search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:39
MENU CLOSE

Γιούνκερ: Αυτή ήταν η σημαντικότερη υπογραφή που έβαλα ποτέ

03.01.2019 15:50
Γιούνκερ: Αυτή ήταν η σημαντικότερη υπογραφή που έβαλα ποτέ - Media

 

Για την σημαντικότερη υπογραφή που έβαλε στη ζωή του μίλησε με αφορμή τα 20 χρόνια του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την υπογραφή του στη Συνθήκη του Μάαστριχτ που άνοιξε τον δρόμο για το ευρώ.

«Το ευρώ είναι πλέον σύμβολο ενότητας, εθνικής κυριαρχίας και σταθερότητας, έχει αποφέρει ευημερία και προστασία στους πολίτες μας και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Γιούνκερ.

«Ως ένας από τους υπογράφοντες τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που παραμένουν πολιτικά ενεργοί σήμερα, θυμάμαι τις σκληρές και ιστορικές διαπραγματεύσεις για τη δρομολόγηση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Πάνω απ΄ όλα, θυμάμαι τη βαθιά πεποίθηση ότι ανοίγαμε ένα νέο κεφάλαιο στην κοινή μας ιστορία. Ένα κεφάλαιο που θα διαμόρφωνε το ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο αλλά και το μέλλον όλων των λαών της. Είκοσι χρόνια αργότερα, είμαι πεπεισμένος ότι αυτή ήταν η σημαντικότερη υπογραφή που έβαλα ποτέ», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα 20α γενέθλια του κοινού νομίσματος της Ευρώπης, την 1η Ιανουαρίου 2019, η Κομισιόν, επισήμανε ότι 11 χώρες της ΕΕ εγκαινίασαν και εισήγαγαν κοινή νομισματική πολιτική υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ακόμη, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μίλησε για «ιστορική στιγμή που αποτέλεσε ορόσημο για ένα ταξίδι που ξεκίνησε με γνώμονα τη φιλοδοξία εξασφάλισης σταθερότητας και ευημερίας στην Ευρώπη».

Πλέον, το ευρώ είναι το νόμισμα 340 εκατομμυρίων Ευρωπαίων σε 19 κράτη μέλη και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έχει αποφέρει απτά οφέλη στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις: σταθερές τιμές, χαμηλότερο κόστος συναλλαγών, προστασία των αποταμιεύσεων, πιο διαφανείς και ανταγωνιστικές αγορές, καθώς και αύξηση των εμπορικών συναλλαγών».

Επίσης, περίπου 60 χώρες σε όλο τον κόσμο συνδέουν με κάποιον τρόπο το νόμισμά τους με το ευρώ, ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, «χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια, προκειμένου το ευρώ να διαδραματίζει πλήρως τον ρόλο του στο διεθνές προσκήνιο».

Σημειώνεται ότι αναμένεται να ενταχθούν και άλλα κράτη-μέλη στην ευρωζώνη, εφόσον πληρούν τα σχετικά κριτήρια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:33