search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:44
MENU CLOSE

Δυσαρεστημένο το 75% των Γάλλων με τον Μακρόν

04.01.2019 07:03
Ο Μακρόν «έχασε» τη Σιλβί Γκουλάρ από την Κομισιόν αλλά θέλει να κρατήσει το βαρύ χαρτοφυλάκιο - Media

 

Δυσαρεστημένοι με τον τρόπο με τον οποίο κυβερνούν τη χώρα ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του είναι τα τρία τέταρτα των Γάλλων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Μόλις το 25% του δείγματος της έρευνας των Odoxa και Dentsu Consulting που διενεργήθηκε για λογαριασμό των franceinfo και Figaro δήλωσε ικανοποιημένο για τα μέτρα που έχει λάβει και τις ενέργειες που έχει κάνει ο Μακρόν αφότου ανέλαβε την εξουσία στα μέσα του 2017.

Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη τη 2α και την 3η Ιανουαρίου, σε δείγμα 1.004 Γάλλων, καταγράφει ραγδαία άνοδο του ποσοστού των πολιτών που δηλώνει δυσαρεστημένο από τον Απρίλιο του 2018 (59%) μέχρι σήμερα (75%). Για το 54% των Γάλλων, η σημαντικότερη πολιτική προτεραιότητα είναι να εφαρμοστούν μέτρα για να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη, ενώ η μείωση της ανεργίας, για καιρό η πρώτιστη ανησυχία των πολιτών, υποχώρησε στην τέταρτη θέση.

Το κύμα διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων» τους τελευταίες δύο μήνες αποτέλεσε δοκιμασία για την προεδρία του Μακρόν, αναγκάζοντας τον Γάλλο πρόεδρο να κάνει παραχωρήσεις, ιδίως να ακυρώσει τη σχεδιαζόμενη αύξηση των τιμών των καυσίμων, εν μέσω υποχώρησης του βιοτικού επιπέδου.

Αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη πρόκληση της 20μηνης θητείας του, ο Μακρόν δεσμεύθηκε ότι θα εφαρμόσει άλλες μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει, ιδίως αναμορφώνοντας τα επιδόματα ανεργίας και τη δημόσια διοίκηση, παρότι οι μαζικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η υποστήριξη προς τα «κίτρινα γιλέκα» παραμένει μάλλον στάσιμη, ενώ έχει μειωθεί αρκετά συγκριτικά με την περίοδο που ξεκινούσαν οι κινητοποιήσεις. Το 55% θεωρεί πως οι διαδηλώσεις πρέπει να συνεχιστούν, από το 54% την 11η Δεκεμβρίου και ένα 66% την 22α Νοεμβρίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:43