search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:53
MENU CLOSE

To Πάσχα αρχίζουν τα έργα για τη γραμμή 4 του μετρό

09.01.2019 07:35
To Πάσχα αρχίζουν τα έργα για τη γραμμή 4 του μετρό   - Media

 

To δρόμο για το Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένεται να πάρει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η σύμβαση για τις πρόδρομες εργασίες της Νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας.

Τα έργα κόστους 48εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ), αλλά με την έκπτωση περίπου 21 εκατ. ευρώ εκτιμάται από την Αττικό Μετρό ότι θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος Μαρτίου (ίσως και μέχρι το Πάσχα) και σύμφωνα με την προκήρυξη αναμένεται να διαρκέσουν περίπου 30 μήνες, δηλαδή χοντρικά μέχρι το τέλος του 2021.

Ο κύριος όγκος εργασιών είναι η μετατόπιση δικτύων οργανισμών κοινής ωφέλειας, τυχόν αρχαιολογικές εργασίες (θεωρούνται δεδομένες ειδικά στην περιοχή του κέντρου) και προετοιμασία των εργοταξίων της κύριας εργολαβίας.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τα δύο έργα θα μπορούν να τρέξουν παράλληλα, συνεργαζόμενα και δημιουργώντας μία λογική συνέχεια. Δηλαδή όπου τελειώνουν οι πρόδρομες εργασίες να παραλαμβάνει ο ανάδοχος της κύριας εργολαβίας και να συνεχίζει.

Αναφέροντας την κύρια εργολαβία, του μεγαλύτερου εν δυνάμει δημόσιου έργου υποδομής της Ελλάδας (1,8 δισ.ευρώ με ΦΠΑ) για τα επόμενα χρόνια, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ και την ΕΤΕπ, η νέα ημερομηνία για την κατάθεση προσφορών είναι στις 5 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που θεωρείται επαρκής, δεν αποκλείεται όμως και μία ακόμα ολιγοήμερη παράταση.

Το Α’ Τμήμα της Γραμμής 4 «Άλσος Βεΐκου – Γουδή», το οποίο προγραμματίζεται να υλοποιηθεί με την παρούσα δημοπράτηση, έχει σχεδιαστεί με σκοπό την εξυπηρέτηση πολλών πυκνοκατοικημένων περιοχών του Λεκανοπεδίου, του κέντρου της Αθήνας με την κατασκευή τεσσάρων νέων σταθμών (Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός).

Ταυτόχρονα εκτιμάται πως θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση υφιστάμενων κεντρικών σταθμών Μετρό από την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση του επιβατικού κοινού, στην εξυπηρέτηση πολλών σημαντικών κτηρίων και εγκαταστάσεων, όπως Νοσοκομεία, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κλπ. καθώς και στην αύξηση της δικτύωσης των υφιστάμενων Γραμμών Μετρό με δύο σταθμούς ανταπόκρισης (Πανεπιστήμιο/Ακαδημία, Ευαγγελισμός).

Η χάραξή του εκτείνεται από την περιοχή του Άλσους Βεΐκου στο Γαλάτσι μέχρι το Γουδή και το Φρέαρ TBM Κατεχάκη και υπάγεται στα διοικητικά όρια των Δήμων Αθήνας, Γαλατσίου, Καισαριανής και Ζωγράφου.

Έχει μήκος περίπου 12,8 χλμ. και περιλαμβάνει:

Δεκαπέντε νέους υπόγειους σταθμούς: Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου και Γουδή,

Εννέα ενδιάμεσα ή/και τερματικά φρέατα.

Σήραγγα υπόγειας διάνοιξης διατομής διπλής τροχιάς που θα διανοιχτεί με τουλάχιστον δύο μηχανήματα διάνοιξης σηράγγων ολομέτωπης κοπής (ΤΒΜ) μήκους περί τα 12km.

Σήραγγες υπόγειας διάνοιξης με συμβατικά μηχανικά μέσα διπλής τροχιάς, τριπλής τροχιάς & διακλαδώσεων.

Σήραγγες μονής τροχιάς (STT) υπόγειας διάνοιξης με συμβατικά μηχανικά μέσα μήκους 850,0 μ περίπου.

Δύο επίσταθμους της γραμμής, πριν το σταθμό Άλσος Βεΐκου (κάτω από την Λεωφ. Βεϊκου) και μετά το σταθμό Γουδή (κάτω από τη Λεωφ. Κατεχάκη).

Ένα νέο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας (ΚΕΛ) για την γραμμή 4, με προοπτική ενσωμάτωσης και του ελέγχου λειτουργίας των γραμμών 1, 2, 3, αλλά και μελλοντικών αυτόματων νέων γραμμών, καθώς και του Τραμ. Το νέο (ΚΕΛ) θα χωροθετηθεί εντός των ορίων του Αμαξοστασίου Σεπολίων.

Ένα νέο κτήριο συντήρησης και επισκευών των νέων συρμών σε διαθέσιμο χώρο εντός των ορίων του Αμαξοστασίου Σεπολίων.

Το Έργο επίσης περιλαμβάνει το απαιτούμενο τροχαίο υλικό (20 αυτόματα τραίνα χωρίς οδηγό), καθώς και όλα τα απαιτούμενα Ηλεκτρομηχανολογικά και Σιδηροδρομικά Συστήματα για τη λειτουργία της Γραμμής.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:52