search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:51
MENU CLOSE

«Μαγική» τοιχογραφία φάλαινας στη Βαρκελώνη

21.12.2018 08:13
«Μαγική» τοιχογραφία φάλαινας στη Βαρκελώνη - Media

 

Έντονη είναι η αλλαγή της καινούργιας τοιχογραφίας της Μαρία Λόπεθ και του Χαβιέρ ντε Ρίμπα, με το που πέφτει ο ήλιος. Τη μέρα, βλέπουμε το περίγραμμα μιας άσπρης φάλαινας (λευκή φάλαινα ήταν και ο Μόμπι Ντικ). Όταν έρχεται η δύση, η φάλαινα αρχίζει να λαμπυρίζει, και στην κοιλιά της αποκαλύπτεται μια βάρκα φαλαινοθηρικού του 19ου αιώνα, με τους φαλαινοθήρες να έχουν βγει στο κυνήγι.

Τι σημαίνει αυτό; Η φάλαινα κατάπιε τη βάρκα, μαζί και τους κυνηγούς της; Ή μήπως, οι φαλαινοθήρες κατανίκησαν τον γίγαντα της θάλασσας και τον έχουν μετατρέψει σε φάντασμα του εαυτού του;

Οι δύο καλλιτέχνες δρόμου από τη Βαρκελώνη τοποθέτησαν την «Hizkuntza» – αυτό το όνομα έδωσαν στην παρέμβασή τους – στην πλατεία Patxa Plaza της Μπαγιόν, μιας μικρής πόλης στις ακτές της νότιας Γαλλίας που είναι και δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Η πλατεία είναι χώρος συγκέντρωσης για εορτασμούς που έχουν να κάνουν με τη βάσκικη κουλτούρα. Οι Λόπεθ και ντε Ρίμπα αναφέρθηκαν στην πηγή έμπνευσής τους και εξήγησαν ότι αφετηρία τους ήταν η περίπλοκη ιστορία της φαλαινοθηρίας. Η εξαφάνιση, λόγω υπεραλίευσης, της φάλαινας Eubalena Glacialis από τα νερά της Θάλασσας της Κανταβρίας, υποχρέωσε τους Βάσκους ναυτικούς ν’ αναζητήσουν άλλες θάλασσες, γεγονός που γέννησε καινούργια γλωσσικά ιδιώματα (τα Βασκο-ισλανδικά και τα Άλγκονκιν βάσκικα – τα δεύτερα, στις ανατολικές επαρχίες του Καναδά).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:51