search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:28
MENU CLOSE

Ο «στρατάρχης Βασιλεύσκι» χαρίζει αυτονομία στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ

08.01.2019 13:25
Ο «στρατάρχης Βασιλεύσκι» χαρίζει αυτονομία στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ - Media

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εγκαινίασε σήμερα τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με την επωνυμία «Στρατάρχης Βασιλέφσκι» στα παράλια της περιοχής του Καλίνινγκραντ. Ο πλωτός σταθμός LNG αποσκοπεί στο να διασφαλίσει την ενεργειακή αυτονομία του ρωσικού αυτού θύλακα, ώστε να μην εξαρτάται για την τροφοδοσία του σε φυσικό αέριο από τον αγωγό Μινσκ- Βίλνιους- Κάουνας- Καλίνινγκραντ. Ο νέος πλωτός τερματικός σταθμός είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής του Καλίνινγκραντ που ανέρχονται σε 3,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, ενώ η κατασκευή του εκτιμάται ότι κόστισε 60 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 800 εκ. ευρώ).

Μόλις εγκαινιάσθηκε ο πλωτός τερματικός σταθμός, η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε ότι σταματάει την τροφοδοσία της περιοχής του Καλίνινγκραντ μέσω της Λευκορωσίας και της Λιθουανίας και συγκεκριμένα μέσω του αγωγού Μινσκ- Βίλνιους- Κάουνας- Καλίνινγκραντ. « Ο στόχος που θέσαμε, να διασφαλίσουμε την ενεργειακή αυτονομία της περιοχής του Καλίνινγκραντ μέσω της θάλασσας, επιτεύχθηκε», δήλωσε απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο Πούτιν ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τον πλωτό σταθμό μοναδική δεξαμενή αερίου, η οποία θα είναι σε θέση να παρέχει μια «σίγουρη και σταθερή τροφοδοσία με φυσικό αέριο» ιδιαίτερα τη φθινοπωρινή και τη χειμερινή περίοδο. Ο ίδιος προσέθεσε ότι η περιοχή του Καλίνινγκραντ είναι πλέον ενεργειακά αυτόνομη, επισημαίνοντας ότι πρόσφατα τέθηκαν σε λειτουργία δύο σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας , ενώ ένας τρίτος σταθμός θα αρχίσει να λειτουργεί στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Ο νέος πλωτός σταθμός LNG βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τις ακτές και προστατεύεται από έναν κυματοθραύστη μήκους 700 μέτρων, ο οποίος μπορεί να αντέχει τις πιο ισχυρές θύελλες στην Θάλασσα της Βαλτικής. Το βάθος των υδάτων στο σημείο που βρίσκεται ο πλωτός σταθμός φθάνει τα 19 μέτρα.

ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:21