search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:14
MENU CLOSE

Γιατρός στο μικροσκόπιο…

22.02.2012 11:23
Γιατρός στο μικροσκόπιο...  - Media

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ και των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους έχει μπει νοσοκομειακός γιατρός στη Θεσπρωτία λόγω υπερβολικής συνταγογράφησης πανάκριβων φαρμάκων σε ασθενείς που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν ανύπαρκτοι ή σε κάποιες άλλες δεν τα είχαν ανάγκη.

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ και των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους έχει μπει νοσοκομειακός γιατρός στη Θεσπρωτία λόγω υπερβολικής συνταγογράφησης πανάκριβων φαρμάκων σε ασθενείς που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν ανύπαρκτοι ή σε κάποιες άλλες δεν τα είχαν ανάγκη.

Η οικονομική ζημιά από την υπερβολική χρήση των συγκεκριμένων φαρμάκων, των οποίων το κόστος ανέρχεται σε 300 ευρώ ανά σκεύασμα, είναι σίγουρο, με βάση τον πρώτο έλεγχο που έγινε από τις υπηρεσίες Υγείας, ότι ξεπερνά τις 500.000 ευρώ. Κανείς, προς το παρόν, δεν μπορεί να υπολογίσει το τελικό κόστος της ζημιάς που έχουν υποστεί τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς ο έλεγχος συνεχίζεται, αφού το γαϊτανάκι των υπερβολικών δόσεων συγκεκριμένων δύο φαρμάκων στους ασθενείς παιζόταν από το 2007 έως και το 2010.

Εξετάσεις

Τα δύο επίμαχα φάρμακα, τα οποία δίδονται σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, ασθένειες του αίματος και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, είναι πολύ δυνατά και, σύμφωνα με τους κανονισμούς, χορηγούνται σε ενέσιμη μορφή και μέσα στο νοσοκομείο. Και το πιο σημαντικό δεδομένο είναι ότι, για να χορηγηθούν, θα πρέπει πρώτα να έχουν προηγηθεί εξειδικευμένες εξετάσεις στον ασθενή και γνωμάτευση επιτροπής καθώς έχουν σοβαρές παρενέργειες. Ωστόσο σε δεκάδες περιπτώσεις ασθενών συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο.

Την έρευνα άρχισε η διοίκηση του νοσοκομείου όταν παρατηρήθηκε, ύστερα από τέσσερα χρόνια, η αυξημένη χορήγηση των δύο επίμαχων φαρμάκων από τον ίδιο γιατρό. Παράλληλα, το νοσοκομείο και οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας είχαν λάβει και καταγγελία για την υπόθεση από τον «Σύλλογο Ενεργών Πολιτών κατά της Διαφθοράς».

Αμέσως άρχισε η έρευνα, η οποία όντως έδειξε ότι υπήρξε μεγάλη συνταγογράφηση των συγκεκριμένων φαρμάκων από τον εν λόγω ιατρό, χωρίς ωστόσο αυτός να μπορεί να τη δικαιολογήσει με επίσημα στοιχεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 όλοι οι γιατροί του νοσοκομείου χορήγησαν 57 τέτοια σκευάσματα, ενώ ο ερευνώμενος γιατρός 291.

Έρευνα

Αναλυτικότερα, διαπιστώθηκε ότι χορηγήθηκαν τα επίμαχα σκευάσματα σε ασθενείς χωρίς προηγουμένως να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες εργαστηριακές εξετάσεις, τις οποίες κάνει το Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Το πιο σημαντικό στοιχείο από όλα όμως, όπως αναφέρει η πρώτη έρευνα των ελεγκτών Υγείας, είναι ότι γράφτηκαν συνταγές σε ανύπαρκτους ασθενείς. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα του πορίσματος:

«Εμφανίζεται συνταγογράφηση σε ασθενείς και εκτέλεση των αντίστοιχων συνταγών χωρίς οι ασθενείς αυτοί να καταγράφονται στο βιβλίο μητρώου ασθενών των εξωτερικών ιατρείων, γεγονός που γεννά ερωτήματα για την ύπαρξη ή όχι αυτών των ασθενών και συνιστά και παράβαση του νόμου».

Το άλλο σοβαρό στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα είναι ότι αρκετοί ασθενείς δεν ήταν απαραίτητο να λάβουν τα επίμαχα φάρμακα, τα οποία ο συγκεκριμένος γιατρός συνταγογραφούσε σχεδόν πάντα χωρίς τις σχετικές εργαστηριακές εξετάσεις και τη γνωμάτευση του ιατρικού συμβουλίου.

Έρευνα στα σύνορα

Μετά τα παραπάνω αποτελέσματα που έδειξε η πρώτη έρευνα, οι ελεγκτές του υπουργείου Υγείας ζήτησαν τη συνδρομή του ΣΔΟΕ και του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή. Και αυτό διότι πολλές φορές έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο τα ασφαλιστικά ταμεία της Ελλάδας να αγοράζουν ακριβά φάρμακα και αυτά να χορηγούνται σε ασθενείς της

Αλβανίας.

Τα φάρμακα, σε πολλές περιπτώσεις, δίνουν οι επίορκοι ιατροί σε κυκλώματα λαθρεμπόρων, οι οποίοι στη συνέχεια τα μεταπωλούν στην Αλβανία, με τεράστια βεβαίως κέρδη. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις οι λαθρέμποροι «κρύβονται» πίσω από μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και φαίνονται ότι πωλούν νόμιμα τα σκευάσματα.

Το ΣΔΟΕ άρχισε παράλληλη έρευνα στα τελωνεία, στις φαρμακευτικές εταιρείες που εισάγουν τα συγκεκριμένα φάρμακα στην Ελλάδα καθώς και στο «πόθεν έσχες» του γιατρού.

Η πρώτη έρευνα που έγινε στις δύο φαρμακευτικές εταιρείες έδειξε ότι δεν υπάρχει οικονομική σχέση τους με τον γιατρό. Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες του Λ. Ρακιντζή… χτενίζουν το ιστορικό του γιατρού.

Αυτήν την εποχή γίνεται έρευνα σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία και τις τραπεζικές καταθέσεις του γιατρού και των συγγενικών του προσώπων. Επίσης αναμένονται και τα στοιχεία από την έρευνα που έχει διαταχθεί στα τελωνεία που ελέγχουν τις πύλες εξόδου της Ελλάδας προς την Αλβανία.

«Για μας ένα τέτοιο θέμα είναι πολύ σοβαρό» δηλώνει στο «Π» ο Λ. Ρακιντζής και επισημαίνει ότι: «Δυστυχώς κάποιοι γιατροί αδιαφορούν για την οικονομική κατάσταση της χώρας προκειμένου αυτοί να πλουτίσουν παράνομα. Δεν καταλαβαίνουν αυτοί οι άνθρωποι ότι πλέον αυτό το παιχνίδι τελείωσε και πλέον κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα στη ζωή για μερικές χιλιάδες ευρώ».

Να τονιστεί ότι ο ερευνώμενος ιατρός δεν παραδέχεται τίποτε και προτάσσει επιστημονικούς λόγους στις επιλογές του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:10