
ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
ΚΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ : Δεν υπηρετεί, Οδοντίατρος απόσταση από Λάρισα 45 χιλ πληθυσμός κάλυψης 40000 περίπου, υπάρχει 24ωρη κάλυψη από ΕΚΑΒ.
ΚΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ: Δεν υπηρετεί Παιδίατρος, Ακτινολόγος, κλειστό το ακτινολογικό εργαστήριο, δεν υπηρετούν Μαίες πληθυσμός κάλυψης 25000 χιλ περίπου, δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη με ασθενοφόρο , η κάλυψη γίνεται από την Λάρισα απόσταση 45 χιλ, η από ένα ενδιάμεσο σταθμό απόσταση 22,5 χιλ. ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ.
ΚΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ: Δεν υπηρετεί Οδοντίατρος , Μικροβιολόγος πληθυσμός κάλυψης 25000 χιλ , δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη με ασθενοφόρο η κάλυψη γίνεται από την Λάρισα απόσταση 17χιλ .
ΚΥ ΑΓΙΑΣ: Δεν υπηρετεί Οδοντίατρος, δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη με ασθενοφόρο η κάλυψη γίνεται από την Λάρισα απόσταση 36χιλ ,πληθυσμός κάλυψης 13500χιλ .
ΚΥ ΓΟΝΩΝ: Δεν υπηρετούν Ακτινολόγος, Μικροβιολόγος, Οδοντίατρος, δεν διαθέτει ασθενοφόρο ούτε πληρώματα , η όποια κάλυψη γίνεται από το ΕΚΑΒ που σταθμεύει σε άλλο χώρο εκτός Κέντρου Υγείας και σε απόσταση 7 χιλ περίπου, πληθυσμός κάλυψης 20000 περίπου
Σε όλα τα Κέντρα Υγείας υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την φύλαξη.
 
ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Κ.Υ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου του οποίου η επισκεψιμότητα αυξάνει σημαντικά, τα προβλήματα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται αλλά διευρύνονται, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών της περιοχής. Σύμφωνα με καταγγελίες, ένα ζήτημα αποτελεί ο καρκινογόνος αμίαντος που παραμένει στο πάτωμα των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Υγείας, ο οποίος πρέπει άμεσα να αλλαχτεί. Αντικαταστάθηκε το ακτινολογικό μηχάνημα που ήταν επί μήνες χαλασμένο με ΔΩΡΕΑ από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός έχει φθαρεί λόγο παλαιότητας (33χρόνια λειτουργίας) και χρειάζονται άμεσα αντικατάσταση. Υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων καθώς και ειδικότητες ιατρών. Δεν υπάρχει τεχνική υπηρεσία και έρχεται μία φορά την εβδομάδα από το Κ.Υ. ΑΝΩ ΧΩΡΑ.
Κ.Υ. ΑΝΩ ΧΩΡΑΣ: Υπολειτουργεί χωρίς ιατρικό νοσηλευτικό και άλλων ειδικοτήτων προσωπικό. Πρόβλημα κι εδώ με τον καρκινογόνο αμίαντο.
Κ.Υ. ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ: Μεγάλη έλλειψε ιατρών όλων των ειδικοτήτων καθώς και νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Μεγάλο πρόβλημα η μη φύλαξη του Κ.Υ. που συχνά με πολλά περιστατικά βίας απέναντι στο προσωπικό και πολλές κλοπές.
Κ.Υ. ΑΣΤΑΚΟΥ: Χωρίς επαρκές ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλων ειδικοτήτων προσωπικό. Δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη από ασθενοφόρο λόγο έλλειψη οδηγών και προβλήματα στις διακομιδές.
Κ.Υ. ΒΟΝΙΤΣΑΣ: Οξύ το κτηριακό πρόβλημα του Κ.Υ.. Χωρίς ακτινολόγο. Ο οδοντιατρικός εξοπλισμός είναι σε αχρηστία λόγο μη συντήρησης αλλά και παλαιότητας. Χωρίς παρασκευαστή και χωρίς κάλυψη των αναγκαίου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
Κ.Υ. ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κτηριακά προβλήματα λόγο έλλειψης τεχνικής υπηρεσίας - υποστήριξης . Χωρίς φύλαξη. Έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού ιατρών, νοσηλευτών και όλων των ειδικοτήτων.
 
ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΠΕΙΡΟΥ
Κ.Υ. ΑΡΤΑΣ: Ο νομός Άρτας έχει ανεπτυγμένα (3) Κ.Υ.,ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΙΟΥ, ΑΝΩ ΚΑΛΕΝΤΙΝΗΣ και ΑΓΝΑΝΤΩΝ. Στο Κ.Υ. Βουλγαρελίου παρότι υπάρχει σταθμός ΕΚΑΒ δεν καλύπτει όλες τις μέρες. Έλλειψη ειδικευμένων ιατρών παραιτήθηκε και ο τελευταίως (Σύνταξη). Υπηρετούν και καλύπτουν αγροτικοί ιατροί και από τα περιφερικά ιατρεία, ένας οδοντίατρος αλλά όχι ειδικευμένοι πλέον. Στο Κ.Υ. Καλεντίνης έλλειψη οδηγών και δεν βγαίνουν οι βάρδιες. Υπάρχει σύγχρονο ακτινολογικό μηχάνημα αλλά όχι χειριστή ακτινολόγο.
Κ.Υ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ: Μεγάλη η επισκεψιμότητά του Κ.Υ. Μετσόβου ιδιαίτερα τον χειμώνα όπου ως χειμωνιάτικο τουριστικό θέρετρο ο πληθυσμός τριπλασιάζεται. Μεγάλο πρόβλημα οι διακομιδές και τους οδηγούς ασθενοφόρων. Υπηρετούν μόλις (2) και δεν επαρκούν για να βγουν οι βάρδιες του ασθενοφόρου. Έτσι για δύο μέρες και πλέον δεν υπάρχει κάλυψη από ασθενοφόρο. Καλύπτει το ΕΚΑΒ, αλλά η απόσταση είναι σαράντα λεπτά από τα Ιωάννινα, αν προλάβει βέβαια. Χωρίς αντιδραστήρια και πολλά μηχανήματα παλιά που χρήζουν αντικατάσταση. Χωρίς παρασκευαστές (μετακίνηση στο νοσοκομείο Χατζηκώστα). Οι ίδιοι οι γιατροί κάνουν και χρέη παρασκευαστή. Μεγάλη έλλειψη σε Ιατρικές ειδικότητες όπως, Ορθοπεδικός, χειρούργος, καρδιολόγος. Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκή για την καθημερινή κάλυψη. Χωρίς διοικητική και τεχνική υποστήριξη. Χωρίς φύλαξη.
 
ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ – ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ – ΦΑΛΑΚΡΟ
Κ.Υ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ: Το Παρανέστι αποτελεί χειμερινό προορισμό των τουριστών. Στο Κ.Υ. εργάζονται συνολικά 16 άτομα. Δεν υπάρχει οδηγός για το ασθενοφόρο, σε περίπτωση ατυχήματος ή άλλης έκτακτης διακομιδής εξυπηρετεί το παράρτημα του ΕΚΑΒ Δράμας το οποίο απέχει 40 χιλιόμετρα. Στο Ακτινολογικό εργαστήριο δεν υπάρχει ιατρός Ακτινολόγος και Μικροβιολογικό εργαστήριο ιατρός Μικροβιολόγος.
ΚΥ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ: Το Νευροκόπι βρίσκεται πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού, επιπλέον από το οδικό του δίκτυο διέρχονται όσοι κινούνται με προορισμό χειμερινά θέρετρα της γειτονικής Βουλγαρίας. Στο Κ.Υ. εργάζονται 6 νοσηλευτές καλύπτοντας κυκλικό ωράριο και 3 μόνο οδηγοί με αποτέλεσμα να μένους ακάλυπτες βάρδιες και να απαιτείται η συνδρομή του ΕΚΑΒ Δράμας σχεδόν 60 χιλιόμετρα απόσταση με συνήθως κακές καιρικές συνθήκες.
 
ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Κ.Υ. ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ: Γενικά επισημαίνονται τα εξής: Έλλειψη νοσηλευτικού, ιατρών, διοικητικού, φυλάκων, πληρωμάτων. Προβλήματα με την καθαριότητα. Οι λίγες νοσηλεύτριες κάνουν και τις καθαρίστριες, και τον διοικητικό υπάλληλο, και την τεχνική υπηρεσία και φυλάνε τη νύχτα με όλους τους κινδύνους. Τα Ακτινολογικά μηχανήματα δεν είναι ψηφιακά Η ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ συντήρηση των κτιρίων και των ασθενοφόρων γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από ΔΩΡΕΕΣ.
Εξαιτίας της έλλειψης ιατρών, υλικών, αντιδραστηρίων, ακτινολογικών, τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα ανθούν δίπλα από τα Κ.Υ.
Κ.Υ. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ: 7 νοσηλεύτριες μόνο σε κυκλικό ωράριο, για 8000 -10000 ασθενείς μηνιαίως την τουριστική περίοδο. Παλιό ακόμη το ακτινολογικό μηχάνημα με χημικά απόβλητα. ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ καθαριότητα.
Κ.Υ. ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ:1 μόνο διοικητικός υπάλληλος, 2 μόνο γενικοί ιατροί που απόμειναν, εξαιτίας παραιτήσεων για να προσληφθούν στα ΤΟΜΥ ΕΥΟΣΜΟΥ και δεν αντικαταστάθηκαν. Δεν υπάρχει ακτινολόγος, γυναικολόγος. Τα γύρω περιφερικά ιατρεία λειτουργούν μόνο μια φορά την εβδομάδα. Το Κ.Υ. είναι απομακρυσμένο σε ορεινή περιοχή( κοντά στις Σκουριές- ορυχεία χρυσού) και δεν έχει κανένα φύλακα. Ελλιπή καθαριότητα. Οι βάρδιες για τα 2 ασθενοφόρα δεν καλύπτονται τη νύχτα. Η κάλυψη γίνεται από το ΕΚΑΒ αλλά ο χρόνος απόστασης είναι 2-3 ώρες. Παλιός εξοπλισμός.
ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ: 8 νοσηλεύτριες μόνο για κυκλικό ωράριο, το πλήρωμα ασθενοφόρου, 6 άτομα δεν καλύπτουν τις βάρδιες. Κανένας διοικητικός υπάλληλος 3 ιατροί καθημερινά, κανένας φύλακας, παλιό ακτινολογικό χημικό μηχάνημα, παλιός εξοπλισμός , έλλειψη αντιδραστηρίων, καθαριότητα 4ωρη( 1καθαρίστρια) μόνο καθημερινές.
Κ.Υ. ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ :Μόνο 6 νοσηλεύτριες +2 ΟΑΕΔ για κυκλικό ωράριο, 3 γενικοί ιατροί μόνο, δεν υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα ( πρώτο πόδι Χαλκιδικής χιλιάδες τουρίστες),δεν υπάρχει παιδίατρος. Το μικροβιολογικό κλείνει όταν η 1 παρασκευάστρια έχει άδεια για καλοκαίρι. Κανένας φύλακας , κανένας Διοικητικός υπάλληλος. Μόνο 3 ώρες τις καθημερινές η 1 Καθαρίστρια. Εξοπλισμός πολύ παλιός, η συντήρηση του κτιρίου γίνεται μόνο από ΔΩΡΕΕΣ
 
ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ
Κ.Υ. ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ: Δεν υπάρχει καθόλου φύλαξη . Η καθαριότητα είναι ελλιπή. Δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς. Κ.Υ. ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ: Δεν υπάρχει παιδίατρος. Δεν έχει ιατρό μικροβιολόγο. Το μικροβιολογικό δουλεύει όταν υπάρχουν αντιδραστήρια. Έλλειψη στο νοσηλευτικό προσωπικό. Ελλειπή φύλαξη. Το ακτινολογικό δουλεύει μόνο πρωί και Σαββατοκύριακο και αργίες είναι κλειστό.
Κ.Υ. ΨΑΧΝΩΝ: Δεν υπάρχει παιδίατρος. Το μικροβιολογικό είναι κλειστό (3) τρία χρόνια, λόγω συνταξιοδότησης προσωπικού. Οι Ιατροί γενικής ιατρικής που συνταξιοδοτήθηκαν δεν έχουν αναπληρωθεί.
Κ. Υ. ΙΣΤΙΑΙΑΣ: Δεν υπάρχει καθόλου φύλαξη. Το ακτινολογικό μηχάνημα εδώ και τέσσερα (4) χρόνια υπολειτουργεί, γιατί είναι αρκετά παλιό. Ειδικότητες Ιατρών όπως καρδιολόγος και γενικός χειρούργος είναι κενές, αν και είναι απαραίτητες γιατί το νοσοκομείο Χαλκίδας είναι δυο (2) ώρες μακριά με κακό οδικό δίκτυο.
 
ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Κ. Υ. ΙΤΕΑΣ: Λειτουργεί μόνο πρωινή βάρδια.
Κ. Υ. ΑΛΙΑΡΤΟΥ: Δεν υπάρχει καθόλου φύλαξη .Ειδικότητες Ιατρών, όπως παιδίατρος, μικροβιολόγος και ακτινολόγος είναι κενές.
 
ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Κ.Υ. ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ: Δεν υπάρχει καθόλου οινόπνευμα , που είναι απαραίτητο για την παροχή νοσηλείας. Δεν υπάρχει δυνατότητα καθαρισμού του ιματισμού.
 
ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας Φθιώτιδας στην καθημερινή τους εργασία αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσχέρειες σε ότι αφορά την υπηρεσία τους προς τους πολίτες για τους εξής βασικούς λόγους:
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ:
Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, ιδιαίτερα σε νοσηλευτές, προσωπικό φύλαξης και γιατρούς ειδικοτήτων, όπως παιδίατροι κ.α. Μια ματιά στα οργανογράμματα των μονάδων κάνει προφανές το συγκεκριμένο πρόβλημα και αναφέρουμε ειδικά τις τρεις αυτές ειδικότητες γιατί είναι πολύ κρίσιμες για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Επίσης να αναφέρουμε πως το ήδη υπάρχον προσωπικό βρίσκεται πια πολύ κοντά στη συνταξιοδότηση με συνέπεια σύντομα το ήδη υπάρχον πρόβλημα να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.
ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ:
Οι μονάδες αυτές όμως, πέρα από το ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο βασικός εξοπλισμός τους δεν έχει ανανεωθεί από την ίδρυσή τους, αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε υλικά όπως οδοντιατρικά , αντιδραστήρια για μικροβιολογικές εξετάσεις κ.α.
ΕΛΛΕΙΠΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΣΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΕΛΕΓΧΟ: Στην παρούσα φάση μόνο δύο ακτινολογικά εργαστήρια από τα πέντε Κέντρα Υγείας είναι σε λειτουργία και από τα πέντε Μικροβιολογικά τα τρία υπολειτουργούν λόγω έλλειψης συμβάσεων από το 2015.
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προϋποθέτει τακτικό έλεγχο του πληθυσμού με εξετάσεις ο οποίος στην περιοχή μας είναι ελλειπής.
ΠΑΛΑΙΟΜΕΝΕΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΔΟΜΕΣ: Τα κτίρια των Κέντρων Υγείας, λόγω παλαιότητας εμφανίζουν σοβαρά σημάδια φθοράς (Σταλάγματα σε βροχερές ημέρες, διακοπές ρεύματος λόγω παλαιότητας των ηλεκτρικών δικτύων, παλιές εγκαταστάσεις και μηχανήματα). Το συγκεκριμένο θέμα συνδέεται με την ομαλή αλλά και την ασφαλή διαβίωση στις μονάδες, πόσο μάλλον την σωστή εικοσιτετράωρη λειτουργία τους.
ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ: Τα ασθενοφόρα που διαθέτουν αυτή τη στιγμή τα Κέντρα Υγείας είναι ουσιαστικά αντίστοιχα παλαιά με τα κτίρια που τα στεγάζουν. Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρούμε τον εκσυγχρονισμό και τον εξοπλισμό των μονάδων με καινούρια ασθενοφόρα, για λόγους ασφαλείας και ομαλής καθημερινής λειτουργίας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.