search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 03:57
MENU CLOSE

Χαμός στη Βουλή: «Μπαράζ» τροπολογιών της τελευταίας στιγμής – Αποχώρησαν Ποτάμι και ΚΚΕ

20.12.2018 15:51
Χαμός στη Βουλή: «Μπαράζ» τροπολογιών της τελευταίας στιγμής - Αποχώρησαν Ποτάμι και ΚΚΕ - Media

 

Για το απόγευμα της Παρασκευής, 21 Δεκεμβρίου, ορίστηκε η συνέχιση της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη μεταναστευτική πολιτική και των περισσότερων από 20 τροπολογιών που κατατέθηκαν, από την οποία όμως έχουν ήδη αποχωρήσει το ΚΚΕ και το Ποτάμι.

Πρόταση να οριστούν συνεδριάσεις και αύριο Παρασκευή και το Σάββατο 21 και 22 Δεκεμβρίου, και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, δηλαδή 27 και 28 Δεκεμβρίου, προκειμένου να υπάρξει άνεση χρόνου στη συζήτηση των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, είχε κάνει νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Είχαν προηγηθεί αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον όγκο των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί στο συζητούμενο νομοσχέδιο με τις επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Υπάρχει λόγος για τα παράπονα που προβάλλουν οι συνάδελφοι βουλευτές. Δεν το αρνούμαι. Ήταν ένας προϋπολογισμός που μας πήρε περισσότερες μέρες. Θα δείτε ότι στην πλειονότητα αυτές οι τροπολογίες του υπουργείου Οικονομικών είναι ημερομηνίες που λήγουν και είναι θέματα ευρωπαϊκών Οδηγιών» ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Αρνούμαι όμως κατηγορηματικά τα όσα ειπώθηκαν περί πλυντηρίου και εξυπηρετήσεων, οι τροπολογίες αφορούν σε λήξη προθεσμιών και είναι επείγουσες, είναι πράγματα που πρέπει να περάσουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Δεν λέω ότι είναι σωστή η διαδικασία και πρέπει να βρούμε τρόπο στην κυβέρνηση να λειτουργεί καλύτερα, να μην γίνονται αυτά τα πράγματα, αλλά άλλο αυτό κι άλλο το να λέγονται αυτά για “πελατεία” και ότι δεν έχει ξαναγίνει ποτέ».

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι δεν είναι πρωτοφανές φαινόμενο, όπως λέει η αντιπολίτευση, και αναφέρθηκε σε παραδείγματα προηγούμενων ετών, όπου στο τέλος του χρόνου κατατίθεντο δεκάδες τροπολογίες. Σε παρέμβασή του, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, είπε ότι το 2014, στο τέλος του χρόνου, είχαν κατατεθεί 16 τροπολογίες και το 2015, 18 τροπολογίες, αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για «κακή πρακτική».

«Πρόκειται για δόλια πρακτική», επενέβη εκ μέρους της ΔΗΣΥ ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος είπε ότι υπήρχε την περασμένη εβδομάδα νομοσχέδιο που θα μπορούσε ο υπουργός να φέρει τροπολογίες, γίνεται όμως τώρα για να μην γίνει καμία συζήτηση. «Είναι ζήτημα προστασίας των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Ή οι υπουργοί αποσύρουν τις τροπολογίες ή εμείς αποχωρούμε» είχε δηλώσει ο κ. Παπαθεοδώρου και ζήτησε την παρέμβαση του προέδρου για την απόσυρση των τροπολογιών.

«Στην τελευταία συνεδρίαση ήταν γνωστό στη Διάσκεψη των Προέδρων ότι είμαστε διατεθειμένοι, εάν πράγματι υπάρχουν λόγοι τους οποίους επικαλούνται, η Βουλή να λειτουργήσει και να μελετήσουν όλοι τις τροπολογίες» ενημέρωσε το Σώμα, ο κ. Βούτσης και «να μην ανεβαίνουν οι τόνοι και να μπαίνουν ζητήματα όπως αυτά τα περί “πλυντηρίων”». Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι η Βουλή ήταν αναγκασμένη να νομοθετήσει μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, λόγω της Προ Ημερησίας Διατάξεως και του πενθήμερου του προϋπολογισμού οπότε είναι αδύνατο να υπάρξει Ολομέλεια με άλλο έργο. Ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι δεν έχουν καμία βάση όσα ακούστηκαν περί δόλιας πρακτικής και «υπενθύμισε» ότι το 2014 είχαν έρθει για τους ίδιους ή άλλους λόγους 111 τροπολογίες, οι 43 εξ αυτών ψηφίστηκαν στις 24 Δεκεμβρίου το βράδυ. «Παραδίδω όλα τα στοιχεία, ώστε να προφυλάξω από κορώνες ενδεχομένως και πρόσωπα σε επίπεδο κορυφής αν έρθουν να πουν τα ίδια πράγματα» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης, ο οποίος υπέβαλλε την πρόταση να συνεχιστεί αύριο, το Σάββατο και αν απαιτηθεί στις 27 και τις 28 Δεκεμβρίου η συνεδρίαση της Βουλής.

Πυρά από την αντιπολίτευση

«Δεν υπάρχει προηγούμενο, μετά τη Μεταπολίτευση, σε αυτό που βιώνουμε σήμερα. Αν ζητήσω να αναγνωστούν οι τροπολογίες, θα χρειαστούμε τέσσερις ώρες να διαβάσετε αυτά που ήρθαν την τελευταία μισή ώρα» είχε δηλώσει νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νότης Μηταράκης. «Η αγανάκτηση είναι σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Εμείς το λέμε ειλικρινά. Ή η κυβέρνηση αποσύρει το σύνολο των τροπολογιών που έχει έρθει και συζητάμε μόνο επί του νομοσχεδίου ή αλλιώς δεν θα νομιμοποιήσουμε διά της παρουσίας μας αυτήν τη διαδικασία» ανέφερε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Παρέλασε όλο το υπουργικό συμβούλιο με μια τροπολογία στο χέρι. Είναι ντροπή, είναι ανεπίτρεπτο, εμείς αποχωρούμε» τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι, που αποχώρησε, σημείωσε ότι «είναι κωμικοτραγικό αυτό που συμβαίνει στη Βουλή με τις τροπολογίες» και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση έχει να τακτοποιήσει πελάτες πολλούς. Αυτό που γίνεται είναι στα όρια της εκτροπής. Πρέπει να σταματήσει αυτό τώρα. είναι ντροπή για τη Δημοκρατία και τη Βουλή». Κατά την αποχώρησή του από την αίθουσα της Ολομέλειας, ο κ. Ψαριανός έδειξε στο Σώμα τον όγκο των τροπολογιών λέγοντας: «Με το καρότσι όπως ήρθαν, έτσι τις παίρνουμε και φεύγουμε, δεν υπάρχει ούτε αύριο χρόνος για να συζητηθούν όλες αυτές οι τροπολογίες».

Μετά την απόφαση της Ολομέλειας για συζήτηση με την τακτικιή διαδικασία και όχι την κατεπείγουσα, συνεργάτες του κ. Βαρβιτσιώτη έκαναν λόγο για νίκη του κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας.

“Και μόνον με την απειλή, ανέκρουσαν πρύμναν”

“Στο τελευταίο νομοσχέδιο του έτους για το μεταναστευτικό η κυβέρνηση διεκδίκησε το ρεκόρ Γκίνες καταθέτοντας 27(!) άσχετες τροπολογίες για να κλείσει προφανώς όλα τα γραμμάτια που άφησε ανοιχτά το 2018. Πολλές μάλιστα από αυτές έφταναν στη βουλή μέχρι και δύο λεπτά προ της έναρξης της συζήτησης και αφορούσαν την έγκριση υπουργικών δαπανών που είχαν απορριφθεί τους προηγούμενους μήνες”, σχολιάζουν πηγές της ΝΔ και προσθέτουν:

“Μόλις έγινε γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητούσε το λόγο στην ολομέλεια για να καταγγείλει τις απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις, ο πρόεδρος της Βουλής ανέκρουσε πρύμναν και μετέθεσε για αύριο τη συζήτηση του κατά τα άλλα… κατεπείγοντος νομοσχεδίου. Χαιρετίζουμε την απόφαση του κ. Βούτση που αντελήφθη προφανώς ότι ακόμη και ο συριζαϊκός ευτελισμός της βουλής έχει τα όριά του.”

ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 03:56