search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 21:19
MENU CLOSE

ΗΠΑ: ”Λουκέτο” στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση – Αδιέξοδο με αφορμή το τείχος του Τραμπ

22.12.2018 07:58
ΗΠΑ:

 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία διέκοψαν τις εργασίες τους έως το Σάββατο χωρίς να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό με τον Λευκό Οίκο για τον προϋπολογισμό του 2019, καθιστώντας βέβαιη την μερική παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους.

Η διάρκεια της παράλυσης των αμερικανικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών – λεγόμενο «shutdown» – παραμένει αβέβαιη και από το Σάββατο ορισμένες υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστές και εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι τοποθετούνται σε άδεια άνευ αποδοχών ή αναγκάζονται να εργαστούν χωρίς αμοιβή.

Παρά τις τελικές διαπραγματεύσεις για να αποφευχθεί το shutdown την Παρασκευή τα μεσάνυχτα (07:00 ώρα Ελλάδας), δεν κατέστη εφικτό να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί γύρω από τη χρηματοδότηση της ανέγερσης του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, μία από τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες του προέδρου Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έχει θέση ως προϋπόθεση για να εγκρίνει τον προϋπολογισμό τη συμπερίληψη ποσού 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την χρηματοδότηση του τείχους. Αυτό που οι Δημοκρατικοί, που θα επανακτήσουν τον έλεγχο του Σώματος τον Ιανουάριο, ενώ η Γερουσία θα παραμείνει στους Ρεπουμπλικανούς, αρνούνται έντονα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία αναμένεται να συνεχίσουν τις εργασίες τους το Σάββατο το μεσημέρι (19:00 ώρα Ελλάδας).

Γερουσιαστές ανέφεραν σε δημοσιογράφους ότι αξιωματούχοι και από τα δύο κόμματα στο Κογκρέσο είχαν παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο, ιδίως με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, τον Τζάρεντ Κούσνερ – γαμπρό και σύμβουλο του Τραμπ – και τον Μικ Μαλβέινι υπηρεσιακό προσωπάρχη της αμερικανικής προεδρίας.

Ένα από τα βασικά θέματα ήταν κονδύλι ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα περιλαμβανόταν σε νομοσχέδιο της Γερουσίας, δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Κόρνιν στο Γαλλικό Πρακτορείο. Αυτό περιλάμβανε την αποφυγή ενός «shutdown» κατά την περίοδο των εορτών.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 20:24