16/09/2019 16:50:57

Διπλωματικό και εκκλησιαστικό πόκερ γύρω από την αυτοκέφαλη - πλέον - Ουκρανική Εκκλησία

Διπλωματικό και εκκλησιαστικό πόκερ γύρω από την αυτοκέφαλη - πλέον - Ουκρανική Εκκλησία  - Media

 

Με κάθε μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε ανήμερα τα Θεοφάνια η επίσημη απονομή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, του «Τόμου Αυτοκεφαλίας της εν Ουκρανία Ορθοδόξου Εκκλησίας» στον πρώτο Προκαθήμενό της, Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο.

Πλέον σχεδιάζονται τα επόμενα, δύσκολα βήματα, που αφορούν τη στάση των Πατριαρχείων και των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών έναντι της νέας Εκκλησίας.

Ήδη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει στείλει επιστολή στους Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους ζητώντας να αναγνωρίσουν τη νέα Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία.

Παράλληλα, και στο εσωτερικό της Ουκρανίας απαιτούνται ιδιαίτεροι χειρισμοί, καθώς υπάρχουν πιστοί που επιθυμούν να παραμείνουν υπό την πνευματική σκέπη του Πατριαρχείου Μόσχας, το οποίο αντιδρά στην Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Στην ομιλία του ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας ανέφερε ότι ο ουκρανικός λαός και η Εκκλησία του έχουν αποδεχθεί τους ιερούς κανόνες ως οδηγό για την εκκλησιαστική ζωή και τηρούν σταθερά αυτή την παρακαταθήκη.

Ηδη, στην επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη αρνητικά απάντησε η Εκκλησία της Πολωνίας. Για τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος επί του θέματος θα αποφασίσει η Ιεραρχία.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.