search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:31
MENU CLOSE

Νέες αντικειμενικές αξίες από τον Ιούνιο του 2019

21.12.2018 08:37
Παρατείνεται το «θρίλερ» για τον νέο «νόμο Κατσέλη» - Media

 

Οι εκτιμητές ακινήτων αναλαμβάνουν από τούδε και στο εξής την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με διάταξη που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Δηλαδή η έκτακτη διαδικασία που ακολουθήθηκε το 2018 με τους πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων, οι οποίοι είχαν αναλάβει την αναπροσαρμογή των τιμών σε όλη τη χώρα, θα ακολουθηθεί και το 2019.

 Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα τεθούν σε ισχύ τον Ιούνιο του 2019 και με βάση την υποχρέωση που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των πιστωτών θα πρέπει να φθάσουν στο 50% της εμπορικής αξίας των ακινήτων.

Σύμφωνα με τη διάταξη:

  • Ο καθορισμός των τιμών εκκίνησης των τιμών ζώνης ανατίθεται σε πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων.
  • Οι εισηγήσεις των εκτιμητών κατατίθενται ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
  • Σε περίπτωση αδυναμίας ασφαλούς προσδιορισμού των τιμών ζώνης, παρεμβαίνει τριμελής επιτροπή. Πρόεδρος της επιτροπής θα εξακολουθήσει να τοποθετείται πάρεδρος του ΝΣΚ και μέλη οι επικεφαλής της αρμόδιας Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, ενώ ο νόμος του 2017 προέβλεπε τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου και Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ.

Συστήνεται εξαμελής επιτροπή σε κάθε περιφέρεια, η οποία θα εισηγείται τους συντελεστές αυξομείωσης (συντελεστές εμπορικότητας), τη διαμόρφωση των ζωνών, άρα και αλλαγές σε αυτές, καθώς και τις ζώνες που πρόκειται να ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, οι εκτιμητές ακινήτων θα «πιάσουν δουλειά» στα τέλη Ιανουαρίου, με σχετική απόφαση που θα εκδώσει ο υπουργός Οικονομικών. Οι νέες τιμές που θα αποφασιστούν θα τεθούν σε ισχύ στα μέσα του 2019 και ενδεχομένως να τροποποιηθούν όχι μόνο οι τιμές ζώνης αλλά και οι συντελεστές εμπορικότητας. Επίσης, στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να επανεξετάσει τον τρόπο προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών τροποποιώντας τους συντελεστές παλαιότητας, προσόψεως, ορόφου κ.λπ. με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέγγιση της πραγματικής αξίας ενός ακινήτου σε συνδυασμό βέβαια με την προσφορά και ζήτηση που καταγράφεται στην αγορά ακινήτων.

Σημειώνεται ότι την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τόσο το 2019 όσο και το 2020 είχε προαναγγείλει η έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (τον περασμένο Ιούνιο), μη λαμβάνοντας επί της ουσίας υπόψη τις τιμές που είχαν ανακοινωθεί από το κυβέρνηση, θεωρώντας προφανώς ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ειδικότερα, όπως τονιζόταν στην έκθεση συμμόρφωσης, οι ελληνικές αρχές έχουν προχωρήσει σε μια μεγάλη άσκηση αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες με στόχο τη σταδιακή εξίσωσή τους με τις τιμές της αγοράς.
Επίσης, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να αναπροσαρμόσουν σταδιακά τις αντικειμενικές αξίες σε ποσοστό τουλάχιστον 50% της εναπομείνασας διαφοράς με τις εμπορικές αξίες το 2019 και να τις ευθυγραμμίσουν πλήρως το 2020.

Αυτό σημαίνει ότι και τα επόμενα δύο χρόνια θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές τόσο στον ΕΝΦΙΑ όσο και στους υπόλοιπους φόρους που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες. Δηλαδή οι συντελεστές που χρησιμοποιήθηκαν στη φετινή εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα αλλάξουν τόσο το 2019 όσο και το 2020 επιβαρύνοντας και ελαφρύνοντας ταυτόχρονα κάποια νοικοκυριά. Αυτό που αναφέρουν οι μεσίτες είναι ότι σε περιοχές όπως το Μαρούσι, η Κηφισιά, η Φιλοθέη και ο Παπάγος, οι τιμές ζώνης πρέπει να μειωθούν προκειμένου να εναρμονιστούν με τις πραγματικές τιμές. Αντίθετα, αναμένονται εκ νέου αυξήσεις στις λαϊκές περιοχές όπως η Δραπετσώνα, το Κερατσίνι και το Πέραμα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15