21/08/2019 07:22:55
5.1.2019 / ΜΗΝAΣ ΒΙΝΤΙAΔΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2054 στις 3-2-2019

Ένα σπίτι που μιλάει…

Ένα σπίτι που μιλάει… - Media

 

Αθόρυβος και δημιουργικός, ο Γκόνης κάνει θαυμάσια δουλειά στον Βορρά, χωρίς φιέστες κι εκρήξεις. Κι εμείς, οι εντός των τειχών, έχουμε την ευκαιρία, τις πρώτες μέρες του χρόνου, να πάρουμε μια γεύση…

Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, λοιπόν, παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την παράσταση «Η Βιογραφία του Πατρογονικού» της Μάγκυς Κριθαρέλλη, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, Παρασκευή 11 και Σάββατο 12 Ιανουαρίου, στις 21.00.

Με αφορμή ένα σπίτι βιογραφείται μια ολόκληρη πόλη, μια χώρα και μια ιστορική περίοδος που ξεπερνά τα εκατό χρόνια και ανασύρει μνήμες στο παρόν. Μαζί με τις ζωές των ανθρώπων που κατοίκησαν το πατρογονικό φωτίζεται η ιστορία της Καβάλας, της Μακεδονίας και της χώρας σε χρόνια δύσκολα, με πολλές ανατροπές, χαρές και λύπες, αγάπες και θυσίες, φιλοδοξίες και καταστροφές.

Δίνω τον λόγο στον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και σκηνοθέτη της παράστασης, να μας καθοδηγήσει στα μυστικά του έργου:

«Αυτό που ενδιαφέρει την παράστασή μας είναι οι άνθρωποι και λιγότερο η ‘‘περιήγηση’’ του σπιτιού αυτού καθεαυτού. Οι άνθρωποι που έβαλαν την πρώτη πέτρα για να χτιστεί αυτό το μικρό, ελάχιστο πεπρωμένο. Αυτοί που ανέγραψαν τη χρονολογία κτίσεως ανάγλυφα στο κέντρο του, 1903. Αυτοί που έσφαξαν τον πετεινό κι έβαλαν τη λίρα τη χρυσή κάτω από τον θεμέλιο λίθο. Οι κτήτορες και οι νεότεροι ιδιοκτήτες του που έφεραν το σπίτι ώς εδώ. Οι δύο οικογένειες που δέθηκαν μαζί του, η οικογένεια του Δημητρίου Σούλα και η οικογένεια του Χρήστου Παπανικολάου. Η ιστορία τους, το θάρρος τους, η διαδρομή τους, οι θυσίες τους, η πίστη τους, η αρχοντιά τους. Το αίμα και το χρυσάφι τους. Και μαζί μ’ αυτούς η ιστορία της Καβάλας, της Μακεδονίας και της Πατρίδας μας, από το τέλος του 19ου αιώνα ώς τις μέρες μας.

Και αν μας επιτρέπεται να πούμε και κάτι ακόμα, η εξαιρετική αυτή ιστορία, η ‘‘Βιογραφία του Πατρογονικού’’ της Μάγκυς Κριθαρέλλη μας ξαναθυμίζει πως οι άνθρωποι που πεθαίνουν, στηρίζονται από την παρουσία αυτού στο οποίο πίστεψαν, και αυτό τους αναλαμβάνει – σαν τους αγγέλους –, αυτό είναι που κρατά τα έργα τους όρθια. Το αίμα και το χρυσάφι τους».

Εμείς θα πάμε, γιατί στην Καβάλα μιλούν με τα καλύτερα λόγια γι’ αυτή την παράσταση…

INFO

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης. Κείμενο παράστασης: Πάνος Δεληνικόπουλος, Κατερίνα Λιάτσου, Θοδωρής Γκόνης. Σκηνικά/Κοστούμια: Ανδρέας Γεωργιάδης. Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας. Κατασκευή σκηνικού: Γιώργος Μαστοράκης, Γιάννης Σταυρίδης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελένη Μαβίδου, Παύλος Σταυρόπουλος

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.