search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:22
MENU CLOSE

Παρουσίαση του βιβλίου «Η σκηνοθεσία του δημόσιου προσώπου» στο Μέγαρο Υπατία: «Να είσαι ο εαυτός σου, όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι»

20.12.2018 17:59
Παρουσίαση του βιβλίου «Η σκηνοθεσία του δημόσιου προσώπου» στο Μέγαρο Υπατία: «Να είσαι ο εαυτός σου, όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι» - Media

 

«Να είσαι ο εαυτός σου, όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι» έλεγε ο Όσκαρ Ουάιλντ, φράση επί της οποίας υπερθεμάτισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης ως κεντρικός ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Λακόπουλου, με τίτλο «Η σκηνοθεσία του δημόσιου προσώπου», που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, στο Μέγαρο Υπατία, ένα πραγματικό έργο τέχνης στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Πατησίων.

«Στα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να είσαι ο εαυτός σου και όχι να πηγαίνεις με το μέσο όρο», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, αναφερόμενος σε μια από τις βασικές θεματικές του βιβλίου, που άπτεται της πολιτικής και της επικοινωνίας, το πως δηλαδή αλληλοεπηρεάζονται και που αυτές συναντώνται. Κυρίαρχο στοιχείο στην παρουσίαση του βιβλίου, στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς και ο επικεφαλής του Ποταμιού με τη διττή οπτική του δημοσιογράφου-πολιτικού, η σκηνοθεσία και το σκηνοθετημένο περιβάλλον. Ο τρόπος δηλαδή που διαμορφώνεται το ύφος της δημόσιας παρουσίας μέσα από έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης αλλά και ο τρόπος που επιλέγει το δημόσιο πρόσωπο να αυτοσκηνοθετηθεί για να προβάλει τις θέσεις του και να πετύχει τους στόχους του.

Ενδεικτικές είναι οι φράσεις του Σταύρου Θεοδωράκη, ότι » η ελληνική πολιτική σκηνή έχει περισσότερο σκηνοθεσία και λιγότερο πολιτική. Όσο μεγαλώνει ο ρόλος των μέσων τόσο υποχωρεί ο ρόλος του πολιτικού και κυριαρχεί ο ρόλος του σκηνοθέτη». Για να προσθέσει με νόημα ότι αφού οι εντυπώσεις είναι το παν, οι πολιτικοί και κυρίως οι νέοι πολιτικοί σκηνοθετούν καλά τον εαυτό τους δίνοντας στην πολιτική δράση ένα διαφορετικό , όπως είπε , περιεχόμενο, τα fake news. Οι κολοσσοί των μέσων κοινωνικών δικτύωσης, θα πρέπει να μας προστατεύσουν από την ψεύτικη πραγματικότητα, επισήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού, και έθεσε στη δημόσια συζήτηση τον προβληματισμό :»πως η δημοκρατία που έχουμε , θα εξελιχθεί για να περιορίσει το ρόλο του σκηνοθέτη-πολιτικού».

Ο κ. Θεοδωράκης, αναφέρθηκε μάλιστα στο ελληνικό κοινοβούλιο λέγοντας χαρακτηριστικά: Οι ομιλίες στην βουλή είναι μια απόδειξη ότι υπάρχει μόνο η νίκη της σκηνοθεσίας και όχι η νίκη της Δημοκρατίας. Καμία αντιπαράθεση σε επίπεδο αρχηγών δεν έχει σχέση με την ουσία της πολιτικής. Ο καθένας σηκώνεται για να πει αυτά που έχει αποφασίσει το επιτελείο του. Είναι παράλληλοι μονόλογοι, όχι μόνο σήμερα και χθες και προχθές.
Κλείνοντας την ομιλία του και ορμώμενος από την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών, ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε: Είμαι σήμερα εδώ , γιατί πιστεύω πως όλες αυτές οι κωμωδίες με το εμπάργκο και την παρουσίαση των δημοσιογράφων ως το απόλυτο κακό για μένα ή για τον άλλον, είναι μέρος μιας κακής πολιτικής σκηνοθεσίας. Είτε αφορά τον ΣΚΑΙ και τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε τη ΝΔ και την ΕΡΤ.

Η επικοινωνία είναι μέρος της δράσης του δημόσιου προσώπου. Ειδικά για τους πολιτικούς είναι και μέρος της δουλειάς τους, ήταν το σημείο στο οποίο στάθηκε με εμφατικό τρόπο ο Σταύρος Θεοδωράκης όπως επίσης και οι δημοσιογράφοι παρουσιαστές του βιβλίου, Έλλη Στάη, Τάσος Παππάς και Παύλος Τσίμας. Σπεύδοντας ωστόσο, όλοι να υπογραμμίσουν ότι για να αποκτήσει πληρότητα, η επικοινωνία ιδίως στην πολιτική, πρέπει να συμπληρώνεται από την προσωπικότητα, τις αντιλήψεις, τις ιδέες, επιδιώξεις και το έργο του πολιτικού.

Πηγή: athina984.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:22