17/10/2019 17:21:20

Στα άκρα ο Τραμπ για το τείχος - Σκέφτεται ακόμα και κήρυξη έκτακτης εθνικής ανάγκης

Εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης από Τραμπ μετά το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού - Αντιδράσεις Δημοκρατικών - Media

 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τις εκτελεστικές εξουσίες του ώστε να χτίσει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό ως «έκτακτη εθνική ανάγκη» άφησε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.

Το μήνυμα Τραμπ ήλθε μετά την δίωρη συνάντηση με ανώτερα στελέχη των Δημοκρατικών το βράδυ της Παρασκευής, στο πλαίσιο των προσπαθειών να συμφωνηθεί έστω προσωρινός προϋπολογισμός και να τερματιστεί το μερικό κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης – που άρχισε στις 22 Δεκεμβρίου.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος απαιτεί να περιληφθεί στον προϋπολογισμό κονδύλι τουλάχιστον 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του αντι-μεταναστευτικού τείχους, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ζήτημα συνοριακής ασφάλειας.

Ωστόσο οι Δημοκρατικοί, που πλέον ελέγχουν ένα από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, αρνούνται κατηγορηματικά να συναινέσουν στην χρηματοδότηση του τείχους.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Τραμπ έκανε θετική αποτίμηση της συνάντησης με τους Δημοκρατικούς, όμως ερωτηθείς εάν ενδέχεται να ενεργοποιήσει τις έκτακτες εκτελεστικές εξουσίες του αξιώματός του ώστε να παρακάμψει το Κογκρέσο ο πρόεδρος απάντησε θετικά.

«Μπορεί να το κάνω, μπορούμε να το αποκαλέσουμε έκτακτη εθνική ανάγκη και να το χτίσουμε πολύ γρήγορα. Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος να το κάνουμε» είπε, υποστηρίζοντας πάντως πως αυτό δεν συνιστά απειλή για τους Δημοκρατικούς: «Ουδέποτε θα απειλούσα οποιονδήποτε, αλλά δικαιούμαι να [χρησιμοποιήσω εκτελεστικές εξουσίες».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.