search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:12
MENU CLOSE

Το τρίπτυχο της Ν.Δ: Οικονομία, ασφάλεια και ανικανότητα του κράτους θα προτάξει εν όψει εκλογών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2054
3-1-2019
04.01.2019 04:00
nd-7.jpg
 
Σε κατάσταση ετοιμότητας μπαίνει η «γαλάζια» μηχανή, καθώς και επίσημα πλέον βρισκόμαστε σε εκλογική χρονιά που περιλαμβάνει κάλπες για ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές. Αμέσως μετά τη μικρή εορταστική ανάπαυλα των ημερών η Ν.Δ., με τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αρχίσει να… κοινωνεί προς τα έξω τα ονόματα προσώπων που θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια της εθνικής εκλογικής αναμέτρησης.
 
Το στίγμα για το πώς θα κινηθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το επόμενο – πολιτικά πυκνό, όπως αναμένεται – διάστημα έδωσε ο Μητσοτάκης στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του. Οικονομία, ασφάλεια και ανικανότητα του κράτους. Είναι το τρίπτυχο στο οποίο εστίασε ο «γαλάζιος» πρόεδρος δείχνοντας ότι αυτά τα πεδία θα βρεθούν στο επίκεντρο της σκληρής αντιπαράθεσης με το κυβερνητικό στρατόπεδο στον δρόμο για τις εκλογές.
 
«Στον χρόνο που πέρασε πολλοί είδαν τη ζωή τους να γίνεται χειρότερη κι όλοι βιώσαμε νέες χαμένες ευκαιρίες και διαψεύσεις. Πολλοί συμπολίτες μας έχασαν άδικα τη ζωή τους από την ανικανότητα του κράτους. Οι φόροι εξακολουθούν να πνίγουν τους Έλληνες και η ανομία γεμίζει με ανασφάλεια την καθημερινότητά τους. Ψέματα και τεχνητοί διχασμοί δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή» σημείωσε ο Μητσοτάκης με σαφέστατη αναφορά στα θύματα τόσο από τις πλημμύρες στη Μάνδρα όσο και από την πυρκαγιά στο Μάτι.
 
Παράλληλα μίλησε για μια πολιτική αλλαγή που θα φέρει η διακυβέρνηση της Ν.Δ. λέγοντας πως «οι Έλληνες αξίζουμε ένα καλύτερο κράτος. Αξίζουμε επίσης μια έντιμη και ειλικρινή διακυβέρνηση. Και μια πολιτική ζωή με αλήθεια και με διαφάνεια. Η χώρα δεν αντέχει άλλους διχασμούς. Ούτε άλλη πόλωση. Χρειάζεται ενότητα, αλληλεγγύη και σχέδιο για το αύριο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μητσοτάκης, όπως έχει ανακοινώσει η Πειραιώς, αναμένεται να βρεθεί σήμερα Πέμπτη στη Γερμανία προκειμένου να συμμετάσχει στην ετήσια συνεδρίαση της CSU, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, που πραγματοποιείται στo Kloster Seeon της Βαυαρίας.
 
Η καθιερωμένη συνάντηση της CSU για το 2019 φιλοξενεί κάθε χρόνο ηγέτες και άλλων ευρωπαϊκών κομμάτων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Στη φετινή συνάντηση, εκτός από τον πρόεδρο της Ν.Δ., θα παραστούν ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ και ο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάνφρεντ Βέμπερ.
 
Νέα πλειοψηφία
Σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό της συμφωνίας των Πρεσπών και των αναταράξεων που αναπόφευκτα προκαλεί στην ελληνική πολιτική σκηνή και τα όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περί κυβέρνησης ανοχής, η Μαρία Σπυράκη σε ραδιοφωνικές δηλώσεις της στον News 24/7 τόνισε πως η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου δημιουργεί νέα δεδομένα.
«Οπότε για μας είναι απαραίτητο να προσέλθει στη Βουλή ο κ. Τσίπρας και να αναζητήσει μια νέα πλειοψηφία. Διαφορετικά δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση» σημείωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.
 
«Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο κυβέρνησης μειοψηφίας στην Ελλάδα, μεταπολιτευτικά. Δεν υπάρχουν πλειοψηφίες α λα καρτ. Αλλά επαναλαμβάνουμε η αποχώρηση του κ. Καμμένου και των υπουργών του από την κυβέρνηση είναι απαραίτητο να οδηγήσει τον κ. Τσίπρα στη Βουλή, ώστε να αναζητήσει μια νέα πλειοψηφία. Αλλιώς για εμάς δεν έχει καμία νομιμοποίηση» υποστήριξε η Σπυράκη.
Αναφερόμενη μάλιστα στο ενδεχόμενο η Ν.Δ. να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης η Σπυράκη επανέλαβε πως όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκονται επάνω στο τραπέζι. «Το πότε όμως θα τα χρησιμοποιήσουμε είναι μια επιλογή που θα την κάνει ο κ. Μητσοτάκης» είπε χαρακτηριστικά.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο ξεχωριστής κύρωσης από την ελληνική Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών και του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. έκανε λόγο για αντικρουόμενα μηνύματα που δίνει η κυβέρνηση. «Κι αυτό είναι ένα μέρος αυτών των αντικρουόμενων μηνυμάτων» ανέφερε η Σπυράκη επαναλαμβάνοντας ακόμη μια φορά πως η Ν.Δ. δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών.
«Ούτε σε αυτή ούτε στην επόμενη Βουλή, στην οποία θα έχει την πλειοψηφία. Δεν νομίζω πως υπάρχει κάτι άλλο γύρω από αυτό. Το έχουμε πει σε όλους τους συνομιλητές μας, εντός κι εκτός Ελλάδος, το έχουμε πει ακριβώς με το ίδιο λεξιλόγιο, το έχουμε πει σε όλες τις γλώσσες: η Ν.Δ. δεν θα κυρώσει τη συμφωνία ούτε στην παρούσα ούτε στην επόμενη Βουλή, όπου θα έχουμε την πλειοψηφία» υπογράμμισε.
 
«Γαλάζιες» απορίες για Novartis
Για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην υπόθεση Novartis η Σπυράκη σημείωσε ότι «έχουμε πάρα πολλές απορίες που αφορούν τον τρόπο με τον οποίον έγιναν οι χειρισμοί σε αυτή την υπόθεση. Και δεν μιλάω μόνο για το πολιτικό σκέλος, το οποίο είναι προφανές».
 
Όπως είπε, «εάν είναι προστατευόμενος μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, τότε πώς είναι δυνατόν να του ασκήθηκε δίωξη; Πληροφορηθήκαμε ότι ήταν προστατευόμενος μάρτυρας από τον ίδιο του τον δικηγόρο. Άρα λοιπόν μάθαμε από επίσημα χείλη ότι είναι προστατευόμενος μάρτυρας, δεν το εικάζουμε. Πρόκειται λοιπόν για έναν προστατευόμενο μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, εις βάρος του οποίου ασκείται δίωξη; Πώς δεν είχε ελεγχθεί ότι δεν ήταν εμπλεκόμενος;».
 
Ρίχνοντας μάλιστα τα βέλη της προς το κυβερνητικό στρατόπεδο η Σπυράκη σημείωσε πως «έτσι πήγε να στηθεί αυτή η υπόθεση; Γιατί είχαμε διαβάσει, είχαμε ακούσει και είχαμε δει και τον αναπληρωτή υπουργό, τον κ. Πολάκη, να λέει ότι θα λαλήσουν μάρτυρες. Ας μείνουμε στα δεδομένα: Πώς είναι δυνατόν ένας προστατευόμενος μάρτυρας να εμφανίζεται σε δεύτερο χρόνο ότι είναι εμπλεκόμενος και τελικά να ασκείται δίωξη εις βάρος του;».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:12