search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:30
MENU CLOSE

Μήνυμα σε Ιερώνυμο, προειδοποίηση για Συμφωνία Πρεσπών και… αστοχίες από 22 Μητροπολίτες

21.12.2018 17:23
«Ιερό αντάρτικο» για τους κλειστούς ναούς στις γιορτές - Δεν θα γίνουν αποδεκτά τα μέτρα λένε Ιεράρχες - Media

 

Να μην υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών ζητούν, με κοινή επιστολή, 22 μητροπολίτες της Μακεδονίας. Παράλληλα, εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη χορήγηση αυτοκεφαλείας στην Εκκλησία της ΠΓΔΜ, ενώ αφήνουν αιχμές για την στάση του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου.

Οι επίσκοποι αναφέρουν πως δεν μπορούν να πιστέψουν ότι βουλευτές, ιδίως οι αντιπρόσωποι της Μακεδονίας, θα «αμαυρώσουν το όνομά τους για πάντα» στηρίζοντας την συμφωνία.

Οι ιεράρχες υποστηρίζουν πως οι δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ αποδεικνύουν την συνέχιση των αλυτρωτικών βλέψεων της ΠΓΔΜ και καταγγέλλουν πως οι Πρέσπες είναι «αντίθετες στην ιστορική αλήθεια» για την ιστορία και την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Οι μητροπολίτες επιρρίπτουν ευθύνες στον πρωθυπουργό και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, χωρίς να τους κατονομάζουν, ενώ διατυπώνουν την στήριξή τους για τις μαθητικές κινητοποιήσεις όσον αφορά τις Πρέσπες: «Είναι φασιστικό να υπερασπίζεται κανείς την πατρίδα του και τα συμφέροντά της;». Προσθέτοντας, σε έναν ιστορικά άστοχο παραλληλισμό, πως ουδείς μιλά για υποκίνηση των εξεγερθέντων στο Πολυτεχνείο.

Όσον αφορά την Εκκλησία της ΠΓΔΜ, οι μητροπολίτες εξαπολύουν «κατηγορώ» πως πρόκειται για σχισματική οντότητα που προωθεί ανθελληνικές θέσεις όσον αφορά την ιστορία της Μακεδονίας, και υπογραμμίζουν πως θα ήταν λάθος να της αναγνωριστεί αυτοκέφαλο.

Οι 22 υπογράφοντες εκφράζουν την ικανοποίησή τους με την δήλωση του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου ότι δεν προτίθεται να χορηγήσει αυτοκεφαλεία. Αφήνουν όμως υπόγεια αιχμές για την στάση του αρχιεπίσκοπού Ιερώνυμου, γράφοντας πως αναμένουν την συμπαράσταση και της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:28