search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:49
MENU CLOSE

Οι Ελληνες δεν ψωνίσανε τα Χριστούγεννα

07.01.2019 12:37
Οι Ελληνες δεν ψωνίσανε τα Χριστούγεννα  - Media

 

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Ινστιτούτου Ερευνών της ΕΣΕΕ, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ο χριστουγεννιάτικος τζίρος για τις μισές επιχειρήσεις (51%) ήταν χαμηλότερος σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2017, το οποίο ήταν 42% (με μειώσεις της τάξης του 10%-20%).

Ο κλάδος που επλήγη περισσότερο είναι η ένδυση/υπόδηση. Εντυπωσιακό είναι, μάλιστα, το γεγονός ότι το 48% των επιχειρήσεων που είχαν μείωση τζίρου, είδαν τις πωλήσεις τους μειωμένες ως και 20%, ενώ καταγράφεται κι ένα διόλου μικρό ποσοστό 16,7%, που είχαν μειωμένες πωλήσεις πάνω από 41%.

Αύξηση πωλήσεων παρουσίασε μόλις το 18% των επιχειρήσεων, ενώ αν δει κανείς την ποιοτική ανάλυση, θα διαπιστώσει ότι το ποσοστό αυτό ανεβαίνει (28,6%) για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Χαμένοι της εορταστικής περιόδου είναι οι αυταπασχολούμενοι και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Σημειωτέον ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων (57,6%) που είχαν αύξηση τζίρου, αυτή δεν ξεπέρασε το 10%.

Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι κατά δήλωση τους το 74,5% των επιχειρήσεων κατάφερε να καλύψει τις φορολογικές του υποχρεώσεις.

Ωστόσο αυτό μένει να αποτυπωθεί και στα έσοδα της αντίστοιχης περιόδου, ειδικά στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του Ιανουαρίου, του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών περιμένει φέτος 17,210 δις ευρώ από το ΦΠΑ, έναντι 16,645 δις ευρώ που προέβλεπε με το Μεσοπρόθεσμο.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:38