22/10/2020 23:47:37
17.2.2012

Στα σκουπίδια 140 εκατ. τόνοι τροφίμων

Στα σκουπίδια 140 εκατ. τόνοι τροφίμων - Media

Απειλή για τις προσπάθειες αντιµετώπι­σης της φτώχειας αλλά και για το περιβάλλον αποτελούν, σύµφωνα µε το Ευρωπαϊκό Κοι­νοβούλιο, οι τεράστιες ποσότητες νωπών και συσκευασµένων τροφίµων που άθικτα οδη­γούνται στις χωµατερές.

Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε χρόνο οδηγούνται στα σκουπίδια περίπου 140 εκατοµµύρια τόνοι τροφίµων και φυτών. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 300 κιλά ανά άτοµο, εκ των οποίων τα 2/3 είναι τρόφιµα.

Οι ευρωβουλευτές στο ψήφισµά τους χαρακτηρίζουν ανήθικη την ύπαρξη απορριµµάτων φαγητού σε έναν κόσµο που αντιµετωπίζει αύξηση του πληθυσµού και αυξανόµενες διατροφικές προκλήσεις στις φτωχές χώρες, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε αλλαγές του κλίµατος, και εκτιµούν ότι οι ποσότητες των τροφίµων που οδηγούνται στα σκουπίδια µπορούν να µειωθούν κατά 50%, εάν ληφθούν µέτρα.

Στο ψήφισµά τους, µεταξύ άλλων, προτείνουν µέτρα, όπως η ενθάρρυνση της µικρής και µεσαίας κλίµακας γεωργίας και παραγωγής καλλιεργειών, που είναι προσανατολισµένα στις ανάγκες της τοπικής αγοράς, καθώς και αναθεώρηση των ηµεροµηνιών λήξης στα συσκευασµένα τρόφιµα. Συγκεκριµένα προτείνουν:

«Ριζοσπαστικά µέτρα» για µείωση απορριµµάτων - «από το αγρόκτηµα στο πιρούνι» - κατά 50% πριν από το 2025.

Βελτίωση της υφιστάµενης κοινοτικής και εθνικής νοµοθεσίας υγιεινής, που επιβάλλει την ανακύκλωση των βιο-διασπώµενων απορριµµάτων.

Ανακήρυξη του έτους 2013 ως «Ευρωπαϊκού Έτους Κατά των Απορριµµάτων Φαγητού».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.