search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:09
MENU CLOSE

Το πολιτικό Survivor του Brexit

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2052
20-12-2018
23.12.2018 04:00
brexit-1.png
 
Παραιτήσεις, παρακλήσεις και αντεγκλήσεις, αλλά ο χρόνος για λύση… στερεύει
 
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι κατάφερε να επιζήσει της εσωτερικής ανταρσίας από το ίδιο της το κόμμα.
 
Η πύρρειος νίκη της κατεγράφη με το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας να μην τη στηρίζει, την αντιπολίτευση (και τον κυβερνητικό εταίρο DUP) να μην δείχνει διάθεση διαπραγμάτευσης και συμφωνίας και τον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να κάνει «comeback» ζητώντας – και εργαζόμενος παρασκηνιακά – νέο δημοψήφισμα.
 
Σε αυτό το κλίμα η Μέι συνεχίζει την προσπάθεια να περάσει τη συμφωνία για το Brexit, η οποία αποτελεί το πολιτικό «κύκνειο άσμα» της.
 
Μετά την εσωτερική αναστάτωση της πρότασης δυσπιστίας όλα τα μάτια στρέφονται στην ψηφοφορία που θα γίνει στο βρετανικό Κοινοβούλιο για την επικύρωση ή μη της συμφωνίας, η οποία, σύμφωνα με την πρωθυπουργό, θα προγραμματιστεί για την εβδομάδα που αρχίζει στις 14 Ιανουαρίου. Η απόφασή της προκάλεσε την μήνιν της αντιπολίτευσης, η οποία θέλει να «τελειώνει» το συντομότερο με την ψηφοφορία και – όπως θεωρεί – με την παρούσα κυβέρνηση.
 
Μια εβδομάδα πριν, φοβούμενη τη διαφαινόμενη ήττα, η Μέι ανέβαλε την ψηφοφορία προκαλώντας αντιδράσεις. «Πολλά μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων ανησυχούν, καθώς πρέπει να πάρουμε σύντομα μια απόφαση. Έχουμε την πρόθεση να αρχίσει η συζήτηση την εβδομάδα που ξεκινά την 7η Ιανουαρίου και να διεξαγάγουμε την ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε.
 
«Η Βουλή πρέπει να τελειώνει με την ψηφοφορία και να προχωρήσει προκειμένου να εξετάσει τις ρεαλιστικές εναλλακτικές. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία λογική εξήγηση γι’ αυτήν την καθυστέρηση, εκτός του ότι η πρωθυπουργός δεν έχει πλέον τη στήριξη της κυβέρνησής της» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Τζέρεμι Κόρμπιν, που θέλει διακαώς να γίνει πρωθυπουργός, αντιδρώντας στην κίνηση της Μέι να μεταθέσει την ψηφοφορία για τα μέσα Ιανουαρίου.
 
Η «ζαριά» των Εργατικών
Οι Εργατικοί είναι αμήχανοι. Με ομιχλώδη θέση για το Brexit και σύμβουλο τον Γιάνη Βαρουφάκη, ευελπιστούν να εκμεταλλευθούν τις εσωτερικές αναταράξεις στους Συντηρητικούς και να «καταλάβουν» την εξουσία. Γι’ αυτό ο Κόρμπιν αντέδρασε καταθέτοντας πρόταση μομφής. Όμως, σύμφωνα με τον «Guardian», η κυβέρνηση έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίσει αν θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο η πρόταση μομφής ή όχι.
 
Αν όμως η Μέι αρνηθεί, θα δείξει ότι φοβάται την ήττα και ότι δεν έχει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου, σχολίαζαν πηγές των Εργατικών. Δίκοπο μαχαίρι…
 
Ο Μπλερ στο προσκήνιο
Και ξαφνικά ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ επανακάμπτει και λέει κάτι που μοιάζει λογικό, αλλά όχι κατ’ ανάγκην σύννομο. Εφόσον το Κοινοβούλιο και άρα η κυβερνητική πλειοψηφία δεν συμφωνεί με τη διαπραγμάτευση της Μέι, τότε η πρωθυπουργός να ακυρώσει την έξοδο από την Ε.Ε. και να αποταθεί στον λαό, δηλαδή να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα.
 
Η Μέι επέκρινε τον Μπλερ κατηγορώντας τον ότι «υπονομεύει» τις συνομιλίες για το Brexit ζητώντας διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος. Μάλιστα χαρακτήρισε τα σχόλιά του «προσβολή προς το αξίωμα που κατείχε κάποτε» και τόνισε εμφατικά ότι οι βουλευτές δεν μπορούν να «παραιτηθούν από την υποχρέωση» να υλοποιηθεί το Brexit με τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος.
 
«Δεν θα αποποιηθούμε την ευθύνη, όπως θα έκανε εκείνος, για την απόφαση αυτή. Το Κοινοβούλιο έχει το δημοκρατικό καθήκον να φέρει εις πέρας αυτό το οποίο ζήτησαν με την ψήφο τους οι Βρετανοί πολίτες» σημείωσε η πρωθυπουργός.
 
Ο Μπλερ δεν έμεινε σιωπηλός. Απάντησε στη Μέι επιμένοντας ότι ένα νέο δημοψήφισμα είναι δημοκρατικό. Την περασμένη εβδομάδα είπε ότι οι βουλευτές θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ένα νέο δημοψήφισμα «αν δεν λειτουργήσει καμία από τις άλλες επιλογές».
 
«Είναι ακριβώς το αντίθετο, όχι αντιδημοκρατικό, αλλά δημοκρατικό, όπως πολλοί βετεράνοι του κόμματός της υποστηρίζουν» ισχυρίστηκε ο Μπλερ. Μια νέα ψηφοφορία «θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημία στην ακεραιότητα της πολιτικής μας ζωής. Αυτό το δεύτερο δημοψήφισμα δεν θα συνιστούσε πρόοδο και θα δίχαζε ακόμη περισσότερο τη χώρα μας τη στιγμή που εργαζόμαστε για να την επανενώσουμε» αναφέρεται σε αποσπάσματα της παρέμβασής της.
 
Υπενθυμίζουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο τάχθηκε με 52% υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.
 
Σενάριο «μεγάλου συνασπισμού»
Το Politico μεταφέρει πληροφορίες ότι βουλευτές από τους Συντηρητικούς πιέζουν και διερευνούν το ενδεχόμενο συνεργασίας με βουλευτές των Εργατικών, ώστε να περάσει η συμφωνία και ενδεχομένως να ανακοπεί η «φουριόζα» πορεία των Εργατικών προς την εξουσία – και να αποφευχθεί ένα σενάριο τύπου Σάντσεθ στην Ισπανία – και συγχρόνως το Ηνωμένο Βασίλειο να μπορέσει να εξέλθει της Ε.Ε. με οργανωμένο τρόπο διεκδικώντας ό,τι καλύτερο και περισσότερο την επόμενη μέρα για τη σχέση του με την Ε.Ε.
 
Απόδειξη τούτου η υπουργός Εργασίας Άμπερ Ραντ, που δήλωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι Συντηρητικοί πρέπει να έλθουν σε επαφή με την αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο για να αναζητηθεί «συναίνεση».
 
Συγχρόνως η Τερέζα Μέι δουλεύει για την υστεροφημία της προσδοκώντας μια θέση στην Ιστορία, ενώ ο Τόνι Μπλερ επιδιώκει μια ηχηρή επιστροφή – μάλλον – με αξίωμα στην Ε.Ε. Κάποιοι λένε ότι πολύ θα ήθελε να αντικαταστήσει τον Ντόναλντ Τουσκ στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:09