search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 15:07
MENU CLOSE

Σχέδιο για έκδοση 5ετούς ομολόγου – Επιστροφή στις αγορές για την Ελλάδα

21.12.2018 19:04
Οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται «ρίξουν» έως και 8 δισ. στην αγορά ομολόγων του Δημοσίου - Media
 
Πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, βρίσκεται στα σκαριά από το ΥΠΟΙΚ, έπειτα από «ανίχνευση του εδάφους και όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες, έτσι ώστε να μην απογοητευτούν οι αγορές».
 
Σύμφωνα με αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα του ΥΠΟΙΚ, το πρόγραμμα εκδόσεων του ελληνικού Δημοσίου θα στοχεύει στη συγκέντρωση από 6 έως και 9 δισ. ευρώ μέσα στο 2019 με μεσομακροπρόθεσμους τίτλους, πέραν του επιμέρους προγράμματος των εντόκων γραμματίων.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο βήμα εξετάζεται να γίνει στο τέλος του Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, με ένα 5ετές ομόλογο και μετά από προετοιμασία η οποία έχει εμπλέξει τους πλέον ενδιαφερόμενους από τη λίστα των primary dealers του ελληνικού Δημοσίου στην αγορά ομολόγων.
 
Οι τιμές που στοχέυουν ΥΠΟΙΚ/ΟΔΔΗΧ δείχνουν ότι η έκδοση αυτή θα κινηθεί με επιτόκιο λίγο πάνω από το 3% (μεταξύ 3,1% και 3,4%), χωρίς να αποκλείονται διαφοροποιήσεις ανάλογα με τις συνθήκες.
 
Την Πέμπτη, δύο κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο Reuters, πως η χώρα σχεδιάζει να προχωρήσει σε τουλάχιστον δύο εκδόσεις χρέους την επόμενη χρονιά, στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού της το 2019.
 
«Πιθανότατα θα είναι ένα μεσοπρόθεσμο ομόλογο και μία δεύτερη βραχυπρόθεσμη έκδοση» δήλωσε ένας εκ των αξιωματούχων.
 
Επίσης, όπως ανέφερε στο Reuters κυβερνητική πηγή, οι συνθήκες της αγοράς θα επηρεάσουν την πιθανή διάρκεια των ομόλογων που προγραμματίζονται για το 2019.
 
Όπως σημειώνει το Reuters, η Ελλάδα έχει αρκετή ρευστότητα για να αποπληρώσει δάνεια ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ που λήγουν το 2019, αλλά θέλει να δείξει ότι χαίρει της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών ομολόγων.
 
Σημειώνεται πως η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων αυξήθηκε κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 4,29% από τον Μάιο.
 
Πηγή: economy365.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 15:06