search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:45
MENU CLOSE

Τα μεγάλα γεγονότα του 2018

01.01.2019 08:19

 

Ο χρόνος έφυγε,άφησε πίσω του σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα και διεθνώς,τα οποία σημαδεψαν με το περασμά τους,χώρες,κοινωνίες και κάποιους συνανθρώπους μας προσωπικά.

Ας κάνουμε μια πολύ σύντομη αποτίμηση,ποια είναι αυτά.

Χρονια πολλά και καλη χρονιά σε όλους.

Διεθνή

1. Η συναντηση των ηγετών της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, αλλά και αυτή του Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν 

Και οι δύο αυτές συναντήσεις δείχνουν ότι για πρώτη φορά υπάρχει σοβαρή προοπτική ενοποίησης της Κορέας, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα μεγάλη περιφερειακη δύναμη. 

2. Οι αποφάσεις του Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και για αποχώρηση από τη Συρία.

Οι δύο αυτές αποφάσεις ανοίγουν μια νέα εποχή αστάθειας στη Μέση Ανατολή, η οποία εξακολουθεί να είναι μια περιοχή που επηρεάζει σοβαρά την παγκόσμια ασφάλεια, αλλά και τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.

3. Το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit

Τον Νοέμβριο το Brexit μπήκε στην τελική ευθεία και η Μεγάλη Βρετανία σε σοβαρή πολιτική κρίση. Παρότι το Brexit παραμένει σε εκκρεμότητα, η προοπτική εξόδου μιας χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί μια νέα πολιτική πραγματικότητα. Και κυρίως δημιουργεί το ερώτημα εάν θα υπάρξει κι άλλη αποχώρηση. Και από ποιον…

4. Η «εξέγερση» των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία 

Μια πάρα πολύ σημαντική υπόθεση για δύο λόγους. Επειδή στο πρόσωπο του Μακρόν αμφισβητείται σφοδρά η τελευταία εφεδρεία του πολιτικού Κέντρου στη Γαλλία. Και κυρίως επειδή αυτό συμβαίνει την ώρα που η Ακροδεξιά ετοιμάζεται για επέλαση στις ευρωεκλογές. 

5. Η συγκυβέρνηση των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας στην Ιταλία 

Άλλη μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα σε διπλή κρίση – οικονομική και πολιτική – η οποία δεν είναι ακόμη σαφές πού θα οδηγήσει όχι μόνο τη νότια αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Πολύ περισσότερο όταν η Ευρώπη αναζητεί την επόμενη ηγεσία της ύστερα από τη δρομολογημένη αποχώρηση της Μέρκελ. 

Ελλάδα 

1. Η έξοδος από τα μνημόνια

Όσο και αν αμφισβητείται, ήταν ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός. Το ζήτημα βέβαια είναι το πώς θα τη διαχειριστεί το πολιτικό σύστημα, το οποίο δεν πείθει προς το παρόν ότι έχει σοβαρά σχέδια διαχείρισης για το μέλλον. 

2. Η συμφωνία των Πρεσπών 

Μια συμφωνία πολύ δύσκολη, με θετικά και αρνητικά. Όπως και αν τη δει κάποιος, σίγουρα θα είναι η πιο καθοριστική πολιτική κίνηση της χρονιάς.

3. Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι 

Ήταν μια πυρκαγιά που εξελίχθηκε στις πιο δυσμενείς συνθήκες και ανέδειξε ένα σωρό ελληνικές παθογένειες. Από την κρατική ασυνεννοησία έως την εκτεταμένη αυθαιρεσία. Ήταν το Βατερλώ της Ρένας Δούρου.

4. Η επικίνδυνη κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά 

Στη διάρκεια του 2018 η Τουρκία έδειξε με κάθε τρόπο ότι διεκδικεί αλλαγή του στάτους σε όλα τα μέτωπα. Η Ελλάδα οφείλει να είναι ψύχραιμη, αλλά και έτοιμη για όλα. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:38